Προκαταρκτική μελέτη διατροφής & υγείας του ελληνικού πληθυσμού

Προκαταρκτική μελέτη διατροφής & υγείας του ελληνικού πληθυσμού

Το Ελληνικό Ίδρυµα Υγείας (Ε.Ι.Υ), σε συνεργασία µε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) του Υπουργείου Υγείας συµµετέχει στην προκαταρκτική φάση της Ευρωπαϊκής µελέτης European Health Examination Survey (EHES, Pilot Joint Action) που στόχο έχει την ανάπτυξη µεθοδολογίας καταγραφής και αξιολόγησης δεικτών υγείας και διατροφικών συνηθειών αντιπροσωπευτικού δείγµατος του πληθυσµού.
Το πρόγραµµα συντονίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (National Institute for Health and Welfare) της Φινλανδίας, χώρας µε µακρά παράδοση στην
πολιτική δηµόσιας υγείας.

Το Ε.Ι.Υ. εναρμονίζεται πλήρως με την Εθνική Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν.2472/1997). Όλα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι ΑΚΡΩΣ
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ και η επεξεργασία τους θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες απόλυτης ανωνυμίας. Οι συμμετέχοντες μπορούν όποτε το επιθυμούν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν τη μελέτη από το προσωπικό του Ε.Ι.Υ. και από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, που συμμετέχουν στην έρευνα.

Το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος βρίσκεται στη διάθεση όλων, για να ενημερώνει αναλυτικά για όλες τις διαδικασίες της έρευνας. Η έρευνα υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) του Υπουργείου Υγείας και από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EHES, Pilot Joint Action, της Γενικής ∆ιεύθυνσης Υγείας και
Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANCO, European Commission) στο πλαίσιο του προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας (2008-2013).

Το ερευνητικό πρόγραμμα EHES (www.ehes.info) με μια ματιά:

Η Ελλάδα µεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που συµµετέχουν. Συλλογή δεδοµένων από αντιπροσωπευτικό δείγµα µόνιµων κατοίκων Ελλάδας ηλικίας άνω των 25 ετών.

 • Συλλογή στοιχείων µέσω ερωτηµατολογίων για: την κατάσταση της υγείας τις διατροφικές συνήθειες τη σωµατική δραστηριότητα τον τρόπο ζωής.
 • Συλλογή αίµατος για µετρήσεις βιοχηµικών δεικτών (π.χ. χοληστερόλη, σάκχαρο).
 • Μέτρηση σωµατοµετρικών χαρακτηριστικών (βάρος, ύψος, περιφέρεια µέσης, ποσοστό
  σωµατικού λίπους).
 • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
Γιατί να συμμετάσχω;

Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη για να είναι η μελέτη αντιπροσωπευτική του Ελληνικού πληθυσμού. Θα λάβετε ∆ΩΡΕΑΝ αποτελέσματα για ολική και HDL χοληστερόλη, σάκχαρο, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, τρανσαμινάσες, ασβέστιο και ολικά λευκώματα στο αίμα. Θα λάβετε ∆ΩΡΕΑΝ διατροφικές συμβουλές σύμφωνα με τις προσωπικές σας συνήθειες και
ανάγκες. Θα λάβετε ∆ΩΡΕΑΝ στοιχεία για τον προσωπικό σας ∆είκτη Μάζας Σώματος (δείκτης για τη διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας).

Πως μπορώ να συμμετάσχω;

Αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καθορίζει το δείγμα του πληθυσμού που μπορεί να συμμετάσχει στην έρευνα.
Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες λαμβάνουν ταχυδρομικώς πρόσκληση συμμετοχής από το Κέντρο Υγείας της περιοχής τους με αναλυτικά στοιχεία για το σκοπό και τον τρόπο διεξαγωγής της μελέτης.

Στη συνέχεια, το Ε.Ι.Υ. επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά για να ορισθεί η ημέρα και η ώρα που τους εξυπηρετεί ώστε να συμμετάσχουν στη μελέτη. Μπορεί να είστε εσείς ο επόμενος συμμετέχων! Χρειάζεται μόνο να αποδεχθείτε την πρόσκληση!

Πότε; 

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει! Μπορεί να είστε εσείς που θα λάβετε πρόσκληση για συμμετοχή!

Πού;
 1. Στα Κέντρα Υγείας της περιοχής σας. Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες θα κληθούν να
  επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας της περιοχής τους οποιαδήποτε ώρα και ημέρα τους
  εξυπηρετεί (πρωινά, απογεύματα, καθημερινές και σαββατοκύριακα).
 2. Κινητή μονάδα. Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία μετακίνησης προς το κοντινότερο Κέντρο Υγείας, μπορούμε να σας επισκεφθούμε στο χώρο σας την ώρα και ημέρα που σας
  εξυπηρετεί.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.