fbpx
Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος

Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διατροφή επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS Biology» αποκαλύφθηκε ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος.

Για τις ανάγκες των ερευνών, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Linköping μελέτησαν την ποιότητα του σπέρματος 15 μη καπνιζόντων νεαρών ανδρών. Οι νεαροί άνδρες ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα για διάστημα δύο εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, η διατροφή εμπλουτίστηκε με σάκχαρα, σε αντιστοιχία περίπου 3,5 λίτρων ανθρακούχων αναψυκτικών ή 450 γραμμαρίων ζάχαρης. Η κινητικότητα του σπέρματος αυξήθηκε και σταθεροποιήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Νέα μελέτη

Οι μετρήσεις έδειξαν πως στο 1/3 των συμμετεχόντων, η αρχικά χαμηλή κινητικότητα σπέρματος έγινε κανονική μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Να σημειωθεί πως η κινητικότητα, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος και το ποσοστό των ατόμων με χαμηλή κινητικότητα σπέρματος στη μελέτη αντιστοιχούσε σε εκείνο του γενικού πληθυσμού.

«Διαπιστώσαμε ότι η διατροφή επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος και μπορούμε να συνδέσουμε το φαινόμενο με μεταβολές σε συγκεκριμένα μόρια των σπερματοζωαρίων. Σύμφωνα με τα πορίσματα, η επίδραση είναι εμφανής ήδη από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα», αναφέρει η Anita Öst, λέκτορας του Τμήματος Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Linköping και επικεφαλής της μελέτης.

Μεταβολή στο γενετικό υλικό

Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να μειωθεί από πλήθος παραγόντων, όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία και συναφείς ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Η ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη, επικεντρώθηκε στα επιγενετικά φαινόμενα και πώς αυτά συνδέονται με την κληρονομικότητα.

Προηγούμενες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες, έδειξαν ότι οι αρσενικές μύγες που είχαν καταναλώσει σάκχαρα λίγο πριν το ζευγάρωμα, απέκτησαν με μεγαλύτερη συχνότητα απογόνους που κατέληξαν υπέρβαροι. Παρόμοιες μελέτες σε ποντίκια, έχουν αποδείξει ότι μικρά θραύσματα RNA, γνωστά ως tsRNA, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων επιγενετικών φαινομένων στις επόμενες γενιές. Αυτά τα θραύσματα RNA υπάρχουν σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες στο σπέρμα πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των μυγών των φρούτων και των ποντικών.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα μικρά θραύσματα RNA, τα οποία συνδέονται με τη κινητικότητα του σπέρματος, είχαν μεταβληθεί στους 15 άνδρες του πειράματος.

Κλείνοντας, η Anita Öst υπογράμμισε πως «η έρευνα αποδεικνύει ότι η κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και φαίνεται να συνδέεται στενά με τη διατροφή, κάτι σημαντικό για τις κλινικές μελέτες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν τα σάκχαρα μόνο βελτίωσαν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ή αν αποτελούν απλώς συστατικό ενός ευρύτερου διατροφικού προγράμματος που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος»

Συμπερασματικά, η συμμόρφωση σε υγιεινά πρότυπα διατροφής συνδέεται θετικά με τη συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.