Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, η οποία κοστίζει παγκοσμίως περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη πάθηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες και το ιστορικό γυναικών ηλικίας 25-55 ετών και επιπλέον στοιχεία για άντρες ηλικίας 40-75 ετών. Επαναληπτική αξιολόγηση διενεργήθηκε μετά από 18 και ξανά μετά από 30 χρόνια από την αρχική συλλογή δεδομένων. Κατά το διάστημα αυτό, προέκυψαν συνολικά 74.609 νέες διαγνώσεις υπέρτασης. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα φάνηκε να διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μόλις μία μερίδα το μήνα. Τώρα σχετικά με τους άντρες, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο τόσο μικρή ποσότητα γιαουρτιού που δεν φάνηκε να επαρκεί ώστε να παρατηρηθούν οφέλη ως προς την αρτηριακή πίεση.
Προσοχή! Οι ειδικοί αναφέρουν πως μόνο των λίγων λιπαρών γιαούρτι δρα προστατευτικά στην αρτηριακή πίεση, καθώς το πλήρες περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία.
