fbpx
Τα καρύδια συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα καρύδια συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη .

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases» δίνει έμφαση σε έναν ξηρό καρπό, τα καρύδια.

Η επιστήμη στην έρευνα για τα καρύδια

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσοι συμπεριλαμβάνουν τα καρύδια στη διατροφή τους, απολαμβάνουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων είναι ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Παράλληλα, μελέτη του 2019, δείχνει ότι βοηθούν στην παροχή καρδιαγγειακών οφελών λόγω της επίδρασής τους στο μικροχλωρίδα του εντέρου.

Η κλινική διατροφολόγος κ. Lauren Pelehach Sepe, αναφέρει ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα φλεγμονής, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μειώνει τον κίνδυνο για μεταβολική νόσο, και προσφέρει σημαντικά ακόμη οφέλη για την υγεία.

⇒ Τα καρύδια βελτιώνουν την μνήμη και το σάκχαρο

καρύδια

Λίγα λόγια για τους περίφημους καρπούς

Αν και τα καρύδια θεωρούνται ξηροί καρποί, στην πραγματικότητα ανήκουν στην οικογένεια των φρούτων. Οι καρυδιές αναπτύσσουν τον πυρηνόκαρπο, ο οποίος καθώς ωριμάζει, το εξωτερικό του μετατρέπεται σε ένα σκληρό κέλυφος, που στεγάζει τον εδώδιμο σπόρο – το καρύδι – μέσα.

Σύμφωνα με τη κ. Sepe, κλινική διατροφολόγο στο Kellman Wellness Center στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, τα καρύδια αποτελούν τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς που μπορείτε να φάτε. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι είναι πλούσια σε υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Δεδομένου του ευεργετικού διατροφικού τους προφίλ, τα καρύδια αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν μια σειρά από κρίσιμα οφέλη για την υγεία.

Μία έρευνα που μετρά 30 έτη

Για την τρέχουσα μελέτη, η συγγραφέας Lyn Steffen , PhD, MPH, καθηγητής επιδημιολογίας και κοινοτικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ανέφερε ότι ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί εάν οι καταναλωτές καρυδιών είχαν καλύτερο διατροφικό πρότυπο και καλύτερο καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου, -μετά από 30 χρόνια παρακολούθησης-, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καρύδια.

Για αυτήν τη μελέτη παρατήρησης, η Δρ. Steffen και η ομάδα της χρησιμοποίησαν τα ευρήματα από τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) , η οποία ξεκίνησε το 1985-1986 με μια ομάδα άνω των 5.000 Καυκάσιων και Μαύρων ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 30 ετών. παλιά, και συνεχίζεται σήμερα.

καρύδια

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα για 3.023 συμμετέχοντες στο CARDIA που περιλάμβαναν 352 που έτρωγαν καρύδια, 2.494 έτρωγαν άλλους ξηρούς καρπούς και 177 που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Μετά από εξέταση φυσικών και κλινικών μετρήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια εμφάνιζαν καλύτερο προφίλ κινδύνου καρδιακής νόσου. Συγκεκριμένα εμφάνιζαν:

Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών λιπαρών οξέων και άλλων αντιοξειδωτικών. Στην απάντηση πόσα πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα, η απάντηση των ειδικών είναι 7/ανά ημέρα! Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν όλους τους μηχανισμούς όπου οι συγκεκριμένοι καρποί μπορούν να έχουν θετική επίδραση και στο έντερο.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.