fbpx
Πως θα αντιμετωπίσετε το φούσκωμα με βότανα και μπαχαρικά

Πως θα αντιμετωπίσετε το φούσκωμα με βότανα και μπαχαρικά

Το φούσκωμα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με βότανα και μπαχαρικά. Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, όπως δυσανεξία σε τρόφιμα, συσσώρευση αερίων στο έντερο, έλκη, δυσκοιλιότητα και παρασιτικές λοιμώξεις.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι για να ανακουφίσουν το φούσκωμα έχουν χρησιμοποιήσει φυσικές θεραπείες, όπως βότανα και μπαχαρικά, που είχαν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικά με τακτική χρήση.

Φούσκωμα και βότανα

  • Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο έχει άρωμα λεμονιού, μαζί με νότες μέντας, καθώς το φυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει ότι το μελισσόχορτο μπορεί να ανακουφίσει από ήπια πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και μετεωρισμός.

Για να φτιάξετε το τσάι, θα ρίξετε 1 κουταλιά της σούπας (3 γραμμ.) αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου σε 1 φλιτζάνι (240 ml) βραστό νερό για 10 λεπτά. φούσκωμα βότανα μπαχαρικά τσάι με βότανα

  • Αρτεμισία

Η αρτεμισία είναι ένα φυλλώδες, πράσινο βότανο που δημιουργεί ένα πικρό τσάι, το οποίο μπορεί να «μαλακώσει» με χυμό λεμονιού και μέλι. Λόγω της πικρίας του, βοηθάει στην καλύτερη πέψη του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρτεμισία μπορεί να αποτρέψει ή να ανακουφίσει τη δυσπεψία και τη δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα.

Για να φτιάξετε το τσάι, ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (1,5 γραμμ.) αρτεμισία σε ένα φλιτζάνι (240 ml) βραστό νερό για 5 λεπτά.

  • Γεντιανή ρίζα

Η γεντιανή ρίζα προέρχεται από το φυτό Gentianalutea, το οποίο φέρει κίτρινα άνθη και έχει παχιές ρίζες. Το τσάι αρχικά έχει γλυκιά γεύση, αλλά στη συνέχεια πικρίζει. Μερικοί το προτιμούν αναμεμειγμένο με χαμομήλι και μέλι.

Παραδοσιακά, η ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικά προϊόντα και αφεψήματα που παρασκευάζονται για να βοηθήσουν στο φούσκωμα αλλά και σε άλλα πεπτικά προβλήματα.

Για να φτιάξετε το τσάι, ρίξτε 1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού (1-2 γραμμ.) αποξηραμένη ρίζα ανά φλιτζάνι (240 ml) βραστό νερό για 10 λεπτά.

  • Χαμομήλι 

Στην παραδοσιακή ιατρική, το χαμομήλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, της διάρροιας, της ναυτίας, του εμέτου και των ελκών. Τα άνθη χαμομηλιού περιέχουν τα πιο ευεργετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

Για να φτιάξετε αυτό το ευχάριστο, ελαφρώς γλυκό τσάι, ρίξτε σε 1 φλιτζάνι (240 ml) βραστό νερό 1 κουταλιά της σούπας (2-3 γραμμ.) αποξηραμένο χαμομήλι και βράστε για 10 λεπτά.

Φούσκωμα και μπαχαρικά

  • Γλυκάνισο

Αυτό το μπαχαρικό φημίζεται για την ηρεμία των σπασμών στο στομάχι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή φουσκώματος, καθώς αποτρέπει το στομάχι να σφίγγεται και να έχει κράμπες.

Μπορείτε να το απολαύσετε ως τσάι, στις σούπες, στο φαγητό ή το ψωμί.

φούσκωμα βότανα και μπαχαρικά γλυκάνισος σε τσάι

  • Κουρκουμάς

Μελέτη έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς μειώνει τα συμπτώματα φουσκώματος σε άτομα που πάσχουν από δυσπεψία. Η Γερμανική Επιτροπή E, η κορυφαία αρχή για τα βότανα, συνιστά επίσης τον κουρκουμά σε πεπτικά προβλήματα.

Δοκιμάστε να το λάβετε σε κάψουλα πριν από το γεύμα, ως τσάι, ή προσθέστε τον στα ψητά, στα λαχανικά και τις σάλτσες.

  • Μάραθος

Οι σπόροι μάραθου βοηθούν στην απαλλαγή από τα ανεπιθύμητα αέρια και μπορούν να αποτρέψουν το φούσκωμα. Δοκιμάστε να μασήσετε σπόρους μάραθου (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού) ή απολαύστε ένα ζεστό φλιτζάνι τσαγιού.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μάραθου σε ζεστό νερό πριν από το γεύμα. Το μάσημα των σπόρων κάρδαμου έπειτα από ένα γεύμα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τους σπόρους μάραθου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.