fbpx
Σεξουαλική ορμή

Έρευνα: Συνδέεται η ηλικία με τη σεξουαλική ορμή;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξουαλικό «peak» στη γυναίκα κάνει την εμφάνισή του σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τον άνδρα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μεγαλώνει, τόσο καλύτερα γνωρίζει το σώμα της και ξέρει τι θέλει στο σεξ.

Ωστόσο, είναι πολλοί όσοι αναρωτιούνται αν η ηλικία συνδέεται με τη σεξουαλική ορμή. Μετά τη σεξουαλική απελευθέρωση ανδρών και γυναικών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως, εκτός από τη συχνότητα και την ποικιλία στο σεξ, έχει αλλάξει και η ηλικία στην οποία οι άνθρωποι είναι στη σεξουαλική τους ακμή.

Μπλεγμένα πόδια

Η έρευνα, η οποία εστίασε στη συμπεριφορά των ζευγαριών που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις ή γάμους αναφορικά με τη σεξουαλική τους επιθυμία, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν την ίδια σεξουαλική ορμή και επιθυμία με τους άνδρες.

Σεξουαλική ορμή

Η σεξουαλική ορμή αποτελεί την επιθυμία του ατόμου για σεξουαλική δραστηριότητα. Η λίμπιντο επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, τόσο οργανικών όσο και ψυχοσυναισθηματικών. Πολλές φορές, οι αιτίες μείωσης της σεξουαλικής ορμής διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Για παράδειγμα:

  1. Οι άνδρες σκέφτονται περισσότερο το σεξ

«Η πλειονότητα των ενήλικων ανδρών, κάτω των 60, σκέφτεται το σεξ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα» επισημαίνει ο Edward O. Laumann, PhD, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μόνο περίπου το 1/4 των γυναικών αναφέρει αυτό το επίπεδο συχνότητας. Όσον αφορά την ηλικία ανδρών και γυναικών, οι φαντασιώσεις μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, αλλά οι άνδρες φαντασιώνονται περίπου δύο φορές πιο συχνά από τις γυναίκες.

  1. Οι άνδρες αναζητούν το σεξ με μεγαλύτερη απληστία

Οι άνδρες λένε ότι θέλουν περισσότερες συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιστασιακό σεξ. «Οι άνδρες θέλουν σεξ πιο συχνά από τις γυναίκες στην αρχή μιας σχέσης, στη μέση της σχέσης και πολλά χρόνια μετά τη σχέση» συμπληρώνει ο Baumeister, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μετά την επανεξέταση πολλών ερευνών για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Η σεξουαλική ορμή των γυναικών επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, η σεξουαλική συμπεριφορά, οι πρακτικές και οι επιθυμίες των γυναικών φαίνεται να είναι περισσότερο επηρεασμένες από το περιβάλλον τους απ’ ό,τι των ανδρών:

• Η στάση των γυναικών και η προθυμία τους να εκτελέσουν διάφορες σεξουαλικές πρακτικές είναι πιο πιθανόν να αλλάξουν στο πέρασμα του χρόνου σε σχέση με τους άνδρες.

• Οι γυναίκες που πηγαίνουν στην εκκλησία τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ανεκτική στάση στο σεξ. Οι άνδρες δεν δείχνουν αυτή τη σύνδεση μεταξύ του εκκλησιασμού και της στάσης απέναντι στο σεξ.

• Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις στάσεις του περιβάλλοντός τους όσον αφορά την κρίση τους για το σεξ.

• Οι γυναίκες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια πιο ευρεία ποικιλία στις σεξουαλικές τους εμπειρίες (όπως το στοματικό σεξ). Η εκπαίδευση έδειξε μικρότερη συσχέτιση στους άνδρες.

• Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πέσουν σε αντιφάσεις σχετικά με το πώς οι ίδιες αξιολογούν τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το προγαμιαίο σεξ και την πραγματική τους συμπεριφορά.

Ποιο είναι το «peak» της σεξουαλικής ορμής;

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο φύλα απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο μεταξύ 50 και 69 ετών, με την προϋπόθεση να μη συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Ζευγάρι άνω των 50 στο σεξ

Προσοχή στην υγεία 

Μετά τα 50, η πλειονότητα των ανδρών αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη, την υπέρταση και τη χοληστερίνη. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη σεξουαλική τους ζωή. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να είναι ενεργοί μέχρι τα βαθιά γεράματα θα πρέπει να φροντίζουν την υγεία τους.

  • Ετήσιο τσεκάπ
  • Φυσιολογικό βάρος
  • Καθημερινή άσκηση
  • Υπακοή στις ιατρικές οδηγίες

Και μπορεί οι άντρες να έχουν εντονότερες σεξουαλικές ορμές κατά μέσο όρο, όμως οι έρευνες που αφορούν μακροχρόνιες σχέσεις έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι ισότιμος «εταίρος» στη σεξουαλική επιθυμία. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη σεξουαλική ορμή και επιθυμία. Γι’ αυτό οι άντρες καλό θα είναι να απαλλαγούν από αυτόν τον μύθο, διότι δεν ισχύει. Αντιθέτως, οι γυναίκες είναι σεξουαλικά ενεργές και με έντονες επιθυμίες.

Διαβάστε περισσότερα:


Πληροφορίες από: webmed.com, bmj.com