Τα σπυράκια που πονάνε εμφανίζονται όταν ένας πόρος στο δέρμα φράζει, συνήθως με νεκρά κύτταρα του δέρματος. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να παγιδευτούν, προκαλώντας κόκκινη, πρησμένη περιοχή. Η πάθηση ονομάζεται κυστική ακμή.
Η κυστική ακμή συμβαίνει όταν η λοίμωξη φτάνει βαθιά μέχρι το δέρμα, δημιουργώντας σπυράκια που πονάνε γεμάτο πύον. Εάν σπάσει μια κύστη, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί, προκαλώντας μεγαλύτερη έξαρση. Η κυστική ακμή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Μπορεί να επηρεάσει μεγάλες περιοχές του δέρματός και να αφήσει ουλές. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με ένα πρόγραμμα θεραπείας.
Κυστική ακμή – Αίτια
Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί την κυστική ακμή. Οι ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο. Στην εφηβεία, τα επίπεδα ανδρογόνων αυξάνονται. Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στο δέρμα που μπορούν να οδηγήσουν σε σπυράκια που πονάνε.
Άλλα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κυστική ακμή περιλαμβάνουν:
- Περίοδο
- Εγκυμοσύνη
- Εμμηνόπαυση
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Ορισμένα φάρμακα
- Κάποιες κρέμες
- Ρούχα που είναι πολύ σφιχτά
- Υψηλή υγρασία και εφίδρωση
Πέρα από όσα έχετε ακούσει αυτές οι συνήθειες δεν προκαλούν ακμή:
- Δεν πλένετε αρκετά το πρόσωπό σας
- Σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού
- Σοκολάτα
- Λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα

Κυστική ακμή – Θεραπεία
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θεραπεύουν την ήπια ακμή συνήθως δεν λειτουργούν στην κυστική ακμή. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μία ή περισσότερες από αυτές τις θεραπείες:
- Αντιβιοτικά για τον έλεγχο των βακτηρίων και τη μείωση της φλεγμονής
- Αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση των ορμονών
- Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να σκοτώσει τα βακτήρια στο δέρμα και να καταπολεμήσει τη φλεγμονή
- Ρετινοειδές, μια μορφή βιταμίνης Α , σε κρέμα, λοσιόν, αφρό ή γέλη.
- Σπιρονολακτόνη για μείωση της λιπαρότητας της επιδερμίδας.
Οικιακές θεραπείες για σπυράκια που πονάνε
Μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τα σπυράκια που πονάνε:
- Πλένετε το πρόσωπό σας σας δύο φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας και ένα απαλό καθαριστικό. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
- Μην τρίβετε το δέρμα σας και μην χρησιμοποιείτε ερεθιστικά προϊόντα όπως απολεπιστικά.
- Μην αγγίζετε τις κύστεις. Μπορεί να σπρώξετε τη λοίμωξη βαθύτερα και να την εξαπλώσετε. Αφήστε τις κηλίδες να επουλωθούν από μόνες τους, αντί να τις πιέσετε, για να μειώσετε τον κίνδυνο ουλών.
- Μείνετε μακριά από τον ήλιο.
- Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Το άγχος μπορεί να κάνει το σώμα σας να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
- Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πρέπει να λαμβάνετε αρκετό ύπνο και άσκηση. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα η οποία περιορίζει τη ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.