Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η γονιμοποίηση συμβαίνει στη μήτρα ή στις ωοθήκες της γυναίκας και όχι στις σάλπιγγες, που είναι και το σωστό. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γονιμοποιηθεί το ωάριο και ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Η γονιμοποίηση συμβαίνει όταν ένα κύτταρο σπέρματος συναντά επιτυχώς ένα ωάριο στη σάλπιγγα. Το πρόσφατα γονιμοποιημένο κύτταρο ονομάζεται ζυγώτης.

Γονιμοποίηση ωαρίου

Οι γυναίκες φέρουν περίπου 500.000 ωάρια στις ωοθήκες τους από τη στιγμή που γεννιούνται. Μία φορά τον μήνα, ορισμένος αριθμός ωαρίων ωριμάζει και ένα απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Το εσωτερικό στρώμα της μήτρας λειτουργεί σαν φωλιά για να εμφυτευτεί με ασφάλεια το γονιμοποιημένο ωάριο. Το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, αλλιώς αποσυντίθεται. Δύο εβδομάδες αργότερα έρχεται και η έμμηνος ρύση, ξεκινώντας τον κύκλο περιόδου από την αρχή.

Μέγεθος ωαρίου για γονιμοποίηση 

Η ωοθήκη μιας γυναίκας που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία περιέχει ωάρια μέσα σε μικρές κύστες που ονομάζονται ωοθυλάκια. Το μέγεθος των ωοθυλακίων συνήθως είναι 3-6 χιλιοστά. Κάθε μήνα η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο κατευθύνεται στη σάλπιγγα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία. Κατά τη διαδικασία της ωορρηξίας, ένα από τα ωοθυλάκια μεγαλώνει σταδιακά και, όταν φτάσει σε μέγεθος περίπου 18-23 χιλιοστά, «σπάζει» και απελευθερώνει το ωάριο.

Όταν το σπέρμα διεισδύει στο ωάριο

Ένας άνδρας μπορεί να εκσπερματίσει από 40 έως 150 εκατ. σπερματοζωάρια, τα οποία αρχίζουν να «κολυμπούν» προς τις σάλπιγγες στην αποστολή τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Ακούγεται απίστευτο, μα από τα αρχικά εκατομμύρια σπερματοζωάρια, μόνο 200 θεωρείται πως φτάνουν στο σημείο της γονιμοποίησης. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση. Όταν το σπερματοζωάριο διεισδύσει στο ωάριο, τότε η επιφάνεια του τελευταίου αλλάζει, ούτως ώστε να μην μπορεί να εισέλθει κάποιο άλλο σπερματοζωάριο.

Διαδικασία γονιμοποίησης ωαρίου

 

Γονιμοποίηση ωαρίου και χρόνος

Το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται γρήγορα. Εγκαταλείπει τη σάλπιγγα και εισέρχεται στη μήτρα περίπου τρεις ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στη σάλπιγγα. Τότε γίνεται λόγος για έκτοπη εγκυμοσύνη ή εξωμήτριο, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τη μητέρα. Με το που θα πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση με επιτυχία, το γονιμοποιημένο ωάριο, ως έμβρυο πλέον, αρχίζει να διαιρείται και να ταξιδεύει σιγά σιγά προς τη μήτρα. Θα χρειαστούν πέντε ημέρες και πάρα πολλές κυτταρικές διαιρέσεις για να φτάσει τελικά στην ενδομητρική κοιλότητα στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης 

 • Δύσπνοια
 • Αλλαγές στο στήθος
 • Καθυστέρηση περιόδου
 • Ευαισθησία στις μυρωδιές
 • Αύξηση καρδιακών παλμών
 • Συχνουρία και δυσκοιλιότητα
 • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
 • Μεταβολές στα επίπεδα της πίεσης
 • Αίσθηση κόπωσης και έντονης υπνηλίας
 • Εναλλαγές στη διάθεση και έξαρση συναισθημάτων

Ενδυναμώστε τη γονιμότητα

Έγκυος γυναίκα πιάνει την κοιλιά της Η σύλληψη είναι ένα μοναδικό γεγονός, που περιλαμβάνει ορμόνες, χημικές ουσίες και διαδικασίες. Για τον λόγο αυτό, η πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου δεν ξεπερνάει το 20-25%, και αυτό στην ηλικία των 20-30. Μετά τα 35, η ικανότητα αναπαραγωγής μειώνεται σημαντικά. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να φροντίζει για την καλή υγεία του αναπαραγωγικού της συστήματος.

 

 

Υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν το περιβάλλον με τη γονιμότητα. Αν θέλετε να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος, φροντίστε να:

 • τρώτε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ
 • επιλέγετε περισσότερα βιολογικά τρόφιμα
 • διατηρείτε υγιές το σωματικό σας βάρος με διατροφή και άσκηση
 • αποφεύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη.

Πληροφορίες από: webmd.com, healthline.com