Πάνω από χίλιους νεκρούς μετράει η χώρα από την πανδημία του Covid-19, το διάστημα του Νοεμβρίου. Το ΕΣΥ δοκιμάζεται πραγματικά, ειδικά τις τελευταίες μέρες, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισάγονται στις ΜΕΘ.

Οι νεκροί τον Νοέμβριο άγγιξαν τους 1.004, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι πλέον σε κατάσταση άμεσης ανάγκης. Τα νοσοκομεία της πόλης δεν διαθέτουν πια κρεβάτια ΜΕΘ. Την ίδια ώρα,  το Γενικό Επιτελείο Στρατού προχωρά στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424.

Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.

Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

Αγωνία από τον διευθυντή ΜΕΘ του ”Παπανικολάου”

«Είχαμε ζητήσει από το καλοκαίρι να αυξηθούν οι κλίνες στις ΜΕΘ». Έτσι δήλωσε σε τηλεοπτική του παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας ο πνευμονολόγος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.  «Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι έγινε λάθος και δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος που δεν έχει τα θορυβώδη συμπτώματα να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Αυτά κανένα δείγμα δεν τα δείχνει».

«Ο ιός υπήρχε και δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν τόσο, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν πρέπει να μας ακούτε με ελαφρά τη καρδία. Φτάσαμε να μην είναι έτοιμος να φύγει ο ασθενής και τον διώχνουμε. Και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη ΜΕΘ, ως όφειλαν. Άρα αυτό σημαίνει αύξηση της θνητότητας».

Μάλιστα, όπως είπε, ακόμη και να μηδενιστούν τα κρούσματα, η κατάσταση στις ΜΕΘ θα αλλάξει σε τέσσερις εβδομάδες: «Αυτή τη στιγμή και μηδέν κρούσματα να υπάρχουν, εμείς για να ηρεμήσουμε στις ΜΕΘ, θέλουμε τέσσερις εβδομάδες. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δείχνουν μεγάλη διασπορά του ιού. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας και εμείς και η διοίκηση. Σαράντα τέσσερις κλίνες εντατικής έχει το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε περισσότερα:  κυβέρνηση.gr