fbpx
εμβόλιο covid19 αρνητικό ο. Π.Ο.Υ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Π.Ο.Υ.: «Όχι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19

O εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Εξαιρεί συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εξηγηθούν καλύτερα τα «οφέλη» των εμβολίων παρά να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Η άφιξη των εμβολίων είναι «καλά νέα», δήλωσε o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, Μάικ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου, υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι χώρες επιχείρησαν να καταστήσουν υποχρεωτικά ορισμένα εμβόλια, αυτό δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Δεν πιστεύω ότι η υποχρέωση είναι ο τρόπος να προχώρησουμε», υποστήριξε η Κέιτ Ο’ Μπράιαν, η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών του Π.Ο.Υ. σε μια συνέντευξη Τύπου. «Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες ή ορισμένες καταστάσεις σε χώρες όπου οι επαγγελματικές συνθήκες το απαιτούν ή θα συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ενημερωτικές καμπάνιες και η διάθεση εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας, όπως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και οι ηλικιωμένοι, θα ήταν πιο αποτελεσματικές, δήλωσε ο ΠΟΥ, καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έχει φτάσει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

«Είναι πολύ καλύτερο να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους τα οφέλη και να τους αφήνουμε να αποφασίζουν μόνοι τους, στα πλαίσια λογικής», πρόσθεσε ο Μάρκ Ράιαν.

Ακόμα και αν αναπτύχθηκαν εμβόλια, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, είπε η Ο’ Μπράιαν. Πολλά εμβόλια για άλλες ασθένειες βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Διαθέσιμες οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Η Βρετανία ξεκινά αυτή την εβδομάδα το δικό της πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών.  Οι άλλες χώρες είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα. Οι οι αρχές επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους ανθρώπους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να πείσουν ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα ειδικοί θεωρούν πως θεωρίες συνωμοσίες αρχίζουν να γίνονται επικρατούσα τάση.

«Να εμβολιάσουν κατά προτεραιότητα όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. Αυτή είναι η έκκληση προς τις χώρες που σκοπεύουν να «χορηγήσουν εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», ενώ ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος.

Ως εκ τούτου, ο Π.Ο.Υ. συνιστά τον εμβολιασμό αρχικά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου λόγω της ηλικίας τους.

Καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων αυξάνεται, ο Π.Ο.Υ. συνιστά επίσης τον εμβολιασμό ατόμων «με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω του ιατρικού ιστορικού τους και των περιθωριοποιημένων ομάδων με υψηλότερο κίνδυνο», ανέφερε  ο επικεφαλής του Οργανισμού.

ACT-Accelerator

Ο Π.Ο.Υ. έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που ονομάζεται ACT-Accelerator, ο οποίος θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη δίκαιη διανομή του εμβολίου και άλλων πιθανών θεραπειών. Είναι ο τρόπος για να εμποδίσει τις πλουσιότερες χώρες να αγοράσουν όλες τις δόσεις εμβολίων που κατά τους πρώτους μήνες θα είναι διαθέσιμες μόνο σε περιορισμένες ποσότητες. Ωστό τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται το καθιστούν ανέφικτο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, που εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη χρημάτων.

Ο Μαρκ Ράιαν ανέφε.ρε πως ο Π.Ο.Υ. εξακολουθεί να περιμένει να ξεκινήσει συζητήσεις με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σε μια χώρα που υποφέρει από μια «ανηλεή» πανδημία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