Π.Ο.Υ.-Μoderna: Με διαφορά 6 εβδομάδων από την πρώτη δόση ο εμβολιασμός

Π.Ο.Υ.-Μoderna: Με διαφορά 6 εβδομάδων από την πρώτη δόση ο εμβολιασμός

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό ανακοίνωσε σήμερα ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna κατά του Covid-19 μπορεί να χορηγείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση .

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του Π.Ο.Υ., ανέφερε επίσης πως οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, εκτός από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδρίασε αυτή τη φορά για να συζητήσει ιδιαίτερα το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τη Moderna και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές χωρών.

Ο Π.Ο.Υ. δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna και η αξιολόγησή του αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί του Π.Ο.Υ. συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 μερών, όμως ανέφεραν πως η δεύτερη δόση μπορεί «να αναβληθεί και για 42 ημέρες», αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις που συνδέονται με την ισχυρή παρουσία της νόσου σε μια χώρα σε συνδυασμό με έλλειψη εμβολίων.

Αντιθέτως δεν συνιστούν να μειωθεί η δόση στο μισό. Επίσης η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά να χορηγείται το εμβόλιο σε εγκύους.

Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν αν τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από το εμβόλιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή για το υγειονομικό προσωπικό που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί.

Οι ειδικοί του Π.Ο.Υ. συνιστούν επίσης να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που θηλάζουν και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό.

Υπογραμμίζουν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πρέπει να προτείνεται επίσης ανεξάρτητα από αν είχε προηγουμένως μολυνθεί κάποιος, είτε είχε εμφανίσει συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικός.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια νέα μόλυνση με συμπτώματα μέσα στους έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό είναι «σπάνια»,  για αυτό συνιστούν στα πρόσωπα που διαγιγνώσκονται θετικά μέσω τεστ PCR στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, να καθυστερούν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια  επανέλαβαν τη θέση τους, ενώ αυξάνεται η πίεση για την καθιέρωση «διαβατηρίων εμβολιασμού».

«Κατά την τρέχουσα περίοδο που η προσφορά εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, ο κατά προτίμηση εμβολιασμός των διεθνών ταξιδιωτών θα αντέβαινε στην αρχή της ισότητας», αναφέρει στις συστάσεις της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE).

«Γι’ αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο της μετάδοσης, ο Π.Ο.Υ. δεν συνιστά αυτή τη στιγμή τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών κατά του Covid-19», αναφέροντας πως η σύσταση αυτή θα επανεξετασθεί στο βαθμό που η προσφορά εμβολίων θα αυξηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.