fbpx
Ποια είναι τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία;

Ποια είναι τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία;

Η ντομάτα είναι κορυφαίο φαγητό για τις ηλιόλουστες μέρες και έχει τα πάντα: βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, γεύσεις, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Το καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια καλή ζουμερή ντομάτα  σε μια χωριάτικη σαλάτα για να σας γεμίσει με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και γεύση!

Το κύριο αγαθό της ντομάτας είναι πράγματι διατροφικό.

Ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, αντιοξειδωτικές ουσίες των οποίων τα προστατευτικά αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί ευρέως, αυτή η πολύ δημοφιλής τροφή είναι ένας υγιεινός σύμμαχος για καθημερινή κατανάλωση.

Ντομάτα – Νοστιμιά με πολλές ιδιότητες

ντομάτα ιδιότητες βιταμίνες ποικιλίες

Ενώ η ντομάτα κατηγοριοποιείται γενικά ως λαχανικό , στην πραγματικότητα με τη βοτανική έννοια είναι φρούτο καθώς είναι το αποτέλεσμα επεξεργασίας ενός λουλουδιού και περιέχει σπόρους.

Η ντομάτα, ένα φαγητό με λίγες θερμίδες και νόστιμο

Η ντομάτα είναι ένα φρούτο που περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη (υδατάνθρακες) σε αναλογία 3 g ανά 100 g κατά μέσο όρο.

Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι που του δίνουν τη γλυκύτητα του . Η πικάντικη γεύση του προέρχεται από τα οργανικά οξέα (κιτρικό και μηλικό οξύ) που περιέχει.

Κατά την ωρίμανση, το επίπεδο των οργανικών οξέων στις ντομάτες μειώνεται ενώ των υδατανθράκων αυξάνεται.

Έτσι, οι πολύ ώριμες ντομάτες που βρίσκετε την περίοδο αιχμής (Αύγουστος έως Οκτώβριος) είναι γλυκές και φρουτώδεις και αυτές που είναι πρώιμες είναι μάλλον ήπιες.

Διατροφική αξία: Παχαίνουν οι ντομάτες;

 παχαίνουν οι ντομάτες

Δροσιστική, η ντομάτα είναι πλούσια σε νερό (94,5 g/100 g) και χαμηλή σε θερμίδες (16,4 kcal/100 g).

Άρα δεν σας παχαίνει.

Από την άλλη, καλό είναι να μην το καταναλώνετε με πολύ ελαιόλαδο ή θερμιδικά συστατικά.

Θρεπτικά συστατικά της ντομάτας

  • Περιεκτικότητα ανά 100 γρ

Νερό 94,1 γρ

  • Πρωτεΐνες 0,86 γρ
  • Αλκοόλ  0
  • Υδατάνθρακες 2,49 γρ

– με ζάχαρη 2,48 γρ
– εκ των οποίων άμυλο  0
– εκ των οποίων διαιτητικές ίνες 1,2 γρ

  • Λιπίδια 0,26 γρ

– εκ των οποίων κορεσμένα 0,056 γρ
– εκ των οποίων μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 0,035 γρ
– εκ των οποίων πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 0,12 γρ
– εκ των οποίων χοληστερόλη 0

Ποια είναι τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία;

ντομάτα λυκοπένιο οφέλη

Η ντομάτα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας: αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες…

Οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια, από την άλλη, υπάρχουν μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η φλούδα και οι σπόροι της ντομάτας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , οι οποίες διευκολύνουν την εντερική διέλευση .

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ίνες του, τρώμε την ντομάτα με το δέρμα, χωρίς να τη ξεφλουδίσουμε!

Βιταμίνη C και καροτενοειδή: Ένα λαχανικό με χρώμα

Η ντομάτα παρέχει μια καλή δόση βιταμινών,ενώ συμμετέχει στη διατροφική ισορροπία.

100 g ντομάτες περιέχουν 14,3 mg βιταμίνης C και ο ρυθμός του μπορεί να φτάσει και τα 20 mg ανάλογα με την ωριμότητα του λαχανικού.

Τρώγοντας 4 έως 5 ντομάτες την ημέρα , καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη C (110 mg για ενήλικες και εφήβους, 60 έως 100 mg για παιδιά)!

Βήτα-καροτίνη (β-καροτίνη) καλό για το δέρμα

Μεταξύ των βιταμινών που περιέχονται στις ντομάτες, μπορούμε να αναφέρουμε το β-καροτένιο (ή β-καροτίνη), πρόδρομο της βιταμίνης Α, η οποία έχει αναγεννητικές ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία των κυττάρων και την όραση .

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βήτα-καροτίνη όπως οι ντομάτες, τα καρότα , τα βερίκοκα , το σπανάκι , οι πιπεριές… βοηθά επίσης στην προώθηση του μαυρίσματος .

Λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό στοιχείο

Η ντομάτα περιέχει επίσης καροτενοειδή , και πιο συγκεκριμέναλυκοπένιο , ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επιτίθεται στις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες για τη γήρανση, ορισμένες στεφανιαίες παθήσεις και καρκίνους, μεταξύ άλλων.

Το λυκοπένιο αποτρέπει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, που προάγουν την πρόωρη κυτταρική γήρανση και προλαμβάνει την αρθρίτιδα, τα εμφράγματα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας, τα οποία μειώνονται σε περιεκτικότητα με το μαγείρεμα, το λυκοπένιο απελευθερώνεται από τα κύτταρα της τομάτας με τη θερμότητα.

Όταν οι ντομάτες είναι ωμές, το λυκοπένιο παραμένει παγιδευμένο μέσα στα φυτικά κύτταρα με σκληρά τοιχώματα.

