Εμβόλια Covid-19: Συστάσεις για τον χρονισμό μαστογραφίας

γυναίκα κάνει μαστογραφία μετά το εμβολιου covid-19

Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα την μαστογραφία, σύμφωνα με τις  διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα και την εμφάνιση της μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας μετά από τον εμβολιασμό για τον Covid-19.

Η μαστογραφία ρουτίνας πρέπει να γίνεται είτε πριν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, είτε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με νέα σύσταση της αμερικανικής Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού. Αυτό οφείλεται στο ότι τα εμβόλια μπορεί πρόσκαιρα να προκαλέσουν σε μερικές γυναίκες διόγκωση των λεμφαδένων γύρω από τις μασχάλες τους, κάτι που οφείλεται στην αντίδραση του σώματος καθώς παράγει νέα αντισώματα κατά του κορονοϊού, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα ως ένδειξη καρκίνου σε μία μαστογραφία.

Η λεγόμενη «μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια» εμφανίζεται μόνο στο 0,02% έως 0,04% των μαστογραφιών. Στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna εμφανίστηκε στο 11,6% όσων πήραν την πρώτη δόση και στο 16% μετά τη δεύτερη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν σχετικά με πιθανή διόγκωση των λεμφαδένων, όμως μερικοί ανέφεραν μια τέτοια παρενέργεια που διήρκεσε κατά μέσο όρο δέκα μέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Πιο αδιόρατες επιδράσεις στους λεμφαδένες, ορατές μόνο στις ακτινογραφίες-Χ, είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, σύμφωνα με την Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού, η οποία ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της ότι καθώς καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα και την εμφάνιση της μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας μετά από τον εμβολιασμό για την Covid-19, είναι ίσως σωστό να αλλάξουν οι συστάσεις σχετικά με τον χρονισμό των μαστογραφιών.

Αυτοεξέταση: Ακρογωνιαίος λίθος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Η διάγνωση μιας κακοήθειας έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία στη ζωή ενός ανθρώπου και μιας οικογένειας.

Οι ισορροπίες αλλάζουν, η λογική μπορεί να υποχωρήσει και τα συναισθήματα να κυριαρχούν. Η άγνοια, ο φόβος και το άγχος για το παρόν, και κυρίως το μέλλον, είναι πιθανό να επηρεάσουν την καθημερινότητα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου. Η γνώση είναι δύναμη. Ας δούμε λοιπόν κάποια επιστημονικά δεδομένα που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις πιο δυνατή. Η συγκεκριμένη κακοήθεια απειλεί περίπου 1 στις 8 γυναίκες. Διαβάστε περισσότερα

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