Η μάχη με τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός και η επιστροφή στην κανονικότητα

Η μάχη με τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός και η επιστροφή στην κανονικότητα

Η μάχη με τον κορονοϊό, το εμβόλιο και η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν τα κυριότερα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού.

Η αρχή του τέλους

«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα, λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα βήμα, στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς», ενώ πρόσθεσε ότι ο κόσμος έξω ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις χάρη στον κορονοϊό.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός είπε ότι η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκεται κάτω από την πίεση ενός τρίτου κύματος, ωστόσο «εδώ, στην Ελλάδα, αντιστεκόμαστε ακόμα, παλεύουμε ακόμα». «Είναι σκληρή η προσπάθεια και νομίζω ότι, ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων με έναν εξαιρετικό, υποδειγματικό τρόπο, με επιμονή και υπομονή, τηρεί τα μέτρα, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση που υπάρχει, όμως το πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους μήνες ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα, έτσι ώστε να προασπίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Καθημερινές συσκέψεις με λοιμωξιολόγους 

Όσον αφορά τη συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει μια αμοιβαία καθημερινή σχέση, καθώς γίνονται δύο τεχνικές συσκέψεις κάθε μέρα με την παρουσία του κ. Τσιόδρα και συζητούν τα πάντα πριν από τις τελικές τους αποφάσεις.

«Θα συμβουλευτούμε πάντα την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων. Πολλές φορές, αν προκύψει κάτι ένα βράδυ αργά που δεν μπορούν να συνεδριάσουν, προχωράμε, παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που είναι για ένα, δύο εικοσιτετράωρα, μέχρι η επιτροπή να τα αξιολογήσει υγειονομικά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και σε όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν πλήρη εικόνα σε επίπεδο γειτονιάς και δρόμου σε σχέση με όλα τα κρούσματα και τις στενές τους επαφές. «Υπάρχουν πλατφόρμες που μας βγάζουν το red alert, το red flag, όπου μέσα από αυτό αρχίζουμε και πλέον ιχνηλατούμε, να δούμε αν είναι κάποια clusters, να δούμε αν είναι κάποιες συρροές ή αν είναι διάσπαρτα κρούσματα που μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο, και όλα αυτά σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους μας, οι οποίοι κάνουν την επιδημιολογική διερεύνηση στην αρχή και από εκεί και πέρα εμείς προχωράμε στα επιχειρησιακά», επισήμανε.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι εκείνος ανακοινώνει τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των επιδημιολόγων, ενώ ‒όπως είπε‒ ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε κάποια μεγάλη απόφαση χωρίς την εισήγηση και την άποψη των επιδημιολόγων.

Το εμβόλιο παραμένει ασφαλές

Σχετικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι εδώ και δύο μήνες σχεδόν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ζήτημα των εμβολίων, διότι εμπλέκονται πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. «Τα logistics είναι εξαιρετικά, η μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια στο να παραμείνει ασφαλές το εμβόλιο», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια σταθερή πορεία και προσοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Το θέμα δεν είναι να αναπτύξουμε δομές όταν δεν έχουμε τον αριθμό των εμβολίων, το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι όταν τα εμβόλια έρθουν, να μπορέσουμε σε χρόνο άμεσο να τα κάνουμε στον πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει», είπε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, και μέχρι τώρα ό,τι έχει συμφωνηθεί στους χρόνους που έχει συμφωνηθεί έχει παραδοθεί. Ακόμη, ανέφερε ότι εκείνος έκανε το εμβόλιο και δεν έχει πάθει το παραμικρό.

Υπάρχει ανησυχία

«Από μια μικρή παράλειψη ή μια μικρή ένδειξη που μπορεί να την έχουμε υποτιμήσει μπορεί να εξελιχθεί μια διασπορά που δεν θα θέλαμε να υπάρξει. Έχει αποδειχτεί και παγκόσμια αλλά και αυτούς τους μήνες ότι στις λεπτομέρειες κρίνονται τα πάντα. Μπορεί μία να έχουμε 30 κρούσματα τα οποία να προέρχονται από μια συρροή και να μην είναι τόσο επικίνδυνα και να έχουμε 10 κρούσματα διάσπαρτα μέσα στην κοινωνία που έχει αξία να τα ιχνηλατήσουμε κάθετα για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε διασπορά μέσα στην κοινότητα», υπογράμμισε.

Συνυπολογίζονται τα πάντα

Παράλληλα σημείωσε: «Eκ των πραγμάτων συνυπολογίζονται τα πάντα. Γιατί και το ζήτημα που αφορά και την οικονομία είναι ζήτημα που αφορά κάθε πολίτη ξεχωριστά και την ίδια την κοινωνία, γιατί ο κάθε άνθρωπος παλεύει καθημερινά για τα προς το ζην, έχει τον οικογενειακό του προγραμματισμό και σε όποιες αποφάσεις λαμβάνονται αναγκαστικά συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Υπάρχει μια κοινωνία, πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του πρωθυπουργού και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να δώσουμε έμφαση στην ανθρώπινη ζωή και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ερωτηθείς αν έχει διαφωνήσει με κάποια μέτρα που πάρθηκαν, επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μπαίνουν σε μια δεξαμενή ανάλυσης. «Ακόμα και κάποιες φορές που μπορεί να είχα κάποιους ενδοιασμούς για κάποια πράγματα, το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν πάρθηκαν στον σωστό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στην ερώτηση τι έχει μείνει στο μυαλό του ως άσχημη στιγμή και αν έχει φοβηθεί κάτι, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «καθημερινά συμβαίνουν τέτοιες στιγμές που νιώθεις την αμηχανία της στιγμής που πρέπει να πάρεις γρήγορες αποφάσεις, πρέπει να κάνεις εισηγήσεις, αλλά αυτή είναι και η ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας μας και η ανάγκη να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος», ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άγχος για κάποια πράγματα. «Παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που θέλουμε να ξέρουμε τι αντίκτυπο και τι αποτύπωμα μπορεί να έχουν σε επίπεδο κοινωνίας σε σχέση με το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας φοβίζουν, με την έννοια ότι στην αρχή είχαμε ένα άγχος και μια αγωνία γιατί δεν τον ξέραμε τον ιό, τώρα ξέρουμε, και το βασικότερο είναι ότι ξέρουμε πώς να προστατευτούμε από τον ιό. Στην Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβόμαστε», επισήμανε.

Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας

Σχετικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αγωνία για κάποια πράγματα. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε αυτό. Όσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία, δεν υπήρξε ούτε μία ενδοσχολική συρροή και όπου υπήρχε ζήτημα, αυτόματα τα σχολεία έκλεισαν και στεγανοποιήσαμε την οποιαδήποτε διασπορά, άρα τα σχολεία ανοίγουν ασφαλώς. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να παρατηρούμε τι συμβαίνει. Υπάρχει συγκεκριμένη task force που συμμετέχει και το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ και εμείς, ώστε να παρακολουθούμε τα δεδομένα». Ακόμη, αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση είπε ότι έχει κι αυτό τα θετικά του, γιατί τα παιδιά εξοικειώθηκαν με κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό. Ειδικά στην Ελλάδα το κομμάτι που αφορά την τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα, μια οικογένεια 280 ατόμων που κάθε μέρα προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό της εαυτό.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.