fbpx
ινητή ΜΕΘ για το Χαμόγελο του Παιδιού

Σύγχρονη κινητή ΜΕΘ νεογνών και παιδιών για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Μια σύγχρονη κινητή ιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία ανήκει στο «Χαμόγελο του Παιδιού», θα αξιοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα για τη διακομιδή νεογνών και παιδιών.

Η νέα κινητή ΜΕΘ θα ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση κατά της πανδημίας.

Στην τελετή παράδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, παρέστη και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο για το έργο που επιτελεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τις νέες πρωτοβουλίες του, ενώ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη του Οργανισμού.

Η δήλωση του υπουργού κ. Γεωργιάδη: 

«Είμαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να παραδώσω με μεγάλη υπερηφάνεια την ολοκλήρωση ενός έργου, μέσω του προγράμματος Interreg και του έργου Intersyc II του ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, προς το Χαμόγελο του Παιδιού.

Όταν μας ετέθη η πρόταση, την αγκάλιασα προσωπικά με πολύ μεγάλη θέρμη και έτσι σήμερα φτάσαμε να παραδίδουμε στο Χαμόγελο του Παιδιού, για να ενταχθεί στο ΕΚΑΒ και να είναι σε χρήση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο μεταφοράς νεογνών, παιδιών αλλά και ενηλίκων με κινητή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με κινητές θερμοκοιτίδες και με τηλεϊατρική. Με τη δυνατότητα ακόμα και μέσα σε αυτή τη συμφορά που διανύουμε τώρα να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την ελάχιστη ανακούφιση και να κερδίζουμε και τα ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα οποία όμως μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής.

Δεσμεύομαι ότι είμαστε στη διάθεσή τους για να υλοποιήσουμε και πολλά άλλα στο μέλλον, γιατί ο στόχος μας είναι να αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Εύχομαι σε όλες και όλους Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα».

Η δήλωση του προέδρου κ. Γιαννόπουλου: 

«Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί το ΕΚΑΒ, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα νεογνά και τα παιδιά αποκτούν μια υπερσύγχρονη μονάδα μέσω του Interreg και του Intersyc II, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται το υπουργείo Ανάπτυξης.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η μονάδα θα καλύψει όλη τη Βόρειο Ελλάδα μαζί με τις άλλες μονάδες, και αυτό είναι σημαντικό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα νεογνά και τα παιδιά να μεταφέρονται διασωληνωμένα, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που υπάρχει, από τη μια περιοχή στην άλλη, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και τανάπαλιν, από τη Λάρισα, από όλη την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από όλες τις περιοχές που πρέπει να μεταφερθούν νεογνά και παιδιά.

Είναι ό,τι το τελειότερο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας και αξιοποίησης και σε λίγο καιρό θα έχει και τηλεϊατρική ήδη λειτουργεί, αλλά είναι στο πλαίσιο της καινούργιας προσπάθειας που κάνουμε, πιλοτικά, προκειμένου από το ασθενοφόρο, από τη μονάδα, να μπορεί ο γιατρός της μονάδας ή οι διασώστες να επικοινωνούν με το νοσοκομείο και να παίρνουν συμβουλές και όταν θα φτάνει το μωρό ή το παιδί στο νοσοκομείο, να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει με τα καρδιογραφήματα και όλα αυτά.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, για την καλή συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Ανάπτυξης και τα αρμόδια τμήματα, με τη διαφάνεια που το Χαμόγελο του Παιδιούέχει όλα αυτά τα χρόνια πιστοποιημένη».

Πρότυπη κινητή ΜΕΘ

Η νέα κινητή ιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών και παιδιών αποτελεί πρότυπο για τη χώρα, καθώς οι λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές της επιτρέπουν τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών παιδιών και νεογνών με προβλήματα υγείας και είναι πλήρως εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι κινητές ιατρικές μονάδες του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι ενταγμένες στο ΕΚΑΒ και στελεχώνονται από διασώστες του Οργανισμού, πιστοποιημένους από το ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

Η απόκτησή της έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) – Intersyc II» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.

Στόχος του «Intersyc II» είναι η ανάπτυξη μέσων για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και η βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά. Το έργο αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο σύνολο δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών σε διασυνοριακές περιοχές.