Η ΜΕΤΑδραση είναι μια ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Ιδρύθηκε το 2010 με πρωταρχικό σκοπό να καλύψει μακροχρόνια κενά στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Με οδηγό τις αρχές της συνέπειας, της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας η Οργάνωση πραγματοποιεί δράσεις για την κάλυψη ουσιαστικών αναγκών που δεν καλύπτονται από άλλους φορείς. Οι περισσότερες δράσεις της είναι καινοτόμες και έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εστιάζονται στους τομείς της διερμηνείας και της προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ειδικότερα για τις δράσεις που αφορούν τα ασυνόδευτα παιδιά, η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε ένα Πρότυπο δίκτυο προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

  • Συνοδείες (2011): Η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δράση με στόχο την επίλυση του χρόνιου προβλήματος άμεσης και ασφαλούς μεταφοράς ασυνόδευτων ανηλίκων. Η συνοδεία γίνεται προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 5.700 συνοδείες, κατά τις οποίες έχουν συνοδευτεί περισσότερα από 16.000 παιδιά.
  • Δίκτυο Επιτροπείας (2014): Η ΜΕΤΑδραση στα τέλη του 2014, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ξεκίνησε ένα πιλοτικό δίκτυο ειδικών Επιτρόπων. Ξεκίνησε με 12 Επιτρόπους που έφτασαν τους 80 το 2017 σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, το Δίκτυο Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης έχει αναλάβει περισσότερα από 7.000 παιδιά.
  • Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (2015): Με την προσφυγική κρίση και την παντελή έλλειψη δομών για παιδιά στα σημεία εισόδου, η ΜΕΤΑδραση αποφάσισε να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας στα σύνορα. Συγκεκριμένα, το 2015 με τη βοήθεια των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Αμερικής (The Hellenic Initiative) δημιουργήθηκε η πρώτη δομή στη Λέσβο. Στη συνέχεια, με τη στήριξη ιδρυμάτων και ιδιωτών, δημιούργησε τις μοναδικές δομές στη Σάμο (4/2016) και τη Χίο (6/2016). Την ίδια χρονιά (2016) δημιουργήθηκε και μία δομή στην Αθήνα για ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 12 ετών. Μέχρι τότε, λόγω έλλειψης δομών, τοποθετούνταν στο νοσοκομείο Παίδων.metadrasi logo

Μέχρι σήμερα, έχουν βρει οικογενειακή φροντίδα 104 ασυνόδευτα παιδιά

  • Αναδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων (2016): Το Μάρτιο του 2016, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με τη στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, την τοποθέτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανάδοχες οικογένειες. Μέχρι σήμερα, έχουν βρει οικογενειακή φροντίδα 104 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως σε ελληνικές οικογένειες.
  • Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για ασυνόδευτους εφήβους 16-18 ετών (2018): Με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την ένταξη των ασυνόδευτων εφήβων στην ελληνική κοινωνία, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Από 4 διαμερίσματα το 2018, σήμερα πλέον λειτουργούν 26 (σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ιωάννινα και Καλαμάτα). Δίνεται έμφαση στη χάραξη στόχων, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης. Τέλος στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων κάθε εφήβου.
  • Safe Area (2019): Με στόχο την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών από τους κινδύνους που υπάρχουν στα hotspot των νησιών, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε στα τέλη του 2019, τη λειτουργία των λεγόμενων safe area. Ειδικούς χώρους όπου διαμένουν τα ασυνόδευτα παιδιά και όπου τους παρέχεται υποστήριξη για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών, ψυχοκοινωνικών, εκπαιδευτικών κ.ά. αναγκών.
  • Ειδικές παρεμβάσεις για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε Αστεγία (2020): Η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων στις αρχές Φεβρουαρίου 2020. Στοχεύει στην υποστήριξη των άστεγων ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα, (υπολογίζεται περισσότερα από 600 παιδιά).

