fbpx
Ο ρόλος του εντέρου στην κατάθλιψη και την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο ρόλος του εντέρου στην κατάθλιψη και την υψηλή αρτηριακή πίεση

Για να λυθεί το «αόριστο» ιατρικό μυστήριο γιατί πολλοί ενήλικοι έχουν κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας της Φλόριντα εξέτασαν μια μακρά, σε βάθος, ματιά σε έναν ύποπτο ένοχο: τα βακτήρια του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τη φυσιολογία και τις μοριακές λειτουργίες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και την κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη, δημοσιευμένη έρευνα.

Ο ρόλος του εντέρου στις δύο επικρατούσες χρόνιες καταστάσεις εξηγήθηκε πρώτη φορά από ερευνητές του UF Health τον Σεπτέμβριο του 2019. Τώρα, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή ως μηχανική μάθηση, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα συγκεκριμένα βακτήρια που είναι ύποπτα ότι προκαλούν κατάθλιψη σε συνδυασμό με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της βελτίωσης της διαχείρισης της υγείας και της ανάπτυξης νέων θεραπειών με βάση την ανάλυση και τον χειρισμό των βακτηρίων του εντέρου, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι δύο καταστάσεις είναι μερικές φορές τόσο αλληλένδετες, που οδήγησαν τους ερευνητές να δημιουργήσουν έναν νέο όρο: καταθλιπτική υπέρταση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο «American Heart Journal».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη σχετίζονται σε πολλούς ανθρώπους, αλλά όχι σε όλους. Οι καρδιολόγοι και οι ψυχίατροι δεν ξέρουν το γιατί. Αυτό μπορεί να κάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία δύσκολη, δήλωσε ο Bruce R. Stevens, Ph.D., καθηγητής Φυσιολογίας και Λειτουργικής Γονιδιωματικής στο UF College of Medicine και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Τι έδειξε η νέα προσέγγιση μηχανικής μάθησης για τα μοναδικά βακτήρια

τεχνητή νοημοσύνη και μέθοδο μηχανικής μάθησης

Ο δρ Stevens και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια νέα προσέγγιση μηχανικής μάθησης για να αναπτύξουν μια πολύ πιο εξελιγμένη ανάλυση DNA για τα βακτήρια του εντέρου. Ο Mohan K. Raizada, Ph.D., συν-συγγραφέας της μελέτης και διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Φυσιολογίας και Λειτουργικής Γονιδιωματικής στο Κολέγιο Ιατρικής του UF, υποψιάστηκε ότι άτομα με κατάθλιψη και υπέρταση θα είχαν μοναδικά μικρόβια του εντέρου. Για να εξακριβώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τέσσερις ομάδες ανθρώπων:

  • σε εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη
  • σε εκείνους που είχαν μόνο υψηλή αρτηριακή πίεση
  • σε αυτούς που είχαν μόνο κατάθλιψη και
  • σε υγιείς ανθρώπους.

Ο δρ Stevens ανέπτυξε τη μηχανική εκμάθηση για να κατανοήσει μυριάδες σημεία δεδομένων για τους ασθενείς και τα βακτήρια του εντέρου τους. Η ανάλυση του υπολογιστή φιλτράρει στατιστικά και «διυλίζει» τα δεδομένα σε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Χωρίς τη μηχανική εκμάθηση της τεχνητής νοημοσύνης, το εντυπωσιακό «βουνό» των πρώτων δεδομένων θα ήταν ακατανόητο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είπε ο Stevens.

«Επειδή οι ασθενείς έχουν μοναδικά μικρόβια του εντέρου, ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανική εκμάθηση για να τα αναγνωρίσουμε. Ο υπολογιστής θα μπορούσε να διακρίνει τις συνθήκες υγείας των ασθενών με βάση το προσωπικό τους μικρόβιο»  δήλωσε ο ίδιος.

Αυτό που προέκυψε ήταν μια σαφής εικόνα των μοναδικών βακτηρίων του εντέρου σε διαφορετικούς ασθενείς:

  • To ένα τρίτο κυρίαρχων βακτηρίων βρέθηκε σε άτομα με κατάθλιψη.
  • Πέντε άλλα βακτήρια ήταν διαδεδομένα σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Πέντε διαφορετικά κυρίαρχα στελέχη παρατηρήθηκαν σε άτομα με κατάθλιψη και υπέρταση.
  • Οι υγιείς ασθενείς στη μελέτη είχαν έναν ακόμη συνδυασμό τεσσάρων κυρίαρχων βακτηρίων.

Οι Raizada και Carl J. Pepine, MD, συν-συγγραφείς της μελέτης και καθηγητές στο τμήμα Ιατρικής του UF College of Medicine, ανέφεραν ότι η ανάλυση και ο χειρισμός του μικροβίου του εντέρου προσφέρουν σημαντική υπόσχεση για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της υπέρτασης ή και των δύο. Για τους καρδιολόγους και τους ψυχιάτρους η ανάλυση βακτηρίων του εντέρου μπορεί να συμβάλει σε άμεσες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη βελτίωση του τρόπου ζωής. Μια ανάλυση βακτηρίων του εντέρου θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει γρήγορα ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα φάρμακα με τον τρόπο εξατομικευμένης ιατρικής, δήλωσε ο Raizada.

καρδιολόγος κρατάει καρδια και ελέγχει την υπέρταση με στηθοσκόπιο

Η «τρισδιάστατη συμφωνία» του εντέρου, του εγκεφάλου και της καρδιάς

Η συντριπτική επικράτηση της υπέρτασης και της κατάθλιψης καθιστά επιτακτική την αναζήτηση νέων διαγνώσεων και θεραπειών, επισήμανε η Pepine. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και πλήθος άλλων διαταραχών. Συλλογικά, η υπέρταση και η κατάθλιψη επηρεάζουν περισσότερους από τους μισούς ενηλίκους στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες.

Στη συνέχεια, η ομάδα μελετά τα πιθανά οφέλη των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που μπορούν ελεύθερα να διασχίσουν το εξαιρετικά επιλεκτικό φράγμα αίματος – εγκεφάλου. Ο στόχος τους είναι να εξουδετερώσουν τις καταθλιπτικές – υπερτασικές επιδράσεις ορισμένων ανεπιθύμητων ειδών βακτηρίων του εντέρου. Έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα σε προκλινικά μοντέλα και ο Pepine θα ήθελε να δει αυτά να δοκιμάζονται σε ανθρώπους στο μέλλον.

Ενώ απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών με βάση το έντερο, ο δρ Stevens αναφέρει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι στην πραγματικότητα ένας «μετα-οργανισμός» – ένα πολύπλοκο, αλληλένδετο σύστημα τρισεκατομμυρίων ανθρώπινων και βακτηριακών κυττάρων. Ομοίως, η γαστρεντερική οδός είναι ένας νέος στόχος για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπέρτασης, της κατάθλιψης ή και των δύο.

«Αυτή η έρευνα δεν  αφορά μόνο το έντερο, την καρδιά ή τον εγκέφαλο μεμονωμένα» τονίζει ο Stevens. Και συμπληρώνει: «Η καταθλιπτική υπέρταση είναι μια τρισδιάστατη συμφωνία αυτών των τριών οργάνων».

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.