fbpx
Αυτοεξέταση: Ακρογωνιαίος λίθος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Αυτοεξέταση: Ακρογωνιαίος λίθος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Η διάγνωση μιας κακοήθειας έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία στη ζωή ενός ανθρώπου και μιας οικογένειας.

Γράφει η Ευαγγελία Πλιάκου, MD, MSc, Ειδικευόμενη Παθολογικής Ογκολογίας 
Ευαγγελία Πλιάκου , Ογκολόγος
Ευαγγελία Πλιάκου, MD, PhD, Στρατιωτικός Ιατρός Π.Ν, Ειδικευόμενη Παθολογικής Ογκολογίας στη Β Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι».

Οι ισορροπίες αλλάζουν, η λογική μπορεί να υποχωρήσει και τα συναισθήματα να κυριαρχούν. Η άγνοια, ο φόβος και το άγχος για το παρόν, και κυρίως το μέλλον, είναι πιθανό να επηρεάσουν την καθημερινότητα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου. Η γνώση είναι δύναμη. Ας δούμε λοιπόν κάποια επιστημονικά δεδομένα που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις πιο δυνατή. Η συγκεκριμένη κακοήθεια απειλεί περίπου 1 στις 8 γυναίκες.

Η αιτιολογία του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως κατανοητή. Όμως στην εμφάνισή του φαίνεται ότι συμβάλλουν τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες, για παράδειγμα, είναι η παχυσαρκία και η λήψη οιστρογόνων. Ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού αφορά μόνο το 5% του συνόλου των περιστατικών, οπότε η μη ύπαρξη θετικού οικογενειακού ιστορικού δεν προστατεύει από την εμφάνισή του.

Πρόληψη και αυτοεξέταση 

Η διάγνωση γίνεται με την αυτοεξέταση/κλινική εξέταση ή απεικονιστικά κατά τον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο (screening). Η μαστογραφία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της έγκαιρης ανεύρεσης της κακοήθειας, πριν αυτή καταστεί κλινικά αναγνωρίσιμη και επομένως πιο προχωρημένου σταδίου. Το υπερηχογράφημα μαστών είναι συμπληρωματικό της μαστογραφίας και έχει ένδειξη σε νεαρότερες γυναίκες ή σε μεγάλη πυκνότητα μαστών. Όσον αφορά τη μαγνητική τομογραφία μαστών, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις· σε κάθε περίπτωση, για τον καλύτερο και εξατομικευμένο τρόπο διαγνωστικού και απεικονιστικού ελέγχου θα σας κατευθύνει ο γιατρός σας.

Ροζ κορδέλα ευαισθητοποίησης - καρκίνος μαστού

Θεραπεία

Η κύρια θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι η χειρουργική, εφόσον είναι εφικτή. Ο έλεγχος παρουσίας πιθανών απομακρυσμένων εντοπίσεων της νόσου προηγείται της χειρουργικής εξαίρεσης. Εφόσον είναι αρνητικός, καθοριστικό ρόλο για την επιλογή των κατάλληλων θεραπευτικών χειρισμών παίζουν τα ιστολογικά χαρακτηριστικά και οι προγνωστικοί παράγοντες που εκφράζονται στον όγκο. Για να αποκτήσουμε αυτές τις πληροφορίες προεγχειρητικά, γίνεται βιοψία του όγκου (συνήθως με λεπτή βελόνη) και ιστολογική εξέτασή του. Κάποιοι ιστολογικοί τύποι, όπως ο τριπλά αρνητικός και ο Her2(+) καρκίνος, απαιτούν προεγχειρητική χημειοθεραπεία και εμφανίζουν καλή ανταπόκριση σε αυτήν, ενώ σε άλλους ιστολογικούς τύπους κυρίαρχη θέση έχει η χειρουργική εξαίρεση με τον ταυτόχρονο έλεγχο των μασχαλιαίων λεμφαδένων (τεχνική ελέγχου φρουρού-λεμφαδένα). Σε περίπτωση που ανευρεθούν διηθημένοι λεμφαδένες απαιτούνται επιπλέον θεραπευτικοί χειρισμοί.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί όλος ο μαστός. Ο συνδυασμός της ογκεκτομής που ακολουθείται από ακτινοθεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματικός και ασφαλής με τη μαστεκτομή, οπότε ο χειρουργός θα σας κατευθύνει σχετικά με τη βέλτιστη χειρουργική πρακτική.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα αναγκαιότητας επιπλέον θεραπείας (επικουρική), δηλαδή η χορήγηση χημειοθεραπείας, επομένως έχει κεφαλαιώδη σημασία η τακτική διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων.

Οι στόχοι θεραπευτικής προσέγγισης στον καρκίνο του μαστού είναι δύο: Ο πρώτος αφορά τον τοπικό έλεγχο της νόσου (χειρουργική θεραπεία, ακτινοθεραπεία) και ο δεύτερος την πρόληψη της υποτροπής είτε τοπικά είτε ‒ακόμα περισσότερο‒ τις απομακρυσμένες μεταστάσεις (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία). Σε περίπτωση που απαιτείται συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, η πρώτη προηγείται. Η ορμονοθεραπεία έπεται και αφορά συνήθως τη χορήγηση αγωγής από το στόμα σε ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους και διαρκεί από 5 έως 10 χρόνια.

Γυναίκα νίκησε τον καρκίνο του μαστού - Αυτοεξέταση

Πρόγνωση 

Όσον αφορά τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, πλέον έχουμε στη φαρέτρα μας νέα εργαλεία για την εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής (πρόγνωση) και της αναγκαιότητας για τη χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας. Για ορισμένους ασθενείς η πρόγνωση δεν μπορεί να καθοριστεί μόνο βάσει των χαρακτηριστικών του όγκου στην ιστολογική έκθεση και απαιτούνται εξειδικευμένες γονιδιακές εξετάσεις, το κόστος των οποίων αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μέθοδοι αυτές στοχεύουν στην αναγνώριση των γυναικών που, παρότι έχουν πρώιμη νόσο, αναμένεται να ωφεληθούν από τη συμπληρωματική χημειοθεραπεία.

Μείωση θνητότητας 

Η θνητότητα του καρκίνου του μαστού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδίδεται κυρίως:

  • στην έγκαιρη διάγνωση με την ευρεία εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου και
  • στη σημαντική έρευνα και πρόοδο όσον αφορά τη συστηματική θεραπεία με τη χρήση νέων τεχνικών και φαρμάκων. Και πάντα με γνώμονα την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση σε κάθε γυναίκα που νοσεί.

Ανεξαρτήτως του σταδίου της νόσου κατά τη διάγνωση, απαιτείται η συνεργασία μιας διεπιστημονικής ομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από τους γιατρούς σας, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, ώστε να καλυφθεί το ευρύ φάσμα του πολύπλευρου προβλήματος της νόσου. Νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι είναι μερικά μόνο από τα μέλη της εν λόγω ομάδας που θα βοηθήσουν σε διάφορες πτυχές της νέας καθημερινότητας που εγκαθίσταται μετά τη διάγνωση.

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνη! Στην Ελλάδα μόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως. Στόχος των γιατρών είναι αυτή η πάθηση να καταστεί μια χρόνια νόσος. Οπλιστείτε με δύναμη, κάτω από τη σκέπη των αγαπημένων σας και των εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας.

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.