Η ΜΕΤΑδραση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην  εκπαίδευση όλων των παιδιών προσφύγων

Η ΜΕΤΑδραση λειτουργεί δύο εκπαιδευτικά κέντρα στη Λέσβο και τη Χίο για τα παιδιά που διαμένουν στα hotspot. Στην ενδοχώρα, από το 2017, πραγματοποιεί ειδικό πρόγραμμα που το έχει ονομάσει «Βήμα στο Σχολείο». Το πρόγραμμα λειτουργεί για την προετοιμασία των παιδιών για την υποστήριξη και ένταξή τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Εκπαίδευση Διερμηνέων & Υπηρεσίες Διερμηνείας

Η ΜΕΤΑδραση είναι η μόνη οργάνωση στην Ελλάδα που σχεδίασε και εφαρμόζει, εδώ και 10 χρόνια, ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και συντονισμού των αιτημάτων διερμηνείας από όλη την Ελλάδα.  Η ομάδα των 350 εκπαιδευμένων διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης που βοηθάει στην επικοινωνία μεταξύ προσφύγων και δημόσιων φορέων.

Πραγματοποιεί ενέργειες διερμηνείας σε 43 γλώσσες και διαλέκτους. Μέσω φυσικής παρουσίας σε πάνω από 30 σημεία σε όλη την Ελλάδα (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπηρεσία Ασύλου, καταυλισμούς κ.λπ.). Επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, με την εγκατάσταση ενός πρωτοπόρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συστήματος τηλεπικοινωνίας. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.735.000 ενέργειες διερμηνείας.metadrasi koritsi poy gelai

Η ΜΕΤΑδραση καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για διερμηνεία σε νοσοκομεία 

Στον τομέα της υγείας, η ανάγκη παροχής ποιοτικής διερμηνείας είναι επιτακτική. Για τον λόγο αυτό η ΜΕΤΑδραση, ανταποκρίνεται στα έκτακτα αιτήματα των νοσοκομείων σε εθελοντική βάση και με ίδιους πόρους. Από το 2015, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, διασφαλίστηκε η καθημερινή παρουσία διερμηνέων στα νοσοκομεία των νησιών. Το 2017 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης η ΜΕΤΑδραση στηρίζει με μόνιμες ομάδες διερμηνέων συγκεκριμένα νοσοκομεία της ενδοχώρας. Ενδεικτικά από το 2018, η ΜΕΤΑδραση έχει προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας σε νοσοκομεία και φορείς υγείας με επωφελούμενους περισσότερους από 127.000 ασθενείς.

Η διερμηνεία μέσω τηλεδιάσκεψης που διαθέτει η ΜΕΤΑδραση, αποτελεί μία καινοτόμο λύση. Μέσα από την αυτήν γίνεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Αξιοποιώντας μέρος του χρηματικού ποσού που έλαβε από το Ανθρωπιστικό Βραβείο Conrad N. Hilton, η ΜΕΤΑδραση έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δικτύου wifi για την παροχή τηλεδιερμηνείας στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε τηλεφωνική γραμμή διερμηνείας σε 43 γλώσσες και διαλέκτους. Η γραμμή λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως στηρίζοντας τα στελέχη των δημοσίων φορέων και των φορέων υγείας για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας σε πραγματικό χρόνο.

Η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, κα. Λώρα Παππά, απάντησε σε σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το έργο της οργάνωσης.lora papa foto

1) Η προσαρμογή των προσφύγων φέρει δυσκολίες; Ποιες οι σημαντικότερες;

Η προσαρμογή των προσφύγων είναι μία δύσκολη διαδικασία. Οι συνθήκες υπό τις οποίες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, τα βιώματα, οι τραυματικές εμπειρίες που έχουν ζήσει στην χώρα τους και οι απώλειες που βιώνουν συνεχώς, δυσκολεύουν την προσαρμογή τους. Σε αυτή έρχεται να προστεθεί η προσαρμογή σε μία νέα, διαφορετική πραγματικότητα. Είναι αυτονόητο ότι τα γλωσσικά εμπόδια και οι διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές συνιστούν μια πρώτη δυσκολία. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ένταξης και αλληλεπίδρασης με τον γηγενή πληθυσμό.

2) Η αναδοχή των παιδιών έχει προχωρήσει στην ελληνική κοινωνία; δείχνουν οι ελληνικές οικογένειες τη διάθεση να υιοθετήσουν προσφυγόπουλα;

Να τονίσουμε αρχικά, ότι η αναδοχή διαφέρει από την υιοθεσία. Η δράση της αναδοχής στοχεύει στο να μείνουν τα ασυνόδευτα παιδιά προσωρινά με μία οικογένεια. Η πρακτική της αναδοχής υλοποιείται εδώ και δεκαετίες σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το βέλτιστο συμφέρον. Στην Ελλάδα, η αναδοχή για ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2016, από τη ΜΕΤΑδραση με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί 104 ασυνόδευτα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες.

3) Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τα παιδιά αυτά; 

Συχνά ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιδιά που έχουν αναγκαστεί να βιώσουν τραυματικές εμπειρίες μόνα τους, χωρίς την υποστήριξη κάποιου ενηλίκου. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για τα παιδιά αυτά. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται και τελικά τους προσφέρεται μια εναλλακτική στην επιστροφή στην παιδικότητα. Για το λόγο αυτό, πολλές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι προσέγγισης. Η παιγνιοθεραπεία, η κινησιολογία και το drama ή art therapy παράλληλα με την κλασική πλαισίωσή τους από ψυχολόγο, περιλαμβάνονται στις μεθόδους.

4) Δημιουργείται δέσιμο μεταξύ των εργαζομένων της ΜΕΤΑδρασης και των εξυπηρετούμενων;

Η ΜΕΤΑδραση έχει δημιουργήσει και εφαρμόζει συγκεκριμένο κανονισμό παιδικής προστασίας. Σαφώς και η συνεχής επαφή με τα παιδιά δημιουργεί στενές σχέσεις εμπιστοσύνης, κάτι που είναι θεμιτό. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν ανάγκη από σταθερότητα και υγιείς σχέσεις με τους φροντιστές τους για να μπορέσουν να δουλέψουν το τραύμα που ενδεχομένως φέρουν. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων για την Οργάνωση είναι να τηρούνται οι κανόνες και τα όρια μεταξύ εργαζόμενων και ανηλίκων προλαμβάνοντας προβληματικές συμπεριφορές.

5) Υπάρχει πρόνοια για την επαγγελματική ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλά σχέδια για την επαγγελματική ένταξη των προσφύγων, αλλά στην πράξη λίγα έχουν γίνει. Το πρώτο και κυριότερο εφόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αλλά ενώ υπάρχει τεράστια ανάγκ

metadrasi prosfigopoula

η, δεν υπάρχουν αρκετά μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Ενδεικτικά, η ΜΕΤΑδραση στα δέκα χρόνια που προσφέρει μαθήματα ελληνικών, αναγκάζεται να κρατάει λίστα αναμονής.

Είναι αρκετοί οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι νέοι άνω των 15 ή και άνω των 18 ετών που διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες. Ειδικά γι’ αυτούς τους νέους, πρέπει να υπάρξουν ταχύρρυθμα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας, με την άφιξή τους στην Ελλάδα. Έχουμε δει ότι αυτά τα παιδιά πρόσφυγες, που θα γίνουν στο μέλλον Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν τεράστια θέληση. Δυστυχώς όταν κλείσουν τα 18 και ενηλικιωθούν, περιθωριοποιούνται ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρόνοια για την επαγγελματική τους ένταξη.

6) Ο νόστος της πατρίδας είναι μια υπαρκτή τροχοπέδη στην καλή ψυχική υγεία των προσφύγων;

Θα πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο νόστος της πατρίδας υπάρχει πάντα στο μυαλό τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν τα πράγματα βελτιωθούν στη χώρα τους και δεν υπάρχει κίνδυνος, επιστρέφουν. Πρόσφυγας μπορεί να γίνει ο καθένας μας και η χώρα μας έχει μακρά ιστορία προσφυγιάς. Ο πρόσφυγας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος περνάει «μια δύσκολη περίοδο» και το μόνο που αναζητά είναι να βοηθηθεί για να σταθεί στα πόδια του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προσφέρει κι αυτός στην κοινωνία που τον υποδέχτηκε.

Διακρίσεις

Ανθρωπιστικό Bραβείο Conrad N. Hilton 2019: Η ΜΕΤΑδραση έχει τιμηθεί με το μεγαλύτερο ετήσιο ανθρωπιστικό βραβείο στον κόσμο

Bραβείο «Βορρά-Νότου» του Συμβουλίου της Ευρώπης 2015: Στην Πρόεδρο της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά, για την προώθηση της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

PILnet’s European Pro Bono Awards 2016: Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Υποδειγματικές Συνεργασίες για το Δημόσιο Συμφέρον» (Award for Exemplary Partnership in the Public Interest)

Βραβείο Συλλογικής Δράσης “Νησίδες Ποιότητας 2017” από την “Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία” για την εξέχουσα εθελοντική προσφορά της ΜΕΤΑδρασης

«ΜΚΟ της Χρονιάς» στην κατηγορία «Κοινωνία» στα «Hellenic Responsible Business Awards 2018»