Η γύρη είναι γνωστό πως μπορεί να προκαλέσει πλήθος αλλεργιών, στο αναπνευστικό σύστημα, στα μάτια αλλά και στο δέρμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα η γύρη επηρεάζει αρνητικά την επιδερμίδα του προσώπου μας.

Η γύρη, που είναι ο αρσενικός σπόρος των αλλεργιογόνων φυτών, υπάρχει σε αφθονία κυρίως τους μήνες της άνοιξης. Στην Ελλάδα, η ελιά, η καρυδιά, ο πλάτανος, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, η βελανιδιά, το κυπαρίσσι και το πεύκο δημιουργούν τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις την εποχή της μεγάλης ανθοφορίας τους.

γύρη

Πως η γύρη επηρεάζει την επιδερμίδα;

Όσον αφορά το δέρμα του προσώπου μας, η γύρη φαίνεται πως επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου καθώς μπορεί να εισέλθει μέσα από τα τριχοθυλάκια. Συγκεκριμένα, περιορίζει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που δίνει στο δέρμα την δύναμη και την ελαστικότητά του. Χωρίς αυτό, το δέρμα τείνει να φαίνεται χαλαρό με λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Ακόμα, επηρεάζει την λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και το δέρμα τείνει να γίνεται ξηρό ενώ μπορεί να αισθανθείτε και ερεθισμό. Ο επιδερμικός φραγμός παραπέμπει στην κεράτινη στιβάδα και τον υδρολιπιδικό μανδύα που την καλύπτει. Όταν ο μανδύας αυτός επηρεαστεί, η επιδερμίδα δεν λειτουργεί πλέον ως φυσικός φραγμός, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο διαπερατή στα αλλεργιογόνα.

Επίσης η γύρη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη απόκριση. Εμφανίζεται ως εξάνθημα, φαγούρα ή ερυθρότητα. Τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτα στον ερεθισμό από την γύρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άτομα με ακμή ή λιπαρή επιδερμίδα εμφανίζουν ανοσία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.