fbpx
Σεξουαλική αποχή και επιπτώσεις στην υγεία   

Σεξουαλική αποχή και επιπτώσεις στην υγεία  

Θα μπορούσε η σεξουαλική αποχή για μεγάλο χρονικό διάστημα να έχει επιπτώσεις στην υγεία του μυαλού και του σώματος; 

Η συχνότητα μιας ενεργής σεξουαλικής ζωής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, η κατάσταση μιας σχέσης, η ηλικία. Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι απολαμβάνουν μια πλήρως ικανοποιητική ζωή χωρίς να κάνουν σεξ. Ωστόσο, η σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται συνήθως βασικό συστατικό της υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα στοιχεία για τους παράγοντες που σχετίζονται με την απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας ή τις συσχετίσεις της με την αυτοαναφερόμενη ευτυχία.

Σε μια μελέτη εξετάστηκαν τα δεδομένα από 17.744 άτομα στην Αμερική. Το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν είχαν σεξουαλικό σύντροφο για έναν χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών δεν έκαναν σεξ για πέντε ή περισσότερα χρόνια.

Η υποτιθέμενη επιβλαβής επίδραση της σεξουαλικότητας στα αυτοαναφερόμενα επίπεδα ευτυχίας δεν ήταν εμφανής σε αυτή τη μεγάλη, εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη. Οι Αμερικανοί με σεξουαλική αποχή ανέφεραν παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με τους σεξουαλικά ενεργούς.

άνδρας και σκύλος κοιμούνται

Επιπτώσεις και επιδράσεις της σεξουαλικής αποχής στο σώμα

Οι άνθρωποι αναφέρονται στο να μην κάνουν σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα ως σεξουαλική αποχή ή αγαμία. Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή ακόμη και χρόνια, μπορεί να μην παρατηρήσει επιπτώσεις στην υγεία του. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το συχνό σεξ μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα οφέλη για την υγεία. Τέτοια είναι η μειωμένη αρτηριακή πίεση, η βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μερικά από τα οφέλη του σεξ, όπως το μειωμένο στρες, προκύπτουν και από τον αυνανισμό.

Στους άνδρες:

Η υγεία του προστάτη μπορεί να επωφεληθεί από τη συχνή εκσπερμάτιση, είτε γίνεται μόνη της είτε με άλλο άτομο. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές κάθε μήνα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν 4 έως 7 φορές τον μήνα.

Στις γυναίκες:

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, είτε με αυνανισμό είτε με σύντροφο, μπορεί να ενισχύσει τους μυς του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, να βελτιώσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και να μειώσει τις πιθανότητες ακράτειας.

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν έναν λόγο παραπάνω να συνεχίσουν να κάνουν σεξ. Χωρίς τακτική επαφή, οι μύες του κόλπου μπορεί να σφίξουν και οι ιστοί του να γίνουν πιο λεπτοί, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν ή ακόμη και να αιμορραγήσουν σε ενδεχόμενη διείσδυση. Αυτό μπορεί να είναι τόσο άβολο, ώστε οι γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα αποφεύγουν να κάνουν σεξ, γεγονός που μπορεί να κάνει χειρότερη την κατάσταση.

γυναίκα μόνη ξαπλωμένη στο κρεββάτι

Επιπτώσεις της σεξουαλικής αποχής στην ψυχική υγεία

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι το τακτικό σεξ αποτελεί σημαντικό μέρος της συναισθηματικής ευημερίας ενός ατόμου. Αν και αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, χωρίς τα άτομα αυτά να αισθάνονται αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική τους υγεία. Σε άλλες περιπτώσεις, άνθρωποι που δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία μπορεί να βρουν αυτά τα συναισθήματα πολύ ενοχλητικά. Ειδικότερα στις περιπτώσεις που έχουν σχέση, μπορεί να νιώθουν άγχος και ανασφάλεια.

Για μερικούς ανθρώπους, η σεξουαλική αποχή είναι σημαντική για την καλή ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους. Μερικοί μπορεί να είναι ασεξουαλικοί, κάποιοι άλλοι να έχουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, ενώ κάποιοι απλώς δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ένα «παιχνίδι» συναισθημάτων.

Αν και τα πιθανά οφέλη της αποχής από το σεξ μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη κινδύνου από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αποφυγή άγχους, συνέπεια στη θρησκεία κ.ά., έρευνα αναφέρει ότι το σεξ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ανακούφιση από το στρες, που συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου.

Σύμφωνα με μελέτη σε 10.429 γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, το 27,5% ανέφερε δυσφορία. Όμως, μεταξύ εκείνων που είχαν σύντροφο το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο, στο 81%.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, διότι μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν προσωρινή ώθηση στη διάθεση.

Μνήμη

Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν σεξ συχνά θυμούνται καλύτερα τις αναμνήσεις. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αναπτύξει νευρώνες και να λειτουργήσει καλύτερα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το σεξ μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Σε μια μελέτη, οι φοιτητές που έκαναν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα αποδείχτηκε ότι είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντισώματος (που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α) που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας. Διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Αν και η σεξουαλική επαφή έχει τα οφέλη της, η σεξουαλική αποχή δεν βλάπτει δραστικά την υγεία.

Άτομα που αισθάνονται ότι ανησυχούν για χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή για τις επιπτώσεις της σεξουαλικής αποχής στη σχέση τους θα μπορούσαν να το συζητήσουν με έναν θεραπευτή ή γιατρό. Η θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, η καλύτερη επικοινωνία στις σχέσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν.

Διαβάστε ακόμη:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.