fbpx
Βιταμίνη Α:  Ενισχύει την καύση λίπους στις κρύες θερμοκρασίες

Βιταμίνη Α: Ενισχύει την καύση λίπους στις κρύες θερμοκρασίες

Η εποχή αλλάζει και οι κρύες θερμοκρασίες συνήθως δεν είναι καλοδεχούμενες. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί ευχάριστη είδηση ότι το κρύο συνδυαστικά με την βιταμίνη Α, συντελούν στο αδυνάτισμα και στην καύση του “κακού” λίπους σύμφωνα με νέα έρευνα. Μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α και μετατρέπουν τον “κακό” λευκό λιπώδη ιστό σε “καφέ”. Έτσι διεγείρεται η καύση λίπους και η παραγωγή θερμότητας.

Αυτό έδειξε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Florian Kiefer του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού του Medical Univercity of Vienna, που έγινε σε ανθρώπους και τα ποντίκια.

Ο «μετασχηματισμός λίπους» συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Ως εκ τούτου θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών παχυσαρκίας. Η μελέτη  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism.

Οι δύο τύποι αποθήκης λίπους

Στους ανθρώπους και τα θηλαστικά, μπορούν να διακριθούν τουλάχιστον δύο τύποι αποθηκών λίπους: O λευκός και καφέ λιπώδης ιστός. Κατά την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, οι υπερβολικές θερμίδες αποθηκεύονται κυρίως σε λευκό λίπος. Αντίθετα, το καφέ λίπος καίει ενέργεια. Έτσι δημιουργεί θερμότητα.

Περισσότερο από το 90% των αποθηκών σωματικού λίπους στους ανθρώπους είναι λευκό. Συνήθως βρίσκεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στους άνω μηρούς. Η μετατροπή του λευκού σε καφέ λίπος θα μπορούσε να είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή για την καταπολέμηση της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας.

kopela pou piezei to derma ypodorio lipos

Η ερευνητική ομάδα έδειξε τώρα ότι η μέτρια εφαρμογή του κρύου, αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α και της πρωτεΐνης που δεσμεύει ρετινόλη, σε ανθρώπους και ποντίκια. Τα περισσότερα από τα αποθέματα βιταμίνης Α αποθηκεύονται στο ήπαρ.

Η έκθεση στο κρύο φαίνεται να διεγείρει την ανακατανομή της βιταμίνης Α στον λιπώδη ιστό. Η αύξηση της βιταμίνης Α που προκαλείται από το κρύο οδήγησε στη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ , με υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους.

Η προσθήκη βιταμίνης Α στα ανθρώπινα λευκά λιπώδη κύτταρα οδήγησε στην έκφραση των χαρακτηριστικών των καφε λιπαρών κυττάρων. Δηλαδή αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και κατανάλωση ενέργειας.

Προσοχή στις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού. Επηρεάζει καθολικά  τον μεταβολισμό της ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α. Είναι κρίσιμο ότι η βιταμίνη Α πρέπει μεταφέρεται στα σωστά κελιά τη σωστή στιγμή », εξηγεί ο ερευνητής του MedUni Vienna.

“Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη Α ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων. Καθώς και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Έτσι θα εκμεταλευτούμε αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό”, επισημαίνει

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τη Βοστώνη και το Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϋ.

 

Πηγή: Molecular Metabolism 

DOI: 10.1016 / j.molmet.2020.101088.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.