fbpx
Αλλεργία στο προφυλακτικό και συμπτώματα – Τι να κάνω;

Αλλεργία στο προφυλακτικό και συμπτώματα – Τι να κάνω;

Σήμερα, η αλλεργία στο λάτεξ είναι αρκετά σπάνια: υπολογίζεται ότι προσβάλλονται λιγότερο από το 1% τωνανθρώπων. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι αυτή η αλλεργία μερικές φορές συνδυάζεται με άλλες, όπως με την αλλεργία σε φρούτα.

Τι είναι το λατέξ;

Το λατέξ προέρχεται από το καουτσούκ, ένα δέντρο που προέρχεται από το δάσος του Αμαζονίου. Το δέντρο αυτοθεραπεύεται δημιουργώντας αυτή την υγρή ουσία που πήζει στον αέρα. Από αυτό το λατέξ λαμβάνουμε το καουτσούκ που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαστικών αυτοκινήτων, γαντιών κ.λπ. Όταν μιλάμε για προφυλακτικά ή γάντια από λατέξ, μιλάμε για φυσικό λατέξ στο οποίο έχει προστεθεί αμμωνία για την πρόληψη της πήξης.

Από πού προέρχεται η αλλεργία στο προφυλακτικό από λάτεξ;

Αλλεργία στο προφυλακτικό και συμπτώματα

Είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν δύο τύποι αλλεργικών αντιδράσεων , εντελώς αντίθετες σε κλινικό επίπεδο.

  • η παλαιότερη γνωστή είναι η αλλεργία εξ επαφής ( έκζεμα ) στα πρόσθετα λατέξ ,
  • Από τη δεκαετία του 1980, εμφανίστηκε η άμεση αλλεργία στις πρωτεΐνες λατέξ  που είναι και η πιο σοβαρή μορφή αλλεργίας

Η  αλλεργία στην πρωτεΐνη λάτεξ έχει δει μια δραματική αύξηση κατά τη δεκαετία του 1980. Αυτό συμπίπτει με τις επιδημίες του AIDS και της ηπατίτιδας Β. Εκείνη την εποχή για την καταπολέμηση της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών, ο ΠΟΥ (Παγκόσμια Υγεία Οργάνωση) ενθάρρυνε ιδιαίτερα τη χρήση γαντιών μίας χρήσης. Η κατανάλωση λοιπόν πολλαπλασιάστηκε και χρειάστηκε να παραχθεί ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος.

Με την εξάλειψη των βημάτων πλύσης για την άμεση παραγωγή, τα προϊόντα λατέξ ήταν πλουσιότερα σε υπολειμματικές πρωτεΐνες. Επιπλέον, η χρήση γαντιών λατέξ σε σκόνη μίας χρήσης διέδιδε πτητικά σωματίδια στον αέρα, γεγονός που ευθύνεται για την αύξηση της άμεσης αλλεργίας στο λάτεξ . Τα κρούσματα με αλλεργία αυξάνονταν, ειδικά στο νοσοκομειακό περιβάλλον όπου το λατέξ υπάρχει παντού: γάντια, μάσκα από καουτσούκ, ανιχνευτές κ.λπ.

Οι βελτιωμένες μέθοδοι παραγωγής ( πλυμένα γάντια και προφυλακτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη λατέξ και υποκατάστατα σε νιτρίλιο (μπλε γάντια), σιλικόνη και νεοπρένιο (μάσκες, καθετήρες), πολυουρεθάνη (προφυλακτικά) κ.λπ.) έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση της αλλεργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο λάτεξ;

Διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από μια αλλεργία στο λάτεξ: δερματικά ή αναπνευστικά , τοπικά ή γενικά, όπως:

  • μια άμεση αντίδραση στην επαφή με το λατέξ με κνίδωση στα χέρια (γάντια) ή στα γεννητικά όργανα (προφυλακτικά).
  • γενικευμένες κυψέλες μετά από επαφή με αντικείμενα λατέξ.
  • αγγειοοίδημα (υποδόριο οίδημα)
  • ρινίτιδα και/ή επιπεφυκίτιδα (ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, υγρά μάτια κ.λπ.)
  • άσθμα (δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα έλλειψης αέρα).
  • αναφυλακτικό σοκ ή αναφυλαξία (αυτή η αντίδραση είναι σοβαρή και συνιστά επείγουσα ιατρική κατάσταση).

Πώς ξέρετε ότι είστε αλλεργικοί;

Εάν παρουσιαστούν τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητηθούν καταστάσεις πιθανής έκθεσης σε λατέξ. Σκεφτείτε το εάν έχετε τροφικές αλλεργίες σε ορισμένα φρούτα.Η διάγνωση γίνεται με δερματικές εξετάσεις στον αλλεργιολόγο ή με εξέταση αίματος.

Είναι ιάσιμο; Τι να κάνετε εάν είστε αλλεργικοί στο λάτεξ;

Δεν υπάρχει θεραπεία απευαισθητοποίησης για αυτή την αλλεργία. Αν διαπιστώσετε αλλεργία στο λάτεξ μπορείτε να αποφύγετε την επαφή με αντικείμενα λατέξ και να πάρετε ένα αντιισταμινικό σε περίπτωση ήπιων συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης αλλεργίας, ο ασθενής πρέπει να αναφέρει την κατάστασή του στο ιατρικό προσωπικό για να αποφύγει την έκθεση στο λάτεξ κατά τη διάρκεια της θεραπείας (οδοντίατρος, ιατρικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.).

Αλλεργία στο λάτεξ: πώς να προστατευτείτε όταν κάνετε σεξ;

  • Σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο πολλές ποικιλίες από προφυλακτικά χωρίς λάτεξ.
  • Για τα γάντια , υπάρχουν και πάλι λύσεις, όπως αυτές σε νιτρίλιο που αναφέρθηκαν παραπάνω.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.