Επομένως θα αφομοιωθεί λιγότερο καλά από τον οργανισμό.

Μη διστάσετε να φάτε μαγειρεμένες ντομάτες, σε μορφή χυμού , σούπες ή σάλτσες με βάση την ντομάτα !

Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά μαγειρέματος για να απελευθερωθεί λυκοπένιο από τα φυτικά κύτταρα.

Για να διευκολύνετε την αφομοίωσή του, προσθέστε στη συνταγή σας λίγο ελαιόλαδο για να διευκολύνετε τη διέλευση του λυκοπενίου στο έντερο.

Όπως οι ωμές ντομάτες, οι μαγειρεμένες ντομάτες παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου του καλίου ), βιταμίνες Α και C.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ντομάτας;

ντομάτα όξινη τροφή για το στομάχι

Οι ντομάτες είναι εγγενώς πολύ όξινες, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένες .

Σε ορισμένες πεπτικές περιοχές ευαίσθητες στην οξύτητα, η τακτική κατανάλωση ντομάτας δεν συνιστάται, γιατί μπορεί να προκαλέσει γαστρική παλινδρόμηση και να προσβάλει την επένδυση του στομάχου .

Οι ντομάτες μπορούν επίσης να αλλοιώσουν το σμάλτο των δοντιών σε άτομα ευαίσθητα στην οξύτητα.

Μια συμβουλή: αν μαγειρεύετε ντομάτες, προσθέστε ένα ή δύο καρότα στη συνταγή σας και αφήστε τα να βράσουν μαζί με την προετοιμασία.

Η ζάχαρη από το καρότο θα εξουδετερώσει την οξύτητα της ντομάτας.

Μπορείτε επίσης να στραφείτε στη λευκή ντομάτα, η οποία είναι πολύ λιγότερο όξινη.

Είναι καλό να τρώμε ωμές ντομάτες;

Η ντομάτα είναι καλύτερα ωμή, γιατί έτσι προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.

Είναι καλό να τρώμε ντομάτες κάθε μέρα;

Η απάντηση είναι ναι.

Τα διατροφικά οφέλη της ντομάτας είναι εξαιρετικά και η κατανάλωσή τους μία φορά την ημέρα ή τουλάχιστον πολλές φορές την εβδομάδα είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας .

Προσοχή, ωστόσο, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα όξινα τρόφιμα δεν μπορούν να τα τρώνε σε τακτική βάση.

Πώς να επιλέξετε τις σωστές ντομάτες;

Όταν επιλέγετε ντομάτες, φροντίστε να μην είναι ούτε πολύ σφιχτές ούτε πολύ μαλακές και κυρίως πολύ κόκκινες , σημάδι ωριμότητας.

Να ξέρετε ότι τις πιο όμορφες ντομάτες θα τις βρείτε από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ανάλογα με τη χρονιά.

Η μαγειρική χρήση που θέλετε να κάνετε εξαρτάται από το μέγεθος και την ποικιλία τους.

Στις σαλάτες , προτιμήστε μικρές ντομάτες  πολύ αρωματικές.

Για να φτιάξετε σάλτσες , επιλέξτε βασικές κόκκινες ζουμερές ντομάτες.

Για σνακ ως απεριτίφ , χρησιμοποιήστε τα ντοματίνια, τα οποία είναι πιο γλυκά.

Ντοματίνι και βιταμίνες

Τα ντοματίνια είναι πολύ δημοφιλή το καλοκαίρι ως απεριτίφ ή σε σαλάτα.

Είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ποικιλία για τον πλούτο της σε φυτικές ίνες, βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C.

Παρέχει επίσης το ισοδύναμο του 8,80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β9.

Αυτή η ποικιλία τείνει να είναι ελαφρώς πιο γλυκιά από κάποιες άλλες ποικιλίες, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Περιεκτικότητα ανά 100 γρ

Μερίδιο των συνιστώμενων
ημερήσιων
δόσεων

Βιταμίνη Α
(ρετινόλη)  –

Βήτα-καροτίνη
(προβιταμίνη Α) 1360 μg

35 %

Βιταμίνη D
(χοληκαλσιφερόλη)  –

Βιταμίνη Ε
(τοκοφερόλη) 0,4 mg

4 %

Βιταμίνη Κ1 2,83 μg

4 %

Βιταμίνη Κ2   –

Βιταμίνη C 21,8 mg

20 %

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

0,048 mg

4 %

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) 0,018 mg

1 %

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 0,92 mg

6 %

Βιταμίνη Β5  (πανθονεϊκό οξύ) 0,079 mg

2 %

Βιταμίνη Β6 0,096 mg

6 %

Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 17,6 μg

5 %

Αποθηκεύστε τις ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο

Εάν τρώτε τις ντομάτες σας γρήγορα, αφήστε τις σε μια σαλατιέρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να διατηρηθούν περισσότερο (περίπου δέκα μέρες), τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου σας.

Ανάλογα με τον τρόπο που τα χρησιμοποιείτε, μπορείτε επίσης να καταψύξετε τις ντομάτες σας .

Είτε ως έχουν, σε σακουλάκια κατάψυξης, για να τις χρησιμοποιήσετε όλο το χρόνο, είτε ξεφλουδισμένες, για να τις ενσωματώσετε σε σάλτσες, αλμυρές πίτες…

Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το κρύο υποβαθμίζει τις γευστικές ιδιότητες της ντομάτας…

 

Konstantina StergiouΕπιμέλεια κειμένου

Κωνσταντίνα Στεργίου

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.