Ενδείξεις για κρούσματα μετάλλαξης του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα

Ενδείξεις για κρούσματα μετάλλαξης του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για πιθανά μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Για ενδείξεις περί ύπαρξης κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα, αλλά εξετάζουμε και κάποια στη Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προέβλεψε ότι ενδεχομένως το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει και τις αποφάσεις που παίρνουμε για τα μέτρα στην Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα, κάτι που ‒όπως είπε‒ έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση. Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τη μετάλλαξη του ιού.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι, εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση, προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση, ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. «Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη να ανοίξει κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος είχαν ανιχνευτεί μεταλλάξεις του ιού στην Αττική και την Κρήτη.

Πληροφορίες από: ΣΚΑΪ

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.