fbpx
Εισπνοή μενθόλης για μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ

Εισπνοή μενθόλης για μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια, η μυρωδιά της μενθόλης θα ήταν ένας απλός τρόπος για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων στα ζώα και τον περιορισμό της γνωστικής επιδείνωσης.

Η οσμή μενθόλης θα βελτίωνε τη γνωστική ικανότητα σε ζώα με αυτή τη νευροεκφυλιστική ασθένεια

Θα μπορούσε η όσφρησή σας να συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Σύμφωνα με μια ισπανική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρρας, η μυρωδιά της μενθόλης μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ζώα με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια Αλτσχάιμερ.

Ένας απλός τρόπος για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων στα ζώα και τον περιορισμό της γνωστικής επιδείνωσης.

«Με αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι επαναλαμβανόμενες σύντομες εκθέσεις σε αυτή την ουσία μπορούν να ρυθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψουν τη γνωστική επιδείνωση που είναι χαρακτηριστική αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου. Όταν ανέλυσαν τον μηχανισμό δράσης του, παρατήρησαν ότι μυρίζοντας αυτό το άρωμα, μειώθηκε το επίπεδο της ιντερλευκίνης-1-βήτα (IL-1β), μιας βασικής πρωτεΐνης στη φλεγμονώδη απόκριση. Επιπλέον, αναστέλλοντας αυτήν την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών, μπόρεσαν επίσης να βελτιώσουν τις γνωστικές ικανότητες αυτών των ασθενών ποντικών», αναφέρει το δελτίο τύπου αυτής της μελέτης.

Ο ρόλος του οσφρητικού συστήματος

Για τους επιστήμονες, αυτά τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Immunology υπογραμμίζουν τη δύναμη των οσμών.

«Εστιάσαμε στον ρόλο του οσφρητικού συστήματος στο ανοσοποιητικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβεβαιώσαμε ότι η μενθόλη είναι μια ανοσοδιεγερτική οσμή σε ζωικά μοντέλα. Αλλά, παραδόξως, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική έκπτωση σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ. Βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικών», εξηγεί ο Δρ Juan José Lasarte, διευθυντής του προγράμματος ανοσολογίας και ανοσοθεραπείας στη Cima και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Ίσως μια νέα θεραπευτική πορεία προς θεραπείες που βασίζονται στην τόνωση και την εκπαίδευση του οσφρητικού συστήματος.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.