fbpx
Μούχλα, βακτήρια, ιδανικά επίπεδα υγρασίας και αφυγραντήρες

Μούχλα, βακτήρια, ιδανικά επίπεδα υγρασίας και αφυγραντήρες

Η μούχλα, τα ακάρεα, τα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχει πάνω από 60% υγρασία.

Η ατμόσφαιρα γίνεται ανθυγιεινή με αποτέλεσμα η χρήση ενός αφυγραντήρα να είναι απαραίτητη.

Καθώς περνάμε το 85% του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του εσωτερικού μας αέρα;

Οι κλειστοί χώροι όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας είναι 5 έως 10 φορές πιο μολυσμένοι από τον εξωτερικό αέρα .

Έπιπλα, χρώματα, επενδύσεις δαπέδων, οικιακές συσκευές ή ακόμα και προϊόντα καθαρισμού απελευθερώνουν πολλά χημικά μόρια στον αέρα των σπιτιών μας.

Τα κατοικίδια ζώα , τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα παράγουν αλλεργιογόνα.

Μαζί με αυτά υπάρχουν και τα βακτήρια και τους ιούς που μεταδίδουν λοιμώξεις.

Γιατί αφύγρανση του αέρα σε ένα χώρο είναι απαραίτητη;

αφυγραντήρας υγεία

Συνολικά, το εσωτερικό μας του σπιτιού μας περιέχει εκατοντάδες ρύπους.

Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας αέρα είναι μεταξύ 40% και 60%.

Πάνω από 60%, η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ακάρεων σκόνης, βακτηρίων και το σχηματισμό μούχλας που προκαλούν ερεθισμούς, αλλεργίες, ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα .

Στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην κρεβατοκάμαρα, η υγρασία είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων υγρασίας.

Καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το ντους ή ακόμα και η αναπνοή δημιουργούν ατμό, που αυξάνει την υγρασία στον αέρα.

Ευτυχώς, τα προβλήματα υγρασίας είναι εύκολο να εντοπιστούν (συμπύκνωση που δυσκολεύεται να απαλλαγεί μετά το ντους, μαύρα σημάδια, μούχλα στις γωνίες ή στο ταβάνι του μπάνιου ή ξεφλούδισμα της ταπετσαρίας κ.λπ.) και υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί

Οι αφυγραντήρες αέρα φιλτράρουν και «δεσμεύουν» το νερό που περιέχεται στον αέρα.

Πώς καταλαβαίνετε αν χρειάζεστε αφυγραντήρα και ποια είναι η σωστή επιλογή;

μούχλα αφυγραντήρας ασθένειες ασμθα αλλεργίες

Εάν διαπιστώσετε ότι συσσωρεύεται συμπύκνωση στους τοίχους σας ή εάν ζείτε σε υγρό κλίμα, τότε η εγκατάσταση ενός αφυγραντήρα στο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Συνήθως εγκαθίστανται σε χώρους με υγρασία όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή το υπνοδωμάτιο.

Οι αφυγραντήρες χρησιμοποιούν αντλία θερμότητας (όπωςτα κλιματιστικά ) ή χημικά απορροφητικά για να μειώσουν την περιεκτικότητα του αέρα σε νερό.

Πριν αγοράσετε έναν αφυγραντήρα, είναι σημαντικό να καθορίσετε τον τύπο αφυγραντήρα αέρα που χρειάζεστε (ζεστό ή κρύο κλίμα, κατανάλωση της συσκευής, λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης κ.λπ.).

Προσοχή όμως: για κάποια προβλήματα υγρασίας δεν αρκεί η τοποθέτηση αφυγραντήρα και απαραίτητη η παρέμβαση επαγγελματία.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, εάν έχετε διεισδύσεις που προέρχονται από την οροφή ή το έδαφος.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μούχλας στην υγεία σας μέσα στο σπίτι;

Μούχλα είναι ο όρος της καθομιλουμένης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μύκητες που μπορούν να βρεθούν μέσα.

Οι μύκητες αποτελούν μια μορφή οργανικού ρύπου.

Η παρουσία μούχλας στα κτίρια έχει αποδοθεί στην αυξημένη εσωτερική υγρασία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση προς χρήση δομικών υλικών βιολογικής βάσης που μπορούν εύκολα να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μούχλας.

Αυτή η μούχλα έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία στους ενοίκους των κτιρίων, με δεδομένα που δείχνουν ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια με χαμηλούς ρυθμούς αερισμού.

Τι είναι η μούχλα;

Μούχλα είναι ο κοινοτικός όρος που χρησιμοποιείται για τους μύκητες εσωτερικού χώρου.

Οι μύκητες εμφανίζονται σε εξωτερικούς χώρους, μεταφέρονται εύκολα στο εσωτερικό και μπορούν να καθίσουν σε επιφάνειες.

Οι οργανισμοί της μούχλας είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και έχουν εξελιχθεί για να προσαρμόζονται για να επιβιώνουν σε μη βέλτιστες συνθήκες.

Συχνά αδρανούν έως ότου οι ευνοϊκές συνθήκες τους επιτρέπουν να βλαστήσουν αδιάσπαστα.

Οι τύποι μούχλας εσωτερικού χώρου διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική θέση.

