fbpx
Φαγούρα στον κόλπο: Γιατί συμβαίνει και τι να κάνετε

Φαγούρα στον κόλπο: Γιατί συμβαίνει και τι να κάνετε

H φαγούρα στον κόλπο είναι μια συχνή δυσάρεστη ενόχληση. Η αντιμετώπιση της δεν είναι δύσκολη αρκεί να υπάρχει διάγνωση των συμπτωμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο κνησμός ή φαγούρα στον κόλπο μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό από ρούχα, εμμηνορροϊκά προϊόντα ή στις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης.

Η φαγούρα στον κόλπο είναι ένα δυσάρεστο και μερικές φορές οδυνηρό σύμπτωμα, που εμφανίζεται συχνά λόγω ερεθιστικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων, βακτηριακών λοιμώξεων ή της εμμηνόπαυσης. Άλλες φορές είναι αποτέλεσμα δερματικών διαταραχών ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί λόγω υπερβολικού στρες.

Αν και δεν θα πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν ο κνησμός είναι σοβαρός ή εάν υπάρχει υπόνοια υποκείμενης πάθησης. Με την κλινική εξέταση θα προσδιοριστεί η αιτία, ώστε να προταθούν οι κατάλληλες θεραπείες.

φαγούρα στον κόλπο κολπίτιδα

Φαγούρα στον κόλπο – Αιτίες

 • Τα Χημικά ερεθιστικά προκαλούν φαγούρα στον κόλπο

Αλλεργικές αντιδράσεις από κοινά χημικά ερεθιστικά μπορεί να προκαλέσουν κολπικό κνησμό. Μερικά από αυτά είναι το σαπούνι, τα αφρόλουτρα, οι κρέμες σώματος, τα απορρυπαντικά, ακόμη και τα αρωματικά χαρτιά υγείας.

 

 • Δερματικές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στον κόλπο

Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλεί φαγούρα στον κόλπο και μπορεί να προκληθεί από επαφή με ερεθιστικές ουσίες. Μερικές από αυτές είναι τα προφυλακτικά λάτεξ, κολπικά λιπαντικά, ταμπόν και σερβιέτες. Συχνά ενοχοποιούνται για τη δερματίτιδα εξ επαφής τα πολύ στενά εσώρουχα και ρούχα, ιδιαίτερα σε αθλητικές δραστηριότητες όπου υπάρχει τριβή, όπως η ποδηλασία.

Συνήθως, όταν εντοπιστεί η αιτία, τα ενοχλητικά συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους. Στις πιο απλές περιπτώσεις βοηθάει ένα χλιαρό λουτρό με λίγες κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μερικές φορές την ημέρα. Στις σοβαρές περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με στεροειδή κρέμα.

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η ψωρίαση είναι παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το έκζεμα είναι ένα κοκκινωπό εξάνθημα με φολιδωτή υφή, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί στον κόλπο.

φαγούρα στον κόλπο απο δερματικά προκαλούν ερεθισμό στον κόλπο

 

 • Μυκητιασική μόλυνση μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στον κόλπο

Η μυκητιασική μόλυνση είναι πολύ κοινή και επηρεάζει τρεις στις τέσσερις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η λοίμωξη εμφανίζεται συχνά μετά τη λήψη αντιβιοτικών, καθώς αυτές οι κατηγορίες φαρμάκων μπορεί να καταστρέψουν μαζί με τα κακά βακτήρια και καλά. Η υπερανάπτυξη των μυκήτων στον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κάψιμο, ερυθρότητα, οίδημα και συχνά έντονη φαγούρα στον κόλπο, χωρίς δυσοσμία. Οι μύκητες κολλάνε από τη σωματική επαφή και τη βρόμικη θάλασσα. Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα σε διάφορες μορφές, όπως κρέμες, αλοιφές ή χάπια, κατόπιν ιατρικής συνταγής.

 

 • Η Βακτηριακή κολπίτιδα είναι σύνηθες αίτιο φαγούρας στον κόλπο

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας άλλος κοινός λόγος για τον κολπικό κνησμό. Η κατάσταση δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν όμως εμφανίζονται, συνήθως περιλαμβάνουν φαγούρα στον κόλπο και μια μη φυσιολογική μυρωδιά. Η δύσοσμη έκκριση σημαίνει βακτηριακή κολπίτιδα ή κολπίτιδα από αιμόφιλο του κόλπου. Οι εκκρίσεις μπορεί να είναι λεπτόρρευστες, με θαμπό γκρι ή λευκό χρώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να είναι αφρώδεις. Η βακτηριακή κολπίτιδα και ο αιμόφιλος κολλάνε συνήθως από την τουαλέτα. Με καλλιέργεια κολπικού υγρού φαίνεται ξεκάθαρα ποιο είναι το μικρόβιο και γίνεται αντιβιόγραμμα για να βρεθεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο, ώστε να καταπολεμηθεί.

