Υπάρχει μια σειρά συμπεριφορών που δεν είναι συμβατές με έναν βιώσιμο και στοργικό γάμο ή μια μακροχρόνια σχέση, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έναν τοξικό δεσμό.
Οι μεγαλύτεροι «δολοφόνοι των σχέσεων» είναι τρεις: η δυσπιστία, η ασέβεια και η αδιαφορία, αφού έχουν τη δύναμη να ψυχράνουν τόσο ένα ζευγάρι, ώστε να φτάσουν να το διαλύσουν. Πρόκειται για έννοιες που μετατρέπουν μια υγιή σχέση σε τοξική.
Τι ονομάζεται «τοξική σχέση»;
Ένας «τοξικός» σύντροφος έχει τη δύναμη να ελέγχει τα συναισθήματά μας και να μας κάνει να νιώθουμε είτε καλά είτε άσχημα. Όταν υπάρχουν σημάδια χειραγώγησης ‒τα οποία ενδεχομένως να προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, σχέσεις ή κάποιο τραύμα‒, αυτό σημαίνει ότι η σχέση μας είναι τοξική.
Συνήθως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την τοξικότητα μιας σχέσης, καθώς μια εμφανώς κακή συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Αν όμως εντοπίσετε τα σημάδια, θα μπορέσετε να καταλάβετε αν κάτι δεν πηγαίνει καλά και αν το όποιο πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο ή είναι απλώς η ώρα να πείτε «αντίο».
Η χειραγώγηση, η υπερβολική ζήλια, η απομόνωση και ο περιορισμός είναι μερικά από τα στοιχεία που φανερώνουν ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση. Ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω, οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των σχέσεων είναι άλλοι:
Δυσπιστία
Ζούμε σε μια εποχή δυσπιστίας. Πιο πολύ από ποτέ, μέσα σε μια γενικότερη σύγχυση, αμφισβητούμε την καλοπροαίρετη πρόθεση των ανθρώπων. Η δυσπιστία είναι νοσηρή όταν η συμπεριφορά μας είναι δυσανάλογη των υπαρχουσών συνθηκών. Μας αποτρέπει από το να μπορούμε να ευχαριστηθούμε και να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με τον σύντροφό μας. Η δυσπιστία αποκλείει την ασφάλεια, στοιχείο που κάνει τις σχέσεις λειτουργικές.
Η ζήλια κατά βάθος συνδέεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση βασίζεται στην προσωπική μας αίσθηση αυτοσεβασμού, η οποία δεν μπορεί να στηριχτεί στην εμφάνιση, το ταλέντο ή την επαγγελματική επιτυχία.
Η δυσπιστία καθιστά αδύνατη μια υγιή σχέση
Η πλειονότητα των σχέσεων καταστρέφονται εξαιτίας της δυσπιστίας, η οποία πολλές φορές είναι αδικαιολόγητη. Δημιουργείται όταν ένα από τα άτομα της σχέσης έχει βιώσει κατά το παρελθόν αισθήματα προδοσίας και απογοήτευσης. Τότε η υγιής σχέση καθίσταται αδύνατη.
Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να έχουμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις. Έτσι, κάνοντας την αυτοκριτική μας, αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε τέτοιου είδους δυσκολίες, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορέσουμε να δούμε τις σχέσεις μας και τη ζωή μας υπό άλλο πρίσμα.
Ασέβεια
Ο σεβασμός είναι μια αξία που θεωρούμε δεδομένη ανάμεσα στα ζευγάρια. Αυτό θα ήταν φυσικά το ιδανικό, όμως αρκετές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ύπαρξη σεβασμού σε ένα ζευγάρι προστατεύει τους συντρόφους από πιθανές συγκρούσεις και βοηθάει στην καλή επικοινωνία. Σέβομαι τις ατομικές ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου μου, όπως επιθυμώ και εκείνος να σέβεται τις δικές μου. Ο σεβασμός, ως γνωστόν, εκφράζεται όχι μόνο με τα λόγια, αλλά κυρίως με τις πράξεις.
Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί σύνδεση όταν η σχέση στερείται σεβασμού
Μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα και τον αντίκτυπο που έχει ο σεβασμός σε μια σχέση, αν δεν έχουμε μάθει να ανήκουμε σε κοινωνικές ομάδες που συμπεριφέρονται με σεβασμό. Η έλλειψη σεβασμού είναι συνώνυμη της περιφρόνησης. Η ασέβεια ή η περιφρόνηση αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά κάποιου που ντροπιάζει, αγνοεί ή χλευάζει τον σύντροφό του.
Αναγνωρίστε τα σημάδια:
- Σε διακόπτει όταν μιλάς.
- Σου μιλάει επιθετικά ή σε αγνοεί.
- Σου ρίχνει ευθύνες για τις δικές του πράξεις.
- Λαμβάνει αποφάσεις για σένα ή για τον ίδιο δίχως να σε υπολογίσει.
Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο σεβασμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να λειτουργήσει μια σχέση. Όταν υπάρχει σεβασμός, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας ανοιχτά και με ειλικρίνεια.
Αδιαφορία
Η αδιαφορία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παθητική συμπεριφορά, η οποία όμως εκφράζει επιθετικότητα. Αδιαφορώντας για τις ανάγκες, τα θέλω και τα συναισθήματα του συντρόφου μας, τον κάνουμε να αισθάνεται δυσάρεστα συναισθήματα, όπως είναι η στεναχώρια και ο θυμός. Ίσως η πίεση των καθημερινών και επαγγελματικών υποχρεώσεων να μας ωθούν σε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ύπαρξή της.
Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν ένα ταίρι που να θυμώνει παρά να αδιαφορεί
Το ενδιαφέρον είναι συμβατό με έννοιες όπως η επιβεβαίωση, η συμπόνια, το πάθος, η επιθυμία και η οικειότητα. Όταν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς, επιδεικνύει το ενδιαφέρον του ώστε να μην αφήνει περιθώριο αμφιβολιών.
Αν λοιπόν ο σύντροφός σας αδιαφορεί επανειλημμένως για εσάς, έφτασε η ώρα να σταματήσετε να είστε παθητικοί και να ενεργήσετε, φεύγοντας από αυτή τη σχέση, που είναι πιθανόν να σας κάνει πολλές φορές να αναρωτιέστε και για τον ίδιο σας τον εαυτό.
Για τους δολοφόνους των σχέσεων, η αναγνώριση είναι το πιο σημαντικό βήμα για την αλλαγή.
Συμβουλές για μια υγιή σχέση
Κάθε σχέση είναι μοναδική και οι άνθρωποι είναι μαζί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σε μια υγιή σχέση οι σύντροφοι είναι ισότιμοι, έχουν έναν κοινό σκοπό και θέλουν τα ίδια πράγματα από τη σχέση. Και αυτό θα το καταλάβετε μόνο εάν μιλήσετε ειλικρινά με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά για τις υγιείς σχέσεις:
- Μάθε να συγχωρείς.
- Μάθε να επικοινωνείς.
- Μείνε πιστός και ειλικρινής.
- Δείξε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.
- Μάθε να ζητάς αυτό που χρειάζεσαι.
- Δοκίμασε να κάνετε καινούργια πράγματα μαζί.
- Βελτίωσε τον εαυτό σου χωρίς να τον αλλάξεις.
- Μάθε να επαινείς και να στηρίζεις τον σύντροφό σου.
- Φρόντισε να κάνετε την κάθε μέρα σας να μοιάζει με γιορτή.
- Αναγνωρίστε τους δολοφόνους των σχέσεων και εξοντώστε τους.
Πληροφορίες από: psychologytoday.com, psychologynow.gr