Γιατί η μούχλα είναι ένα επίμονο ζήτημα;

Οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς μεταβολίζουν μια ποικιλία υδατανθράκων που περιλαμβάνουν κυτταρίνη, λιγνίνη και άμυλο.

Όλο και περισσότερο, τα κοινά δομικά υλικά περιέχουν αυτά τα στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν περαιτέρω τους μύκητες με ένα περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βελτιστοποιημένο για ανάπτυξη.

Καθώς τα οικολογικά εστιασμένα υλικά γίνονται όλο και πιο εμφανή, τα πρότυπα βιωσιμότητας τείνουν να προωθούν τη χρήση ξυλείας με βάση τον ελάχιστο ενεργειακό αντίκτυπό της σε έναν βιώσιμο κύκλο ζωής.

Ωστόσο, αυτές οι συνέπειες μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ανθρώπινη υγεία, ειδικά σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία παράλληλα με την πρόωρη φθορά και αλλοίωση των δομικών ιδιοτήτων.

Οι συνέπειες της μούχλας στην υγεία

μούχλα μύκητες πνευμόνια ασθμα αλλεργία

Οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περίπου το 85% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, επομένως ο υψηλός κίνδυνος που σχετίζεται με την παρουσία μυκητιακής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η παρουσία μούχλας σχετίζεται με πολλά συμπτώματα υγείας και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια, όπως κόπωση και μείωση της συγκέντρωσης, κλιμακούμενη σε γνωστική εξασθένηση και δυσμενείς επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι πιο κοινές από αυτές τις επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • Βρογχικο Ασθμα
  • Αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα
  • Αλλεργική κυψελίτιδα
  • Λοιμώξεις
  • Αίσθηση κόπωσης, μειωμένη συγκέντρωση, ερεθισμένα μάτια στη μύτη και λαιμό, ρινόρροια
  • Ρευματική νόσος
  • Υπερευαισθησία λοιμώξεις και αλλεργίες

Οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη μούχλα απαιτούν σημαντική ποσότητα έκθεσης

. Ωστόσο, έχει υπολογιστεί ότι περισσότερο από το 10% του πληθυσμού είναι ευαισθητοποιημένο στα αλλεργιογόνα της μούχλας και των οικιακών ακάρεων.

Αυτή η ευαισθητοποίηση υποδηλώνει ότι η μεταγενέστερη έκθεση, ακόμη και αν είναι περιορισμένη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλεργικών συμπτωμάτων.

Το πιο κοινό σύμπτωμα που προκαλείται από τη μούχλα είναι το άσθμα μεταξύ ενηλίκων, παιδιών και βρεφών.

Το στέλεχος που σχετίζεται με αυτή την αντίδραση είναι το A. alternata . Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με την υγρασία συνδέονται με αυξήσεις μεταξύ 30 και 50% στο άσθμα, το οποίο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ανέρχεται στο 21% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων άσθματος που αποδίδονται σε μούχλα σε εσωτερικούς χώρους.

Άλλες μορφές αλλεργιών που μπορούν να αναπτυχθούν μετά τον αυξημένο χρόνο έκθεσης στη μούχλα περιλαμβάνουν πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας και αλλεργική κυψελίτιδα.

Η αλλεργική κυψελίτιδα είναι σοβαρή στην Ιαπωνία, όπου η υποτροπή των συμπτωμάτων είναι συχνή και περισσότερα από 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα ετησίως προκαλούνται από τη μούχλα Trichosporon cutaneum κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτό το μοτίβο βρίσκεται επίσης στην Κορέα και τη Νότια Αφρική.

Πολύ πιο ήπια συμπτώματα όπως η ρινόρροια, η ρινική συμφόρηση, ο ερεθισμός των ματιών της μύτης και του λαιμού είναι πολύ πιο συχνά.

Ωστόσο, καθώς αυτά τα συμπτώματα συχνά επικαλύπτονται με συμπτώματα πυρετού και κρυολογήματος, συνήθως υποτιμώνται και διαγιγνώσκονται εσφαλμένα.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ιδιαίτερα συχνές σε ευάλωτα άτομα, ειδικά εάν εκτίθενται σε ορισμένα στελέχη μούχλας.

Είναι γνωστό ότι η ασπεργίλλωση εμφανίζεται μετά από έκθεση σε στελέχη Aspergillus και Fusarium και μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή αλλεργική αντίδραση, η οποία οδηγεί σε συριγμό, πνευμονικές διηθήσεις και τελικά ίνωση.

Το Aspergillus hyphae μπορεί επίσης να προκαλέσει όγκους στις πνευμονικές κοιλότητες.

Καθώς υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της παρουσίας μούχλας και αυτών των ασθενειών, αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε κτίρια όπου οι ένοικοι είναι ήδη ανοσοκατεσταλμένοι, για παράδειγμα σε νοσοκομεία ή σπίτια με ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Επιπλέον, οι κάτοικοι των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς οι ηλικιωμένοι είναι ευαίσθητοι στη μούχλα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η μούχλα μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις ρευματικές παθήσεις, καθώς τα σπόρια των μυκήτων και οι μυκοτοξίνες μπορούν να επιδεινώσουν τη χρόνια φλεγμονή στους μυς και τις αρθρώσεις.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.