Αυξημένο κίνδυνο για άνοια και γνωστική εξασθένηση αγγειακού τύπου αντιμετωπίζουν άνθρωποι με προδιαβήτη, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που κάνει αυτή τη συσχέτιση πρώτη φορά διεθνώς. 

O προδιαβήτης πολλές φορές χαρακτηρίζεται «ύπουλος», γιατί το σάκχαρο στον οργανισμό μπορεί να είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά όχι τόσο ώστε να διαγνωστεί ως διαβήτης. Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση στην οποία το σάκχαρο διαταράσσεται το πρωί ή δύο ώρες μετά το γεύμα. Χρονικά προηγείται της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη. Τα άτομα που έχουν προδιαβήτη πρέπει να προσέξουν να μην προχωρήσει η διαταραχή του σακχάρου προς το παθολογικό και στην εκδήλωση διαβήτη.

Στοιχεία για περίπου 500.000 ανθρώπους 58 ετών, κατά μέσο όρο, ανέλυσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Βικτόρια Γκάρφιλντ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διαβήτη, παχυσαρκίας και μεταβολισμού «Diabetes, Obesity and Metabolism».

Αποτελέσματα της έρευνας: Εξασθένηση γνωστικών λειτουργιών – Άνοια

Όσοι είχαν σάκχαρο υψηλότερο του φυσιολογικού ήταν 42% πιθανότερο να εμφανίσουν εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μέσο όρο. 54% ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με αγγειακή άνοια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, οι περιπτώσεις είτε γνωστικής εξασθένησης είτε άνοιας ήταν λίγες.

Η αγγειακή άνοια είναι μια διαφορετική μορφή άνοιας από τη νόσο Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι με προδιαβήτη σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον προδιαβήτη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν κάνει τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και ως προδιαβήτης θεωρήθηκε ένα αποτέλεσμα 6 έως 6,5%. Πολλοί είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, από την οποία προέκυψε ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν μικρότερο ιππόκαμπο (περιοχή ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της μνήμης).

Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο, διαπίστωσε επίσης η έρευνα του UCL.

Οι προδιαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη με μια υγιεινή και προσεκτική διατροφή, καθημερινή σωματική άσκηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.