fbpx
Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Ψυχικής Υγείας

Ζωή Ράπτη: «Ενίσχυση των δράσεων στον τομέα Ψυχικής Υγείας»

Τη σημαντική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας με κρατικά κονδύλια το 2020 και τη δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση με ότι χρειαστεί σημείωσε στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Παράλληλα κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021, η υφυπουργός παρουσίασε μια σειρά δράσεων που υλοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.

«Είναι αλήθεια ότι, τους τελευταίες μήνες η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα την πρωτόγνωρη απειλή για τη δημόσια υγεία που προκαλεί η ταχύτατη διάδοση του Covid-19. Ταυτόχρονα, όμως κλήθηκε να διαχειριστεί αποτελεσματικά κάθε μορφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που επλήγη. Και το έπραξε με επιτυχία», σημείωσε η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας κατά την ομιλία της, στη Βουλή.

Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Ράπτη, στο Υπουργείο Υγείας προωθούνται τα εξής:
 •  Ενίσχυση του ΕΣΥ 

Μέσα σε λίγους μήνες σημαντικές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας άλλαξαν άρδην. Μετά τους χαμηλούς προϋπολογισμούς για την Υγεία τα προηγούμενα χρόνια, περιλαμβανομένης της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2020 αυξήθηκαν κατά 20% οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό επτά χιλιάδων υγειονομικών και  υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, ένας πραγματικός άθλος που διόρθωσε την ολιγωρία δεκαετιών.

 • Έμπρακτη στήριξη στους πολίτες 

Τόνωσε  την εργασία και το εισόδημα, τα οποία επλήγησαν σοβαρά. Και το έκανε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός μας, με τρόπο σχεδόν σοσιαλιστικό, δίνοντας 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, ενώ αναμένεται να δοθούν άλλα 7,5 δισεκατομμύρια το 2021. Διατήρησε το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων, των συντάξεων και των αμοιβών του κράτους, χωρίς να περιλαμβάνει νέους φόρους, ενώ προσθέτει και όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ενίσχυση,  εργαζομένων και επιχειρήσεων.

 • Αύξηση δαπανών 

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Υγείας οι δαπάνες το 2020 αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Και  για το 2021 δεσμεύθηκε ο Υπουργός Οικονομικών ότι θα διαθέσουμε, στο Υπουργείο Υγείας οτιδήποτε απαιτηθεί για να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα ακόμα, τη μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με κορυφαία την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που πρόσφατα ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

 • Προγράμματα και δράσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας 

Μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες για το Υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο, αποτελεί ο τομέας της ψυχικής υγείας. Την χρονιά που διανύουμε, η παγκόσμια πανδημία εμφανίστηκε σε ένα ταραγμένο και υποχρηματοδοτούμενο τοπίο ψυχικής υγείας .

Τα δραστικά και- αναγκαίως περιοριστικά- μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν σε μια νέα πραγματικότητα που επιβάρυνε επιπλέον την Ψυχική Υγεία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις επιστημονικές μελέτες.

Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών παροχής των σχετικών υπηρεσιών και προώθησης καινοτόμων πολιτικών που θα συμβάλλουν  στην ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων.

Δημιουργούμε Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming.

Για τον σκοπό αυτό, πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούμε νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία. Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν πέντε Πολυδύναμα Κέντρα σε Ρόδο, Πύργο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Χίο, ενώ από τις αρχές του 2021, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμη Πολυδύναμων καθώς και Κινητών Μονάδων για την υποστήριξη εξαρτημένων και από ναρκωτικά που διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

Στον ΟΚΑΝΑ υλοποιούμε 16 Προγράμματα, χρηματοδούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια, και προχωρούμε στη δημιουργία 18 Δομών για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων από ουσίες και εθισμούς. 

 • Αυτισμός 

Αναπτύσσουμε νέες υποστηρικτικές δομές βραχείας διαβίωσης για ασθενείς με αυτισμό και άνοια σε όλη την Ελλάδα και δημιουργούμε προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας ή των φροντιστών τους.

 • Έγκαιρη παρέμβαση της ψύχωσης 

Συστήνουμε Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στη ψύχωση. Στόχος των Μονάδων αυτών είναι η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής στο πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, σε εφήβους και νέους,(ηλικίες 16-25), ώστε να προλαμβάνονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις και να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά μας θα τύχουν αποτελεσματικής θεραπείας και θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία, σε μια υγιή, ψυχικά, ζωή.

 •  Κέντρα ημέρας και συμβουλευτικής για τους φοιτητές 

 Δημιουργούμε Κέντρα Ημέρας και Συμβουλευτικής με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Φοιτητικό Πληθυσμό των Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε συνδυασμό με τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις.

 • Ψηφιακός χάρτης υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας 

Στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης υλοποιούμε Ψηφιακό Χάρτη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την βελτίωση της προσβασιμότητας των συμπολιτών μας στις υπηρεσίες αυτές. Με τη χαρτογράφηση όλων των δομών ψυχικής υγείας και θα  γνωστοποιείται στον πολίτη ο πλησιέστερος διαθέσιμος φορέας  στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί για το πρόβλημά του.

 • Ένταξη των ΑΜΚΕ στον Β.Ι 

Εντάσσουμε τις ΑΜΚΕ, τις βασικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δομών υγείας BI HEALTH του Υπουργείου Υγείας. Ενισχύουμε, με αυτό τον τρόπο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τους.

Στο υπουργείο Υγείας δημιουργήθηκαν προγράμματα ψυχοκοινωνικής για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid-19 στους πολίτες. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Συγκεκριμένα η υφυπουργός δήλωσε ότι:
 • Λειτουργούμε σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού».
 • Αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με έμφαση στους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, στα παιδιά και τους εφήβους. 

Το υπουργείο υγείας προχώρησε σε προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορονοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020.

Βασικοί στόχοι του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η στήριξη της αποασυλοποίησης, η καταπολέμηση του στίγματος και η ενθάρρυνση των ατόμων στην κοινωνία.

«Για τους λόγους αυτούς κατά  τον τακτικό προϋπολογισμό  για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62%, από 34 εκατομμύρια ευρώ σε 58, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι επιζητούμε – μαζί με τα έκτακτα έσοδα-να φτάσουμε  στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Με το μότο, «ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ», έκλεισε την ομιλία της η κα Ζωή Ράπτη.