fbpx
Μελέτη παρουσιάζει τη σημασία του καλού ύπνου στην τρίτη ηλικία

Μελέτη παρουσιάζει τη σημασία του καλού ύπνου στην τρίτη ηλικία

Η διάρκεια του ύπνου έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με μεμονωμένες χρόνιες ασθένειες, αλλά η συσχέτισή της με την πολυνοσηρότητα, κοινή στους ηλικιωμένους, παραμένει ελάχιστα κατανοητή.

Για το λόγο αυτό, Γάλλοι και Βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημίου Cite του Παρισιού, καθώς και του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας & Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», αναλύοντας δεδομένα και στοιχεία.

Η διάρκεια του ύπνου μετρήθηκε σε 6 κύματα συλλογής δεδομένων, 1985 έως 1988, 1997 έως 1999, 2002 έως 2004, 2007 έως 2009, 2012 έως 2013 και 2015 έως 2016, χρησιμοποιώντας την ερώτηση «Πόσες ώρες κοιμάσαι κατά μέσο όρο την εβδομάδα;»

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν στοιχεία για 7.864 υγιείς ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 25ετίας σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό τους.

Γιατί έγινε αυτή η μελέτη;

  • Διότι, τόσο η σύντομη όσο και η μεγάλη διάρκεια ύπνου έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με μεμονωμένες χρόνιες ασθένειες, αλλά η συσχέτισή τους με την πολυνοσηρότητα και τον επακόλουθο κίνδυνο θνησιμότητας παραμένει ασαφής.
  • Ο επιπολασμός της πολυνοσηρότητας αυξάνεται, όπως αντικατοπτρίζεται σε περισσότερους από τους μισούς ηλικιωμένους με τουλάχιστον 2 χρόνιες ασθένειες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, καθιστώντας την πολυνοσηρότητα σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Είναι άλλη μία μελέτη που αναδεικνύει τη σημασία του επαρκούς ύπνου, ιδιαίτερα στη τρίτη ηλικία

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες το βράδυ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολυνοσηρότητας, δηλαδή ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο χρόνιων παθήσεων (π.χ. καρδιοπάθειας, καρκίνου, διαβήτη κ.α.), σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται πάνω από επτά ώρες.

τρίτη ηλικία

⇒ Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο

Η έρευνα 25 ετών που αφορά στην τρίτη ηλικία

Διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες, εκείνοι που κοιμούνταν πέντε ή λιγότερες ώρες στα 50 τους, είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με μια χρόνια πάθηση και 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Οι 60άρηδες με ύπνο έως πέντε ώρες είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, ενώ οι 70άρηδες 40% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο λιγοστός ύπνος στα 50 σχετιζόταν ακόμη με μια αύξηση κατά 25% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω των αυξημένων χρόνιων παθήσεων. Από την άλλη, στις ηλικίες των 60 και 70 ετών ο ύπνος πάνω από εννέα ώρες το βράδυ σχετιζόταν επίσης με μια αυξημένη κατά 35% πιθανότητα πολυνοσηρότητας, αν και ο πολύς ύπνος σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να αποδοθεί στις ίδιες τις χρόνιες παθήσεις τους.

Η σύντομη διάρκεια ύπνου στη τρίτη ηλικία σχετίζεται με πολυνοσηρότητα

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες, γίνεται ολοένα πιο συχνή η ζωή με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ιδίως αν συνυπάρχει έλλειψη ύπνου.

Η Σαμπιά ανέφερε ότι «η πολυνοσηρότητα εμφανίζει αύξηση στις χώρες υψηλού εισοδήματος και πλέον περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους έχουν τουλάχιστον δύο χρόνιες παθήσεις. Κάτι που εξελίσσεται σε μείζονα πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς η πολυνοσηρότητα σχετίζεται με συχνή χρήση των υπηρεσιών υγείας, περισσότερες νοσηλείες και αναπηρίες. Καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, οι συνήθειες του ύπνου τους αλλάζουν. Όμως συνίσταται να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες, καθώς οι διάρκειες ύπνου κάτω ή πάνω από το όριο αυτό έχουν συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες».

Η ίδια τόνισε ότι: «Τα ευρήματα μας επίσης δείχνουν ότι η σύντομη διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με πολυνοσηρότητα. Για να διασφαλίσουμε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, είναι σημαντικό να λάβουμε ορισμένα μέτρα υγιεινής, όπως να σιγουρέψουμε, προτού κοιμηθούμε, ότι το δωμάτιο είναι ήσυχο, σκοτεινό και έχει άνετη θερμοκρασία. Επίσης συμβουλεύουμε να απομακρύνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές και να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα πριν την κατάκλιση. Η σωματική δραστηριότητα και η έκθεση στο φως στη διάρκεια της μέρας επίσης προάγουν τον καλό ύπνο».

Συμπερασματικά…

Σε αυτή τη μελέτη, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με τον κίνδυνο χρόνιας νόσου και επακόλουθης πολυνοσηρότητας, αλλά όχι με την εξέλιξη του θανάτου. Δεν υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου χρόνιας νόσου μεταξύ εκείνων με μεγάλη διάρκεια ύπνου στην ηλικία των 50 ετών. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ μικρής διάρκειας ύπνου και πολυνοσηρότητας. Οπότε οι άνθρωποι άνω των 50 και ιδιαίτερα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία θα πρέπει να ξεκουράζονται τουλάχιστον 7 ώρες.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.