Η κάνναβη στην Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η κάνναβη στην Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ( OCD ). Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που προκαλεί επαναλαμβανόμενες ανεπιθύμητες σκέψεις (εμμονές) και την ανάγκη να κάνουμε κάτι ξανά και ξανά (καταναγκασμοί).

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής, όπως η εργασία, το σχολείο και οι προσωπικές σχέσεις.

Οι εμμονές είναι επαναλαμβανόμενες σκέψεις, παρορμήσεις ή ψυχικές εικόνες που προκαλούν άγχος. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Φόβος μικροβίων ή μόλυνσης
  • Ανεπιθύμητες απαγορευμένες ή ταμπού σκέψεις που αφορούν σεξ, θρησκεία ή βλάβη
  • Επιθετικές σκέψεις προς τους άλλους ή τον εαυτό σας

Οι καταναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που ένα άτομο με OCD αισθάνεται την επιθυμία να κάνει ως απάντηση σε μια ιδεοληπτική σκέψη. Οι κοινές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικός καθαρισμός
  • Τακτοποίηση πραγμάτων με συγκεκριμένο, ακριβή τρόπο
  • Επαναλαμβανόμενος έλεγχος πραγμάτων, όπως επανειλημμένος έλεγχος για να δείτε αν η πόρτα είναι κλειδωμένη.

Ορισμένα άτομα με OCD έχουν επίσης “τικ”. Τα κινητικά τικ είναι ξαφνικές, σύντομες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως κινήσεις των ματιών, μορφασμός προσώπου και σωματικοί σπασμοί. Τα άτομα με OCD στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον εαυτό τους, μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών για να ηρεμήσουν. Αν και οι περισσότεροι ενήλικες με OCD αναγνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν δεν έχει νόημα, το βρίσκουν αδύνατο να σταματήσουν αυτές τις “τελετουργίες”.

 

molivia stin sira

Κάνναβη και αντιμετώπιση

 

“Τα αποτελέσματα δείχνουν γενικά ότι η κάνναβη μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι μακροπρόθεσμα οφέλη στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Για μένα, τα ευρήματα της CBD είναι πολύ ελπιδοφόρα επειδή δεν είναι εθιστικά”,  δήλωσε η Carrie Cuttler, βοηθός καθηγητής ψυχολογίας του WSU.

Η μελέτη WSU άντλησε δεδομένα από την εφαρμογή Strainprint για 31 μήνες. Αυτό το  χρονικό διάστημα επέτρεψε στους ερευνητές να εκτιμήσουν εάν οι χρήστες ανέπτυξαν ανοχή στην κάνναβη.  Οι απορρόφηση των ουσιών της κάνναβης έγιναν ελαφρώς μικρότερες υποδηλώνοντας ότι δημιουργείται ανοχή, αλλά η σχέση μεταξύ κάνναβης και μείωσης των καταναγκασμών και του άγχους παρέμεινε αρκετά σταθερή.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και παραδοσιακές θεραπείες 

“Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γνωστικό πεδίο σχετικά με τη χρήση κάνναβης και του OCD. Είναι ένας τομέας που δεν έχει μελετηθεί”, δήλωσε o Dacota Mauzay, διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο του Cuttler.

Οι ερευνητές του WSU σημείωσαν ότι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης τους ήταν η αδυναμία χρήσης ενός εικονικού φαρμάκου.  Όταν οι άνθρωποι περιμένουν να αισθανθούν καλύτερα από κάτι, τότε συνήθως λειτουργεί ευεργετικά για την πάθησή τους. Τα δεδομένα προέρχονταν επίσης από ένα επιλεγμένο δείγμα χρηστών κάνναβης. Σε αυτό παρουσιάστηκε μεταβλητότητα στα αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει ότι δεν παρουσίασαν όλοι τις ίδιες μειώσεις στα συμπτώματα της OCD μετά τη χρήση κάνναβης.κάνναβη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ανάλυση των πληροφοριών της έρευνας

Ο Cuttler δήλωσε ότι αυτή η ανάλυση των πληροφοριών που παρέχονται από τον χρήστη μέσω της εφαρμογής Strainprint ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη. Παρείχε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων και οι συμμετέχοντες έκαναν χρήση κάνναβης από προσωπική αγορά στο σπίτι. Αντίθετα με την ομοσπονδιακή κάνναβη σε εργαστήριο που μπορεί να αλλοιωθούν οι απαντήσεις.

Η εφαρμογή του Strainprint προορίζεται να βοηθήσει τους χρήστες να προσδιορίσουν ποιοι τύποι κάνναβης λειτουργούν καλύτερα για αυτούς. Η εταιρεία όμως παρείχε στους ερευνητές του WSU δωρεάν πρόσβαση στα ανώνυμα δεδομένα των χρηστών για τους ερευνητικούς σκοπούς.

Αυτή είναι η τέταρτη μελέτη που η Cuttler και οι συνάδελφοί της διεξήγαγαν εξετάζοντας τα οφέλη της κάνναβης σε διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που παρέχονται από την εφαρμογή που δημιουργήθηκε από την καναδική εταιρεία Strainprint.

Η ιατρική κάνναβη βοηθά στη θεραπεία του άγχους 

Συγκεκριμένα, η κάνναβη μπορεί να δράσει κατά του άγχους , όμως το άγχος έρχεται σε διάφορες μορφές. Ένας ασθενής που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος διαφορετικά από έναν ασθενή που αντιμετωπίζει κοινωνικό άγχος.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων. Ευτυχώς, η θεραπεία της κάνναβης  μπορεί να βοηθήσει με τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, όπως:

  • Παρορμητική συμπεριφορά και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά
  • Ανησυχία
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος και ένταση και απομόνωση

Μερικοί τρόποι που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε την κάνναβη για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής περιλαμβάνουν: Βάμματα, υπόθετα, τσάι κάνναβης

Στοιχεία από: marijuanadoctors.com,medicalxpress.com, nimh.nih.gov

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.