fbpx
Γιατί ο λύκος είναι πιο συχνός στις γυναίκες

Γιατί ο λύκος είναι πιο συχνός στις γυναίκες

Ο συστηματικός ερυθηματώδης  λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που ονομάζεται συστημικό επειδή προσβάλλει πολλά όργανα. Σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις, αυτή η ασθένεια επηρεάζει γυναίκες.

Στην περίπτωση του λύκου, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται υποδοχέας 7 (TLR7) ανταποκρίνεται στο RNA του σώματος.
Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν για τον επιπολασμό αυτής της αυτοάνοσης νόσου στις γυναίκες και μας δίνουν εξηγήσεις

Ερευνητές από το Johns Hopkins Medicine ήθελαν να καταλάβουν γιατί οι τελευταίοι επηρεάζονταν περισσότερο από την ασθένεια.

«Μια σειρά από μη ρυθμισμένα γενετικά και βιολογικά μονοπάτια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λύκου και των ποικίλων συμπτωμάτων του, όπως πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα στα νεφρά και άλλες επιπλοκές σε όλο το σώμα», αναφέρει η ανακοίνωση της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation.

Ανοσολογική απόκριση

Στην περίπτωση του λύκου, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται υποδοχέας 7 (TLR7) ανταποκρίνεται στο RNA του σώματος.

Είναι ακριβώς η αντίδραση του TLR7 στο RNA που πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που βλάπτει τους υγιείς ιστούς.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα πώς ένα κομμάτι γενετικού υλικού που βρίσκεται μόνο σε γυναίκες, γνωστό ως X-inactive specific transcript (XIST), μπορεί να προκαλέσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος TLR7. «

Το XIST είναι ένας τύπος RNA που παίζει κρίσιμο ρόλο στην αδρανοποίηση ενός από τα δύο χρωμοσώματα Χ που υπάρχουν στα γυναικεία κύτταρα, έτσι ώστε τα θηλυκά να μην έχουν μη ισορροπημένη γονιδιακή έκφραση», συνοψίζουν οι συγγραφείς.

«Το XIST έχει εμπλακεί στο αυτοάνοσο στο παρελθόν, αλλά περισσότερο ως κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος, αντί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της νόσου», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Erika Darrah, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν το αντίθετο, δηλαδή ότι το XIST παίζει πραγματικά ρόλο στην προώθηση της αυτοανοσίας, αυξάνοντας την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του λύκου στις γυναίκες».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν το XIST θα μπορούσε να συνδεθεί με το TLR7 και να πυροδοτήσει την ανοσολογική απόκριση του υποδοχέα χρησιμοποιώντας κυτταρικά πειράματα. Παρατήρησαν ότι το XIST θα μπορούσε να συνδεθεί με το TLR7 και να πυροδοτήσει την παραγωγή ενός μορίου που παρατηρείται σε υψηλά επίπεδα στον λύκο και το οποίο συμβάλλει στη βλάβη των ιστών σε αυτήν την ασθένεια.

«Το XIST παίζει τώρα έναν διαφορετικό ρόλο, αυτόν ενός προειδοποιητικού σήματος που σχετίζεται με την αυτοανοσία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Brendan Antiochos.

«Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω του XIST και του TLR7 είναι ειδική για τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί την παρατήρηση ότι ο λύκος είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες», καταλήγει

Πηγή:

Ερευνητές εξερευνούν την προέλευση του λύκου, βρίσκουν το λόγο για τον επιπολασμό της πάθησης μεταξύ των γυναικών, Hopkins Medicine , Νοέμβριος 2023

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.