Χασιμότο και κάπνισμα: Όταν το τσιγάρο βλάπτει τον θυρεοειδή αδένα

Χασιμότο και κάπνισμα: Όταν το τσιγάρο βλάπτει τον θυρεοειδή αδένα

Η νόσος Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι ο θυρεοειδής σταδιακά να καταστρέφεται μη μπορώντας να παράγει σωστά τις ορμόνες του. Μπορεί το κάπνισμα να επιδεινώσει τις ασθένειες του θυρεοειδούς; Αποτελεί σύμπτωση ότι η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού συνήθως εμφανίζεται λίγο μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, 1 στους 5 θανάτους οφείλεται σε ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό. Συνήθως στους καπνιστές μειώνεται το προσδόκιμο ζωής αφού τα τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι βλαβερές για τους ιστούς. Ειδικότερα:

 • Η νικοτίνη απορροφάται πολύ γρήγορα από τις κυψελίδες των πνευμόνων προς το αίμα και επιδρά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και στα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
 • Η πίσσα, αποτελεί μείγμα πολλών ουσιών που προέρχονται από την καύση του καπνού, και περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες επιδρούν τόσο στα κύτταρα των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος, όσο και στην απορρόφησή τους από το αίμα.
 • Το μονοξείδιο του άνθρακα, απορροφάται από τους πνεύμονες προς το αίμα και περιορίζει τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος. Η χρόνια δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνη για τις αγγειακές βλάβες, που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου της καρδιάς και εμφράγματος του μυοκαρδίου, καθώς και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το κάπνισμα ευθύνεται με πολλές χρόνιες παθήσεις της υγείας. Το τσιγάρο μπορεί να συνδεθεί με διάφορες καρδιακές παθήσεις ή και με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τι συμβαίνει όταν το κάπνισμα προσβάλλει τους θυρεοειδείς αδένες;

Χασιμότο και κάπνισμα:

Χασιμότο και κάπνισμαΗ θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο (Hasimoto) είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα. Τις περισσότερες φορές πλήττει το γυναικείο φύλο, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών σε όλο το κόσμο. Ο λόγος που η νόσος προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλο, είναι το ιδιαίτερο μεταβολικό προφίλ των γυναικών και οι πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η πιο δραματική επίδραση του καπνίσματος στο θυρεοειδή είναι αυτή στα πλαίσια της νόσου του Graves, του αυτοάνοσου υπερθυρεοειδισμού. Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν τη νόσο του Graves. Eνδεχομένως το κάπνισμα να προκαλεί ανοσολογικές δομικές διαταραχές στον υποδοχέα της θυρεοτρόπου ορμόνης, καθιστώντας τον κατ΄ αυτόν τον τρόπο περισσότερο ανοσογόνο.

Η συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της αυτοάνοσης διαταραχής που συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό, δεν είναι τόσο σαφής. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το κάπνισμα φαίνεται να μειώνει περαιτέρω την λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ παράλληλα βοηθάει την ανάπτυξη όζων, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έλλειψη ιωδίου. Έρευνες υποστηρίζουν πως το κάπνισμα καταστρέφει τα αντισώματα του θυρεοειδή βλάπτοντας έτσι τον θυρεοειδή αδένα. Το κάπνισμα όπως προαναφέρθηκε αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας απότομη μείωση οξυγόνωσης του σώματος εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού μονοξείδιου του άνθρακα.

Συμπτώματα θυρεοειδίτιδας

 • Υπνηλία
 • Κόπωση
 • Κατάθλιψη
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αύξηση βάρους
 • Εύθραυστα νύχια
 • Ξηρότητα στο δέρμα
 • Πόνοι στις αρθρώσεις
 • Πρήξιμο στο πρόσωπο
 • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
 • Μειωμένοι καρδιακοί παλμοί

Θεραπεία θυρεοειδίτιδας

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη θυρεοειδίτιδα και να αποκαταστήσει σταδιακά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με Χασιμότο που λαμβάνει θεραπεία με ορμόνες του θυρεοειδούς δεν εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα. Ακόμη όμως και όταν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν, δε σημαίνει ότι θα παραμείνουν για πάντα. Τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος είναι σχεδόν άμεσα. Ειδικά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσα νοσήματα. Κόψτε το τσιγάρο. Αγαπήστε περισσότερο τον εαυτό σας και βοηθήστε τον με περισσότερη άσκηση και υγιεινή διατροφή.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.