fbpx

Ροδόχρους πιτυρίαση – Συμπτώματα – Επιπλοκές – Θεραπεία – Εγκυμοσύνη

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται συνήθως στον κορμό, τα μπράτσα, τους μηρούς ή τον αυχένα σας.

Αν και οι ακριβείς αιτίες είναι ακόμα άγνωστες, οι γιατροί πιστεύουν ότι σχετίζεται με μια ιογενή λοίμωξη, που σχετίζεται με κάποιες μορφές έρπητα. Γενικά, επηρεάζει τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες κοντά στην ηλικία των 20 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Μπορεί επίσης να σας επηρεάσει εάν είστε έγκυος. Αυτή είναι και η μοναδική κατηγορία που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα αυτή τη δερματική πάθηση. Η ροδόχρους πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική και στους περισσότερους ανθρώπους, δεν αφήνει σημάδια ή ουλές αφού επουλωθεί.

Ροδόχρους πιτυρίαση – Συμπτώματα

Η ροδόχρους πιτυρίαση ξεκινά με ένα απλό εξάνθημα στην πλάτη ή τον κορμό σας. Είναι συνήθως ωοειδές και το μέγεθος τους κυμαίνεται περίπου από 2 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο. Στην αφή πολύ πιθανόν να είναι τραχύ ή να ανυψώνεται από την επιδερμίδα σας. Σε μερικές περιπτώσεις εκδηλώνονται μαζί πονοκέφαλος, πυρετός ή και πονόλαιμος.

Μία ή δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση αυτού του εξανθήματος είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν και άλλα εξανθήματα που αυτή τη φορά θα είναι μικρότερα και θα κάνουν την εμφάνιση τους στην πλάτη ή το στήθος σας.

Ο σχηματισμός του πολλές φορές θυμίζει το διάγραμμα ενός Χριστουγεννιάτικου δέντρου (ή τα κλαδιά του πεύκου). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας προκαλέσει φαγούρα, ειδικά όταν ασκείστε ή εκτίθεται σε θερμότητα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι γιατροί δεν είναι γνωρίσουν με ακρίβεια ποια είναι η αιτία που προκαλεί την εμφάνιση αυτών των εξανθημάτων. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάποια προτεινόμενη θεραπεία συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της Ροδόχρους πιτυρίασης.

Η ροδόχρους πιτυρίαση πολλές φορές μπορεί να φύγει και χωρίς καμία απολύτως θεραπεία, θα χρειαστεί όμως ένα διάστημα περίπου 10 εβδομάδων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν το εξάνθημα δεν υποχωρήσει μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Ροδόχρους πιτυρίαση – Επιπλοκές

  • Σοβαρή φαγούρα
  • Σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες μπορεί να δημιουργηθούν καφέ κηλίδες εκεί που υπήρχε το εξάνθημα.

Ροδόχρους πιτυρίαση – Διάγνωση και Θεραπεία

Ένας δερματολόγος είναι ο καταλληλότερος γιατρός που μπορείτε να επισκεφθείτε για οποιοδήποτε εξάνθημα κι αν εμφανιστεί στο σώμα σας. Ο δερματολόγος σας λοιπόν θα μπορεί να διαγνώσει και αν το εξάνθημα σας είναι αποτέλεσμα της ροδόχρους πιτυρίασης.

Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει μια εξέταση αίματος, μια απόξεση ή μια βιοψία. Αυτά τα τεστ μπορούν να αποκλείσουν άλλα είδη δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα και τη ψωρίαση.

Ο γιατρός σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το κνησμό είναι πιθανό θα σας προτείνει:

  • Φάρμακα τοπικής χρήσης όπως λοσιόν με καλαμίνη ή οξείδιο ψευδαργύρου
  • Αντιισταμινικά, που συνήθως χρησιμοποιούνται για αλλεργίες, όμως σε ορισμένες μορφές μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν εξανθήματα και κνησμό
  • Να κάνετε χλιαρά ντους
  • Η έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει να φύγει πιο γρήγορα το εξάνθημα. Η θεραπεία με φως μπορεί να προκαλέσει σκουρόχρωμα μπαλώματα στην επιδερμίδα σας.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, τα οποία μειώνουν τον κνησμό και το πρήξιμο, ή acyclovir ένα αντιιικό που αντιμετωπίζει τον έρπη.

Ροδόχρους πιτυρίαση στην εγκυμοσύνη

Οι εγκυμονούσες γυναίκες είναι μια κατηγόρια που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κάποια σοβαρή επιπλοκή από αυτή την κατάσταση. Εάν είστε έγκυος και εμφανίσετε οποιοδήποτε εξάνθημα επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας.

Σε μια μικρή μελέτη, η πλειοψηφία των γυναικών που εμφάνισαν τέτοιο εξάνθημα στις πρώτες 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους είχαν αποβολές.

Διαβάστε περισσότερα για: