fbpx

ECDC: Νέα αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές

Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα αύξηση κρουσμάτων – Τι συνιστά για την περίοδο των γιορτών 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC) προειδοποίησε για νέα αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση που εξέδωσε για τον «Κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, «όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων», προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, τόνισε και ένα αντίστροφο πρόβλημα, «την πιθανότητα ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους».

Υψηλή η πιθανότητα λοίμωξης μετά τις γιορτές

«Η πιθανότητα λοίμωξης με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στη διάρκεια των επερχόμενων γιορτών θεωρείται πολύ υψηλή για τον γενικό πληθυσμό και για τα ιατρικώς ευπαθή άτομα», επισήμανε το Κέντρο. «Η πολύ πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, και αυτή η αύξηση θα είναι ιδιαίτερα γρήγορη, αν τα μέτρα αρθούν απότομα». Σύμφωνα με το μοντέλο του ECDC, αν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο αρθούν πλήρως στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία πριν από τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ, αν αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, η αύξηση αυτή μπορεί να συμβεί από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021.

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί κάποια σταθεροποίηση ή μείωση στα κρούσματα, στον δείκτη θετικότητας των τεστ και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ή στις ΜΕΘ, οι δείκτες παραμένουν υψηλοί, πράγμα που δείχνει ότι η μετάδοση του Covid-19 είναι ακόμα εξαπλωμένη στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα κρούσματα μεταξύ των ηλικιωμένων καθώς επίσης τα ποσοστά γεμάτων κλινών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, όπως και οι θάνατοι αυξάνονται ακόμα ή παραμένουν υψηλά σε πολλές χώρες.

Μάσκα κοπέλα covid-19

Συντονισμένα η άρση των μέτρων

Τέλος, το ECDC επισήμανε πως «η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει με στοχευμένο, αναλογικό και συντονισμένο τρόπο, σύμφωνα με την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και την ευπάθεια του πληθυσμού».

Το ECDC συνιστά εν μέσω των γιορτών:

  • Μείωση των ταξιδιών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων, όσο περισσότερο γίνεται, με στόχο να πραγματοποιούνται μόνο οι πραγματικά σημαντικές.
  • Λήψη πρόσθετων μέτρων προφύλαξης πριν από τη συνάντηση με την οικογένεια ή με φίλους.
  • Περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων σε εορταστικές συναθροίσεις ή καταφυγή απλώς στις online επαφές μέσω διαδικτύου.
  • Συνειδητοποίηση ότι μια εορταστική συνάντηση μπορεί να μολύνει άλλους και να πυροδοτήσει μια αλυσίδα που θα οδηγήσει κάποιους να αρρωστήσουν σοβαρά ή να χάσουν τη ζωή τους.
  • Οι θετικοί στον Covid-19 αλλά και εκείνοι με ύποπτα συμπτώματα δεν πρέπει να έχουν κοινωνικές επαφές μέσα στις γιορτές.
  • Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως οι αποστάσεις ασφαλείας, η χρήση της μάσκας και το τακτικό πλύσιμο χεριών.
  • Οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται καλά, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω χειμώνα.