fbpx
Σπυράκια στην πλάτη – Αίτια και αντιμετώπιση

Σπυράκια στην πλάτη – Αίτια και αντιμετώπιση

Τα σπυράκια στην πλάτη είναι κοινώς η γνωστή ακμή στην πλάτη. Αυτή η κατάσταση του δέρματος επηρεάζει τους λιπώδεις αδένες και τους θύλακες των τριχών. Όποιος έχει ακμή ή συπράκια στην πλάτη μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία και να αποκτήσει καθαρό δέρμα.  Μερικές φορές η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος παγιδεύονται στα θυλάκια του δέρματος, δημιουργώντας φλεγμονές και στην συνέχεια σπυράκια.

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όταν το βακτήριο Propionibacterium acnes εισβάλει στο μπλοκαρισμένο θυλάκιο. Η φλεγμονή και ο ερεθισμός που προκύπτει επιφέρει οίδημα.

Σπυράκια στην πλάτη – Συμπτώματα

Εάν έχετε βαθιά σπυράκια στην πλάτη σας, ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώση κυστική ακμή ή οζώδη ακμή και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι δυο διαφορετικές παθήσεις. Όταν έχετε οζώδη ακμή, τα σπυράκια γίνονται σκληρά. Οι κύστες από την άλλη είναι πιο μαλακές από τους όζους αφού περιέχουν υγρό και συχνά μοιάζουν με μεγάλα, κόκκινα εξανθήματα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε:

  • Ένα μεγάλο σπυρί (μπορεί να φαίνεται λευκό και να το αισθάνεστε σαν ένα σκληρός κόμπο κάτω από το δέρμα σας)
  • Ερυθρότητα
  • Τρυφερότητα ή πόνος όταν αγγίζετε

Δεδομένου ότι και οι δύο παθήσεις μπορεί να εμφανίζονται μαζί, μερικές φορές αναφέρονται με ένα όνομα, οζιδιοκυστική ακμή. Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή σπυριών ή ακμής. Συχνά οδηγούν σε ουλές και, ως εκ τούτου, απαιτούν την προσοχή ενός ειδικού δερματολόγου.

Σπυράκια στην πλάτη – Αιτίες

Σύμφωνα με τους γιατρούς, πιστεύεται ότι οι κύστεις και τα οζίδια που σχετίζονται με την ακμή προκαλούνται από πόρους με έντονη λιπαρότητα, βακτήρια ή νεκρά κύτταρα του δέρματος. Επίσης, δεδομένου ότι η ακμή είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε οικογένειακό ιστορικό ακμής, τα βαθιά σπυράκια στην πλάτη σας μπορεί να είναι κληρονομικά. Εάν και η μητέρα και ο πατέρας σας είχαν ακμή, μπορεί να έχετε μεγάλη πιθανότητα να έχετε και εσείς.

Αν και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει σπυράκια στην πλάτη, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Ορμονική ανισορροπία
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Ηλικία

Σπυράκια στην πλάτη – Θεραπεία

Τα επώδυνα, κυστικά και οζώδη σπυράκια ακμής τείνουν να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Θα χρειαστείτε γιατρό για να συνταγογραφήσει φάρμακα

  • Φάρμακα

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα τοπικά φάρμακα μπορεί να μην θεραπεύουν κύστες και οζίδια. Η οζιδιοκυστική ακμή εμφανίζεται τόσο βαθιά που τα τοπικά φάρμακα δεν μπορούν να διεισδύσουν.   Τα αντιβιοτικά θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε ή να επιβραδύνετε την ανάπτυξη σοβαρής ακμής και να μειώσετε τη φλεγμονή. Ορισμένα αντιβιοτικά όπως το Tretinoin , το Adapalene και το Isotretinoin (Accutane) μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη ακμής και να καταπολεμθούν τα υπάρχοντα σπυράκια.

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μέτριας έως σοβαρής ακμής μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Δοξυκυκλίνη
  2. Ερυθρομυκίνη
  3. Τετρακυκλίνη
  • Έγχυση στεροειδών

Οι οζώδεις και κυστικές βλάβες μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με έγχυση ενός στεροειδούς φαρμάκου σε αυτές. Αυτή η θεραπεία έχει οδηγεί συνήθως σε ταχεία θεραπεία και μειωμένο πόνο.

  • Άλλοι τρόποι θεραπείας
  1. Μην πλένετε τις πληγείσες περιοχές του δέρματος περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, καθώς μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα
  2. Χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό και χλιαρό νερό καθώς το ζεστό ή κρύο νερό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή
  3. Χρησιμοποιήστε προϊόντα με βάση το νερό
  4. Μην χρησιμοποιείτε οτιδήποτε τρίβεται στην πλάτη σας, όπως μια τσάντα, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.
  5. Φορέστε καθαρά ρούχα καθώς τα βρώμικα μπορούν να μεταφέρουν ιδρώτα και βρωμιά, ερεθίζοντας περαιτέρω το δέρμα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ακμής
  6. Συνιστάται να φοράτε πάντα φαρδιά ρούχα κατά τη διάρκεια της άσκησης και να τα αλλάζετε μετά την προπόνηση
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.