Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να ωφελήσει και ατομικά τα άτομα που ασχολούνται με τις αγαθοεργίες. Για παράδειγμα μέσα από το έργο τους μαθαίνουν νέα πράγματα, γνωρίζουν νέα άτομα και χαρίζουν ευτυχία. Επίσης οι έρευνες έδειξαν ότι η προσφορά μπορεί να κάνει τους δωρητές πιο ευτυχισμένους, πιο σίγουρους και σωματικά πιο υγιείς.

Εξετάστηκε εάν υπάρχει μια πιθανή ροπή στον άνθρωπο για να κάνει καλό, αλλά και το αν τον καθιστά πιο ελκυστικό στους άλλους.

Σε διάφορες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν όσους προσφέρουν χρήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, προσφέρουν στους φίλους τους και  εγγράφονται ως δωρητές οργάνων πιο ελκυστικούς. Τα προσωπικά οφέλη της γενναιοδωρίας είναι λοιπόν καθιερωμένα και λογικά. 

Οι ηλικιωμένοι προσέφεραν εθελοντικά χαρακτηρίστηκαν πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν προσέφεραν. 

Η πρώτη μελέτη εξέτασε δεδομένα από ένα μεγάλο, σε εθνικό επίπεδο δείγμα ηλικιωμένων των Η.Π.Α. Οι ηλικιωμένοι εθελοντές χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές ως πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν προσέφεραν σε εθελοντικό πλαίσιο. Οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιοι ήταν εθελοντές από τους ερωτηθέντες.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ειδικά εκείνοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν χάσει σύζυγο, μπορούν να βρουν νέο νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους βοηθώντας τους άλλους. Όποια και αν είναι η ηλικία, ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και την ευτυχία της ζωής.

Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε δεδομένα αντιπροσωπευτικού δείγματος εφήβων των ΗΠΑ. Όσοι από τους εφήβους ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό θεωρήθηκαν πιο ελκυστικοί όταν έγιναν νέοι ενήλικες, αλλά και το αντίστροφο: Εκείνοι που θεωρήθηκαν πιο ελκυστικοί από τους ερευνητές είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εθελοντές όταν μεγαλώσουν. Οι ερευνητές και σε αυτή την περίπτωση δεν γνώριζαν την ταυτότητα των ερωτηθέντων. 

Τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι η προσφορά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο όμορφους και γοητευτικούς.

Έρευνες δείχνουν ότι η ομορφιά αποδίδει ένα «φωτοστέφανο»

Αυτά τα φωτοστέφανα μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι ελκυστικοί άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται πιο όμορφους συζύγους και είναι πιο πιθανό να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Κάνουν επίσης περισσότερους φίλους, που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα που τα υποβάλλουν σε περισσότερα αιτήματα για δωρεά και εθελοντικά. 

Ο εθελοντισμός παρέχει πολλά οφέλη τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.

Ο εθελοντισμός βοηθά στην εξουδετέρωση του στρες, του θυμού και του άγχους. Η κοινωνική επαφή, η βοήθεια και η συνεργασία με άλλους μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη συνολική ψυχολογική ευημερία. Το άγχος μπορεί να ανακουφιστεί από μια ουσιαστική σύνδεση με ένα άλλο άτομο.

Ο εθελοντισμός καταπολεμά την κατάθλιψη

Ο εθελοντισμός σας κρατά σε τακτική επαφή με άλλους και σας βοηθά να αναπτύξετε ένα σταθερό σύστημα υποστήριξης, το οποίο με τη σειρά του σας προστατεύει από την κατάθλιψη. Ο εθελοντισμός σε κάνει ευτυχισμένο. Αναλύοντας τις ορμόνες και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να βοηθάς τους άλλους προσφέρει τεράστια ευχαρίστηση. Όσο περισσότερο δίνουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε. Ο εθελοντισμός αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Κάνει καλό στους άλλους και την κοινότητα, η οποία παρέχει μια φυσική αίσθηση ολοκλήρωσης.

Ο εθελοντισμός χαρίζει μακροζωία και υγεία

Οι ηλικιωμένοι εθελοντές τείνουν να περπατούν περισσότερο. Τους είναι ευκολότερο να αντιμετωπίζουν καθημερινές εργασίες και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο εθελοντισμός μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις υγείας μπορούν ακόμη να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τον εθελοντισμό. Στην πραγματικότητα, έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες με αναπηρία δείχνουν βελτίωση μετά τον εθελοντισμό. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, πολλοί οργανισμοί χρειάζονται βοήθεια σε εργασίες που βασίζονται στον ιστό. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε άτομα που είτε λόγω κατάστασης είτε λόγο χρόνου να συνεισφέρουν από απόσταση. 

Με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνο για εθελοντισμό. Ωστόσο, τα οφέλη του μπορεί να είναι τεράστια. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο κρατά ο εθελοντισμός, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχετε. Δεν χρειάζεται όμως να περιλαμβάνει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Η εθελούσια παροχή με απλούς τρόπους μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη και να βελτιώσουν την υγεία και την ευτυχία σας.

Πηγή

https://www.helpguide.org

https://medicalxpress.com/