Η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μέσω των επιπτώσεών της στη μικροχλωρίδα ή στην εντερική χλωρίδα.
Όλοι έχουμε συμφέρον να φροντίζουμε την μικροβιακή χλωρίδα, μέσω της κατανάλωσης πρεβιοτικών και προβιοτικών, καθώς η εντερική χλωρίδα έχει τέτοιες επιπτώσεις στη γενική υγεία μας.
Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology και υποδεικνύει ότι η φλεγμονή του εντέρου, λόγω της πολύ μικρής κατανάλωσης φυτικών ινών, θα μπορούσε να αυξήσει την εξέλιξη της νόσου.
Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα βελτίωνε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας, η οποία θα μείωνε την εντερική φλεγμονή και θα επιβράδυνε την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Τονίζοντας ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι λιγότερο συχνή σε χώρες όπου η κατανάλωση διαιτητικών ινών είναι υψηλή, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές τόνισαν τη σχέση μεταξύ ορισμένων μικροοργανισμών που αποικίζουν το πεπτικό μας σύστημα και αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή της μυελίνης, της μεμβράνης που προστατεύει τα νεύρα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος, η οποία τελικά οδηγεί σε μη αναστρέψιμη αναπηρία.
Τι έδειξε η μελέτη για την εντερική χλωρίδα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι ερευνητές εργάστηκαν σε ποντίκια που φέρουν γονίδια που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία αναπτύσσουν μια ασθένεια που σχετίζεται με αυτήν: πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα ή EAE.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα τροποποιημένα ποντίκια ανέπτυξαν ταυτόχρονα ΕΑΕ και μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που ονομάζεται κολίτιδα.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αύξηση στον αριθμό των φλεγμονωδών κυττάρων στο κόλον και την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται λιποκαλίνη κοπράνων (Lcn-2), που αντανακλά τη σοβαρότητα της κολίτιδας.
Τα αυξημένα επίπεδα Lcn-2 έχουν περαιτέρω συσχετιστεί « σημαντικά » με την ανάπτυξη αυθόρμητης ΕΑΕ, «στενού συγγενή» της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Στη συνέχεια, η ομάδα εργάστηκε με ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και διαπίστωσε ότι συνέβησαν τα ίδια φαινόμενα.
Η παρουσία υψηλών επιπέδων λιποκαλίνης κοπράνων στα κόπρανα τους συσχετίστηκε με χαμηλή ποικιλία της εντερικής μικροχλωρίδας και λίγα βακτήρια για την καταπολέμηση της φλεγμονής του εντέρου.
Η λιποκαλίνη κοπράνων θα μπορούσε επομένως να είναι ένας δείκτης εντερικής μικροχλωρίδας δυσμενής για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς είναι πιθανό, μέσω φλεγμονής, να επιδεινώσει τη νόσο ή τουλάχιστον να μην επιβραδύνει την εξέλιξή της.
Υποδεικνύοντας ότι κοινοί μηχανισμοί συνδέουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας με πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (ΙΦΝΕ, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn), οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες να ωφελήσει τους πάσχοντες από ΣΚΠ.
Τούτου λεχθέντος, αυτή η υπόθεση πρέπει ακόμα να υποστηριχθεί από άλλες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο αριθμό ατόμων.