fbpx
Ευρώπη ευρωπαική σημαία

Σε υγειονομική κρίση ολόκληρη η Ευρώπη

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 η Ευρώπη έχει καταγράψει 477.631 θανάτους και πάνω από 22 εκατομμύρια κρούσματα. Με 236.700 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες μέρες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον στόχο της διάσωσης της εορταστικής περιόδου για τις οικονομίες τους. Ως εκ τούτου, στρέφονται η μία μετά την άλλη προς νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επιβάλλοντας καθολικά ή λιγότερο καθολικά lockdown.

Η Ιταλία κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια μαύρη λίστα της επιδημίας, με 64.036 θανάτους και πάνω από 1,8 εκατ. κρούσματα. Η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό την απειλή της εκτόξευσης των κρουσμάτων τον Ιανουάριο. Μετά την πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων, το άνοιγμα των καταστημάτων προσέλκυσε πλήθη καταναλωτών, που συγκεντρώθηκαν στα εμπορικά κέντρα των ιταλικών πόλεων, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών εκτοξευόταν και πάλι.

«Το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβαδίζουν»

Η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την επιβολή μέτρων lockdown «κόκκινης ζώνης» από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επιπλέον, προχωρά σε απαγόρευση των μετακινήσεων και κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. «Η συγκέντρωση πλήθους είναι αδικαιολόγητη, παράλογη και ανεύθυνη», δήλωσε στην εφημερίδα «La Repubblica» ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπότσια. «Αυτή τη στιγμή το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβαδίζουν», πρόσθεσε, για να επαινέσει την απόφαση του Βερολίνου για την επιβολή lockdown.

Εκτός ελέγχου η Γερμανία

Η Γερμανία εισέρχεται από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου σε lockdown διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να αντιμετωπιστούν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ο πολύ μεγάλος αριθμός των θανάτων πριν από τις γιορτές του τέλους του έτους. «Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και τα λαμβάνουμε τώρα», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για τις τρεις εβδομάδες των εορτών το σύνθημα σε ολόκληρη τη χώρα είναι «Μένουμε Σπίτι», όπως και την περασμένη άνοιξη. Οι Γερμανοί θα κληθούν να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές επαφές και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Τα μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή της ασφυξίας του συστήματος υγείας, τη στιγμή που ελλείψεις προσωπικού αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε πολλά νοσοκομεία, ενώ οι ΜΕΘ φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Στον ίδιο δρόμο και η Ολλανδία

Προς αυστηρό lockdown προσανατολίζεται και η Ολλανδία, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη,καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το κλείσιμο των καταστημάτων για πολλές εβδομάδες, την παράταση των σχολικών διακοπών, το κλείσιμο των μουσείων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ολλανδία σημειώθηκε μετά τον συνωστισμό που επικρατεί στα εμπορικά κέντρα των ολλανδικών πόλεων εδώ και εβδομάδες, επιβεβαιώθηκε έπειτα από την έναρξη της περιόδου των δώρων στις 5 Δεκεμβρίου (γενέθλια του Αγίου Νικολάου) και σήμανε συναγερμό.

Τι συμβαίνει σε Ελβετία, Λιθουανία

Στην Ελβετία, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε το «κλείσιμο της χώρας». Σύμφωνα με την εφημερίδα «SonntagsZeitung», τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λωζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει «τη μεγάλη τους ανησυχία» στον υπουργό Υγείας. Βορειότερα, η Λιθουανία κλείνει τα περισσότερα καταστήματα από αύριο, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και θλιβεροί, ο κίνδυνος βρίσκεται πλέον παντού», προειδοποίησε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονίτε.

Ολόκληρη η Ευρώπη κινείται πλέον σε ρυθμούς lockdown.

Στοιχεία από: www.amna.gr