fbpx
Βουλβοδυνία: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών;

Βουλβοδυνία: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών;

Η βουλβοδυνία είναι άγνωστη πάθηση στο ευρύ κοινό, όμως οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματά της αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή.

Ο πόνος, το κάψιμο ή ο ερεθισμός που αισθάνεται η γυναίκα που πάσχει από βουλβοδυνία στα γεννητικά της όργανα είναι τόσο μεγάλα, που κάνουν τη σεξουαλική πράξη να φαίνεται αδιανόητη. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη βουλβοδυνία, ωστόσο παράγοντες που συμβάλλουν στην πάθηση είναι οι εξής:

  • Τραυματισμός ή ερεθισμός των νεύρων που περιβάλλουν την περιοχή του αιδοίου.
  • Παλαιότερες λοιμώξεις του κόλπου.
  • Αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.
  • Ορμονικές αλλαγές.

Η βουλβοδυνία δεν προκαλείται από λοίμωξη (π.χ. ιός candida, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, έρπης), φλεγμονή, νεοπλασία ή νευρολογική διαταραχή. Πολλοί γυναικολόγοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε παλαιότερη μυκητίαση. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι οι βλάβες των νεύρων. Τα χαρακτηριστικά του πόνου που συναντώνται στη βουλβοδυνία μοιάζουν με εκείνα του νευροπαθητικού πόνου. Η πάθηση ταλαιπωρεί περίπου 15% των γυναικών.

Εφόσον οι αιτίες είναι ελάχιστα κατανοητές, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια γυναίκα θα εμφανίσει βουλβοδυνία. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως καταγωγής. Συνήθως ξεκινά από την εφηβεία ή μετά την εμμηνόπαυση.

Νορβηγική μελέτη

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Μαιευτικής και Γυναικολογίας», περίπου μία στις δώδεκα γυναίκες εκδηλώνει οξύ πόνο, μούδιασμα και τσούξιμο στην περιοχή του κόλπου.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Όσλο-Ακερσούς και το Πανεπιστήμιο του Όσλο, οκτώ γυναίκες μίλησαν για το πώς επηρεάζει τη ζωή τους η πάθηση.

Η βασικότερη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες, ηλικίας 23 έως 32 ετών, ήταν η σεξουαλική επαφή.

Μία από τις συμμετέχουσες, παντρεμένη επί 12 χρόνια, δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει ποτέ να κάνει σεξ με τον σύζυγό της, ενώ μια άλλη ανέφερε ότι επέλεξε να χωρίσει επειδή η πίεση από τον σύντροφό της να κάνουν σεξ ήταν υπερβολικά μεγάλη. Οι δύο από τις οκτώ συμμετέχουσες που δεν διατηρούσαν μόνιμη σχέση δήλωσαν ότι δεν είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν μια νέα ερωτική σχέση.

Πρόληψη Βουλβοδυνίας

Τα ακριβή αίτια της βουλβοδυνίας, όπως προαναφέρθηκε, είναι άγνωστα, οπότε δεν γνωρίζουμε και πώς ακριβώς να την αποτρέψουμε. Γενικά, οι γυναίκες καλό θα ήταν να περιορίσουν τους τραυματισμούς και τους ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών, όπως εκείνες που περιέχονται σε αρωματισμένες σερβιέτες, πούδρες, αποσμητικά γυναικείας υγιεινής, κρέμες και σαπούνια. Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το υπερβολικό πλύσιμο των γεννητικών οργάνων και τις πλύσεις. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά των λοιμώξεων φορώντας λευκά βαμβακερά εσώρουχα, αλλάζοντας αμέσως το βρεγμένο μαγιό κ.λπ. Εάν υπάρχει υποψία για κολπική λοίμωξη, είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς και να αποφασίσει ο γιατρός εάν οποιαδήποτε θεραπεία επιβαρύνει την πάθηση.

Θεραπεία Βουλβοδυνίας

Η θεραπεία της βουλβοδυνίας μπορεί να περιλαμβάνει κρέμες και φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, καταπραϋντικά ή φάρμακα για τις ορμόνες), botox (χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους) ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ιστού από τον προθάλαμο. Η αντιμετώπισή της ενδέχεται να είναι δύσκολη, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Βοήθεια μπορεί να προσφέρει η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή η σεξουαλική θεραπεία, καθώς έτσι θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές επιδράσεις του χρόνιου πόνου και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η βουλβοδυνία στη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις σας.

Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή η Βουλβοδυνία; 

Επειδή πρόκειται για μια επώδυνη πάθηση, είναι δυνατόν να μειώσει την επιθυμία της γυναίκας για σεξ. Η βουλβοδυνία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως είναι οι σπασμοί των μυών γύρω από τον κόλπο.

Παρότι δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της πάθησης αυτής, γνωρίζουμε ότι δεν είναι μεταδοτική και ότι δεν προκαλεί άλλου είδους επιπλοκές, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γυναίκες νιώθουν πως δεν μπορούν να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ερωτική ζωή με τον σύντροφό τους, αφού σταδιακά χάνουν τη διάθεση για σεξουαλική επαφή από τον φόβο μιας ακόμη επώδυνης σεξουαλικής εμπειρίας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.