fbpx
Τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης.

Σε συνδυασμό με μενού πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια, τα ολόκληρα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του πρόωρου θανάτου.

« Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν μπει στο επίκεντρο του κοινού, της βιομηχανίας τροφίμων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, με τις διατροφικές ετικέτες να επικεντρώνονται στη μείωση του λίπους και των κορεσμένων λιπαρών», σχολίασε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Andrew Mente του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού, Πανεπιστήμιο McMaster, Hamilton, Καναδάς).

« Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των προστατευτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί (συχνά αποφεύγονται ως πολύ πλούσιες σε ενέργεια), τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αντί να περιορίζονται σε πολύ μικρές ποσότητες”, πρόσθεσε.

Ο ερευνητής και η ομάδα του διασφαλίζουν έτσι ότι έως και δύο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, ακόμη και με πλήρη λιπαρά, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα που πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα διαφοροποιημένο μενού

Η μελέτη διεξήχθη σε 80 χώρες σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.

Αποτελούνταν από την ανάλυση των σχέσεων μεταξύ μιας νέας βαθμολογίας δίαιτας, της δίαιτας PURE και των αποτελεσμάτων υγείας.

Η δίαιτα PURE περιελάμβανε 2 έως 3 μερίδες φρούτων την ημέρα, 2 έως 3 μερίδες λαχανικών, 3 έως 4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα, 7 μερίδες ξηρών καρπών ( καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους…) την εβδομάδα , 2-3 μερίδες ψάρια την εβδομάδα και 14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (με πλήρη λιπαρά, αλλά όχι βούτυρο ή κρέμα) ανά εβδομάδα.

Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε βαθμολογία από 0 έως 6, υποδεικνύοντας πόσο κοντά ήταν η δίαιτά του σε αυτή τη δίαιτα PURE.

Στη συνέχεια, οι συσχετίσεις της βαθμολογίας με τη θνησιμότητα και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.) δοκιμάστηκαν στη μελέτη PURE, η οποία περιελάμβανε 147.642 άτομα από τον γενικό πληθυσμό σε 21 χώρες.

Ένας αριθμός παραγόντων μεροληψίας (ηλικία, φύλο, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα, διαβήτης, εισόδημα κ.λπ.) λήφθηκε υπόψη.

Σε σύγκριση με τη λιγότερο υγιεινή διατροφή (βαθμολογία 1 ή λιγότερο), η πιο υγιεινή διατροφή (βαθμολογία 5 ή περισσότερο) συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, 18% χαμηλότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, με 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αυτές οι συσχετίσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε πέντε ανεξάρτητες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 96.955 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο σε 70 χώρες.

Διαβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι « με διαφορά η πιο ποικιλόμορφη μελέτη των αποτελεσμάτων διατροφής και υγείας στον κόσμο », ο Δρ Μέντε λέει ότι μια τέτοια σχέση έχει βρεθεί τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη.

Σε ένα άρθρο που συνοδεύει αυτήν τη μελέτη, ο Δρ Dariush Mozaffarian, της Σχολής Friedman Nutrition Science and Policy (Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη, ΗΠΑ), πιστεύει ότι αυτά τα ευρήματα απαιτούν μια επανεκτίμηση των κατευθυντήριων γραμμών για ολόκληρα τα γαλακτοκομικά .

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.