fbpx
Ε.Ε Ευρώπαική σημαία στρατηγική για Χριστούγεννα

Η στρατηγική της Ε.Ε για ασφαλή Χριστούγεννα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση της πανδημίας κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αυξημένης μετάδοσης του ιού λόγω ειδικών περιστάσεων, όπως οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους. Η στρατηγική συνιστά συνεχή επαγρύπνηση και προσοχή καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης σε επίπεδο Ε.Ε. έχει καίρια σημασία, ώστε να υπάρξει σαφήνεια για τους πολίτες και να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του ιού εξαιτίας των εορτών. Οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και την επαρκή ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, ιχνηλάτησης επαφών και θεραπείας των ασθενών.

Η καθοδήγηση της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας

Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε: «Σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, η καθοδήγηση προς τα κράτη-μέλη για την προώθηση κοινής προσέγγισης στη χειμερινή περίοδο, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της περιόδου του τέλους του έτους, έχει ζωτική σημασία. Πρέπει να περιορίσουμε τις μελλοντικές εξάρσεις της λοίμωξης στην Ε.Ε. Μόνο μέσω μιας τέτοιας βιώσιμης διαχείρισης της πανδημίας θα αποφύγουμε νέα απαγορευτικά μέτρα και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες από κοινού».

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε: «Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από τη νόσο Covid-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις του τέλους του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να διακυβεύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Φέτος πρέπει να προτάξουμε τη διάσωση ανθρώπινων ζωών απέναντι στους εορτασμούς. Ωστόσο, με τα εμβόλια στον ορίζοντα υπάρχει επίσης ελπίδα».

Συνιστώμενα μέτρα ελέγχου

Η στρατηγική «Μένουμε ασφαλείς από τον Covid-19 τον χειμώνα» εστιάζεται στα εξής:

  • Φυσική αποστασιοποίηση και περιορισμός των κοινωνικών επαφών. Πρόκειται για στοιχεία καίριας σημασίας για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των διακοπών.
  • Διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτηση επαφών. Πρόκειται για στοιχεία αναγκαία για τον εντοπισμό συρροών και για τη διάσπαση των αλυσίδων μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη-μέλη διαθέτουν πλέον εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών. Ο Διακομιστής της Ευρωπαϊκής Ομόσπονδης Πύλης (European Federated Gateway Server – EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση.
  • Ασφαλείς μετακινήσεις και ασφαλή ταξίδια, τομέας στον οποίο απαιτείται η εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης των μετακινήσεων και των ταξιδιών. Οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες, ενώ οι απαιτήσεις καραντίνας πρέπει να γνωστοποιούνται με σαφήνεια.
  • Ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης και υγειονομικό προσωπικό. Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διασφαλιστούν η αποτελεσματική διαχείριση των επιδημικών εξάρσεων του Covid-19 και η διατήρηση της πρόσβασης σε άλλες θεραπείες. Με τις από κοινού προμήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.
  • Η κόπωση λόγω της πανδημίας και τα θέματα ψυχικής υγείας αποτελούν φυσικές αντιδράσεις στην τρέχουσα κατάσταση. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της κόπωσης λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική στήριξη.
  • Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη-μέλη, όπου απαιτείται, στη διάθεση εμβολίων σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια διάθεσης και εμβολιασμού. Μια κοινή προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πιθανό να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη-μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού.

Στοιχεία από: www.amna.gr