Γιατι οι μη καπνιστές πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα;

Γιατι οι μη καπνιστές πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα και το κάπνισμα φαινόταν να συμβαδίζουν, οι στατιστικές όμως δείχνουν μια ανησυχητική τάση: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα. Γιατί;

Ενώ το κάπνισμα είναι ο Νο1 παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αυξάνονται σταθερά.

Μελέτη στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διαπίστωσε ότι περίπου 10 έως 15% του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζεται σε μη καπνιστές και ότι η συχνότητα εμφάνισης μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC, ο πιο κοινός τύπος) σε μη καπνιστές αυξήθηκε στο 8% μεταξύ 1990 και 1995 και στο 14% μεταξύ 2011 και 2013.

Στην πραγματικότητα, έως και το 20% των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι μη καπνιστές αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα

Οι γυναίκες που δεν καπνίζουν είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα από τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 για τη διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα έδειξε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως δεν ήταν ποτέ καπνίστριες, σε σύγκριση με μόνο το 15 έως 20% των ανδρών.

Τι συμβαίνει πίσω από την αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ των μη καπνιστών; Η εξήγηση είναι περίπλοκη, πιθανότατα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και δεν είναι πλήρως κατανοητή, αναφέρει ο Andrew Kaufman, MD, θωρακοχειρουργός στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. «Γνωρίζουμε ελάχιστα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και γιατί είναι υψηλότερα τα ποσοστά τώρα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» λέει.

γυναίκα με επίμονο βήχα

Πιθανές αιτίες που συμβάλλουν στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών
 • «Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ ως ποσοστό του γενικού πληθυσμού είναι τώρα υψηλότερος από ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια, επειδή τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί στο 20% περίπου του ενήλικου πληθυσμού» λέει ο δρ Kaufman. «Έτσι, με λιγότερα άτομα που έχουν ιστορικό καπνίσματος, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα που δεν αποδίδεται στο κάπνισμα».
 •  Τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ είναι πιο πιθανό να έχουν γενετικές μεταλλάξεις –αλλαγές στο DNA– που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. «Πολλοί καρκίνοι των πνευμόνων σε άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ φιλοξενούν γενετικές μεταλλάξεις γνωστές ώσπου προκαλούν τα άλλα υγιή πνευμονικά κύτταρα σε καρκινικά» λέει ο Kaufman. «Αλλά δεν ξέρουμε τι προκαλεί αυτές τις μεταλλάξεις». Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες για να στοχεύσουν πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις.
 •  Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιοι τον καρκίνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό) που εμφάνισε καρκίνο του πνεύμονα πριν από την ηλικία των 50 ετών.
 • Έκθεση σε ραδόνιο. Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο που υπάρχει παντού, εκλύεται από το έδαφος, εισέρχεται στα κτίρια από τοίχους, πατώματα και σωληνώσεις και αποτελεί την κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου σε ραδιενέργεια. Οι ερευνητές της Yale Medicine εκτιμούσαν ότι η έκθεση σε αέριο ραδόνιο αντιπροσωπεύει περίπου 21.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο.  Ορισμένες πρόσφατες μελέτες, όπως αυτές που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στο «Scientific Reports», έχουν προτείνει ότι οι σύγχρονες πρακτικές κατασκευής κτιρίων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης ραδονίου στα σπίτια.
 • Ο παθητικός καπνός  που εισπνέεται από το τσιγάρο ή το προϊόν καπνού άλλου ατόμου αντιπροσωπεύει περίπου 7.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τον αντίκτυπο του «τρίτου καπνού». Αυτή είναι η μεμβράνη της νικοτίνης και των χημικών που μπορεί να αφεθούν σε τοίχους, έπιπλα, ρούχα και άλλες επιφάνειες.
 • Άλλοι περιβαλλοντικοί  παράγοντες, όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα καυσαέρια ντίζελ, ο αμίαντος και το αρσενικό μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που δεν καπνίζουν.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα;

Οι μη καπνιστές μπορούν να βοηθηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα αποφεύγοντας τον παθητικό καπνό και την έκθεση σε ραδόνιο ή άλλους επιβλαβείς ρύπους. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσετε πρώιμα συμπτώματα, επειδή ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν διαγιγνώσκεται νωρίς. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Ενοχλητικό και επίμονο βήχα
 • Βήχα με αίμα
 • Απώλεια ενέργειας
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνο στο στήθος

Η διάγνωση σε πρώιμο, θεραπεύσιμο στάδιο είναι σημαντική και κρίσιμη.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.