 

κολπικός κνησμός φαγούρα στο αιδοίο

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στον κόλπο

Σε περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στον κόλπο. Τέτοια νοσήματα είναι τα χλαμύδια, η βλεννόρροια, οι τριχομονάδες, τα κονδυλώματα, ο έρπης γεννητικών οργάνων.

 • Εμμηνόπαυση

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ατροφία, και αυτή με τη σειρά της σε υπερβολική ξηρότητα. Η ξηρότητα ενδέχεται να δημιουργήσει συμπτώματα φαγούρας και ερεθισμού.

 • Στρες και άγχος

Το άγχος είθισται να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις και λοιμώξεις. Αν και σπάνια μπορεί το σωματικό και συναισθηματικό στρες να προκαλέσουν κολπικό κνησμό και ερεθισμό, επειδή το σώμα υποβάλλεται σε ορμονικές αλλαγές, μπορεί να συμβεί.

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας αν η καθημερινότητά σας διαταράσσεται και ο κνησμός παραμένει περισσότερο από μία εβδομάδα, ιδιαίτερα μάλιστα αν εμφανιστούν ασυνήθιστα πολλά κολπικά υγρά, ερυθρότητα, οίδημα ή και πόνος στα γεννητικά όργανα.

 

φαγούρα απο μικροβια στον κολπο και κνησμός αιδοίου

Συμβουλές αντιμετώπισης για την φαγούρα στον κόλπο

Οι καλές συνήθειες υγιεινής και τρόπου ζωής μπορούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις μολύνσεις του κόλπου και κατά συνέπεια τους ερεθισμούς και τη φαγούρα:

 • Η αυξημένη ενυδάτωση βοηθάει στο να παραμένει υγιές το pH του κόλπου. Μια απλή ενδοκολπική πλύση με χαμομήλι δύο φορές τον μήνα αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης των κολπίτιδων. Η πιο ασφαλής δοσολογία είναι μία χρήση αμέσως μετά το τέλος της περιόδου και μία λίγες μέρες πριν ξεκινήσει.
 • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απαλό καθαριστικό για να πλύνετε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων.
 • Αποφύγετε αρωματικά σαπούνια, λοσιόν και αφρόλουτρα.
 • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων για κολπικές πλύσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
 • Αλλάξτε τα υγρά ρούχα και εσώρουχα αμέσως μετά την αθλητική δραστηριότητα.
 • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
 • Τρώτε γιαούρτι με προβιοτικά για προστασία από τις μυκητιάσεις.
 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Μη χρησιμοποιείτε αλόγιστα κολπικές κρέμες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και μόνιμο πρόβλημα κνησμού

 

φαγούρα στο αιδοίο και στο σώμα

Κολπική ξηρότητα και κνησμός στον κόλπο

Το αλκαλικό περιβάλλον του κόλπου βοηθάει στην επιβίωση του σπέρματος ώστε να προχωρήσει σε αναπαραγωγή. Οι κολπικές εκκρίσεις είναι απαραίτητες για τη λίπανση του κολπικού τοιχώματος και τη μείωση της τριβής κατά τη σεξουαλική επαφή. Όταν όμως η γυναίκα μεγαλώνει, αλλάζουν οι ορμόνες της, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εκκρίσεις.

 

Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη αιτία της κολπικής ξηρότητας.

Η κολπική ξηρότητα, εκτός από δυσφορία, μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα καύσου, απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, φαγούρα στον κόλπο, πόνο ή τσούξιμο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ακόμη και ελαφριά αιμορραγία μετά το σεξ.
Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και δυσκολεύει αρκετά την ποιότητα της ζωής τους.

Εναλλακτικές θεραπείες για την κολπική ξηρότητα

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του κόλπου:

 • Λιπαντικά με βάση το νερό μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση υγρασίας στα κολπικά τοιχώματα, όταν η ξηρότητα προκαλεί δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Κολπικές ενυδατικές κρέμες, ειδικές για την αντιμετώπιση της ξηρότητας, ανακουφίζουν τα συμπτώματα.
 • Τα προϊόντα σόγιας μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Η προσθήκη τέτοιων προϊόντων στη διατροφή θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του κόλπου.
 • Φυτικά συμπληρώματα διατροφής ‒όπως το black cohosh και το γιαμ‒ αναφέρουν ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.