fbpx
Τι είναι η συστημική ψυχοθεραπεία και πως μας βοηθά;

Τι είναι η συστημική ψυχοθεραπεία και πως μας βοηθά;

Η συστημική ψυχοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην οικογενειακή θεραπεία. Σε αυτή την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση εκείνο που είναι σημαντικό είναι η διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και όχι τόσο η παρατήρηση του ατόμου μεμονωμένα.

Η συστημική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Δίνει σε όλα τα μέλη της ομάδας την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να πουν τη γνώμη τους σε ένα ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον.

Η συστημική ψυχοθεραπεία επιδιώκει να εντοπίσει βαθιά παγιωμένα πρότυπα στις σχέσεις ενός ατόμου με τα μέλη της ομάδας. Η διαδικασία βοηθά στην αποκάλυψη των τρόπων με τους οποίους τα μέλη επικοινωνούν και συμπεριφέρονται μέσα σε ένα σύστημα, με βάση τις πεποιθήσεις και τους αντίστοιχους ρόλους τους. Ο θεραπευτής θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις διαφορές τους και τι μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα. Δουλεύει με κάθε μέλος της ομάδας, έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται απομονωμένος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η συστημική ψυχοθεραπεία;

Η συστημική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκαλούν προβλήματα εντός της ομάδας. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους μέσα στο σύστημα να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους και τη μεταξύ τους συμπόνια. Η συστημική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας, στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων και στην επίλυση των προβλημάτων της ομάδας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυμάτων.

Αν και οι συστημικές θεραπείες είναι πολύ ευρείες και περιλαμβάνουν μια μεγάλη ομάδα επιστημονικών κλάδων, υπάρχουν ορισμένες κοινές πτυχές. Το πιο σημαντικό είναι η έννοια του συστήματος, που ήδη αναφέραμε, ως «ένα σύνολο αντικειμένων ή στοιχείων που σχετίζονται μεταξύ τους». Στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων, ο Bertalanffy τόνισε την έννοια της αλληλεπίδρασης. Ένα σύστημα συνεπάγεται την αλληλεξάρτηση μεταξύ των μερών. Κάθε μέρος του συστήματος μπορεί να θεωρηθεί υποσύστημα. Έτσι η οικογένεια μπορεί να είναι το σύστημα και η σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού το υποσύστημα.

Τα χαρακτηριστικά της συστημικής ψυχοθεραπείας

  • Είναι αδύνατο να μην υπάρχει επικοινωνία. Η συστημική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε συμπεριφορά σημαίνει επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της σιωπής. Επιπλέον, θεωρεί ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες το πρόβλημα είναι η ίδια η μορφή επικοινωνίας.
  • Οι μηχανισμοί των συστημάτων αυτορυθμίζονται με ανατροφοδότηση.
  • Υπάρχουν δύο επίπεδα επικοινωνίας: το ψηφιακό και το αναλογικό. Εάν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των δύο επιπέδων, τότε εμφανίζονται παράδοξα μηνύματα.
  • Η αλληλεπίδραση εξαρτάται από την αξιολόγηση των μελών του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το πώς αξιολογούμε αυτό που δημιουργούμε από αυτό που βλέπουμε και αυτό που βιώνουμε θα αποφασίσουμε τη σχέση που θα έχουμε με τους άλλους ανθρώπους και το αντίστροφο. Έτσι, η ασυμφωνία σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των γεγονότων είναι η αιτία πολλών συγκρούσεων στις σχέσεις.

Στοιχεία από: exploringyourmind.com bacp.co.uk

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.