Τη δική του εκτίμηση για την πανδημία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

Οι διασωληνώσεις, τα βαριά περιστατικά και οι νεκροί από τον κορoνοϊό είναι μια εικόνα που θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες, παραδέχτηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Βατόπουλος, ενώ ξεκαθάρισε ότι κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής.

Ο ίδιος εκτίμησε πως τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως «κλειστά», υπογραμμίζοντας πως όλοι ελπίζουν στο εμβόλιο και πως τώρα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις.

«Εκκλησίες και άλλοι χώροι συνωστισμού θα είναι λογικά κλειστοί τα Χριστούγεννα»

«Η αίσθησή μου είναι ότι η μείωση είναι μικρότερη εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πράγμα που σημαίνει ότι το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις μικρότερες πόλεις και ότι ο ιός είναι παντού και ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πόλη που τώρα δεν έχει κρούσματα μπορεί ξαφνικά να βγει στο προσκήνιο».

Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα; 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε την ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα, όσο διαρκεί το lockdown, «προκειμένου να πέσει το φορτίο και να μην υπάρχει κίνδυνος ταχείας διασποράς στην επόμενη φάση».

Στο στάδιο της άρσης του lockdown, «όταν θα επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας, δεν θα είναι ίδια τα πράγματα όπως πριν. Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα, ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας έπειτα από συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», σχολίασε ο κ. Πέτσας.

  • Σχετικά με τη δυνατότητα μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, ερωτηθείς για ανθρώπους που θέλουν να δουν τους δικούς τους, ο κ. Πέτσας είπε: «Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό, αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. […] Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».
  • Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το σχέδιο είναι να ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές. Σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ). Όσον αφορά τα εστιατόρια, θα τηρούνται οι αποστάσεις και οι περιορισμοί.

Την περασμένη Δευτέρα, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το ίδιο θέμα, τόνισε πως δεν είναι μόνο το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά το 2020, αλλά όλο το έτος, όπως τόνισε, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.

Πηγή: kedenews.gr