Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην αγωγή κατά της ψύχωσης

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην αγωγή κατά της ψύχωσης

Μια μελέτη για τους ανθρώπους που βιώνουν ένα πρώτο επεισόδιο ψύχωσης έχει δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης συνδέονται με την ευκολότερη πρόσβαση στη θεραπεία καθώς μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της έγκαιρης παρέμβασης.

Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος να ανταποκριθεί στη θεραπεία της ψύχωσης δεν είναι συγκεκριμένος. Ψύχωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σειράς ψυχιατρικών διαταραχών και συμπεριλαμβάνει τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και άλλες μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές.

Όσον αφορά το 1/3  των ατόμων με σχιζοφρένεια, η κατάσταση θεωρείται ανθεκτική στη θεραπεία. Αυτό σχετίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα και περισσότερο χρόνο που δαπανάται στο νοσοκομείο. Η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμη κατανοήσει πλήρως γιατί μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αντιψυχωσικές θεραπείες μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλοι χρειάζονται μήνες.

Τα αντιοξειδωτικά επηρεάζουν την ανταπόκριση σε θεραπείες ψύχωσης

ψύχωσηςΜια νέα μελέτη που εμφανίζεται στη Molecular Psychiatry  έθεσε ως στόχο να κατανοήσει αυτή την ανισότητα. Σε μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ μιας σειράς καναδικών ιδρυμάτων, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα ενός προστατευτικού αντιοξειδωτικού στον εγκέφαλο των ανθρώπων που βιώνουν ένα πρώτο επεισόδιο ψύχωσης.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του αντιοξειδωτικού συσχετίστηκαν με την ταχύτερη απάντηση στη θεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενίσχυση της ποσότητας του αντιοξειδωτικού στον εγκέφαλο θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους που βιώνουν ψύχωση.

Η ισορροπία γλουταθειόνης-γλουταμινικού

Στη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γλουταθειόνη προστατεύει τους νευρώνες από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τα κύτταρα. Η γλουταθειόνη είναι το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει έλλειψη γλουταθειόνης σε άτομα που βιώνουν ψύχωση, ειδικά στον φλοιό του κιγγλίου – ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική στη σχιζοφρένεια.

Η έλλειψη γλουταθειόνης φαίνεται να είναι πιο εντυπωσιακή σε ασθενείς που έχουν συνεχή συμπτώματα, ακόμη και μετά τη λήψη της θεραπείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μόριο θα μπορούσε να συσχετιστεί με την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η γλουταθειόνη είναι επίσης σημαντική σε σχέση με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ. Σε υψηλά επίπεδα, γλουταμινικό μπορεί να είναι τοξικό για τους νευρώνες, και αυτό είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε ψύχωση πρώτου επεισοδίου. Η περίσσεια γλουταμινικού έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία της ψύχωσης.

Αυτές οι δύο χημικές ουσίες συνδέονται στενά στον εγκέφαλο. Το γλουταμινικό είναι ένας πρόδρομος της γλουταθειόνης, και η γλουταθειόνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο όταν τα επίπεδα γλουταμινικού γίνονται επικίνδυνα υψηλά.

Εξαιρετικά δυναμική απεικόνιση

Για να μετρήσουν τα επίπεδα αυτών των δύο χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στον φλοιό του κιγγλίου, οι ερευνητές πίσω από την παρούσα μελέτη χρησιμοποίησαν έναν τύπο μαγνητικής τομογραφίας που ονομάζεται φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 26 άτομα με διάγνωση διαταραχής του φάσματος της σχιζοφρένειας, τα οποία είχαν παραπεμφθεί στο Πρόγραμμα Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης για ψυχώσεις, στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Λονδίνου, στο Οντάριο.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρείχαν γραπτή συγκατάθεση και προσλήφθηκαν πριν λάβουν αντιψυχωσική θεραπεία. Η ομάδα στρατολόγησε ξεχωριστά υγιείς ελέγχους, 27 συνολικά, χωρίς προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης.

Η ομάδα μετρούσε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του εγκεφάλου, τόσο πριν οι ασθενείς αρχίσουν θεραπεία για ψύχωση και 6 μήνες αργότερα.

Ενίσχυση των αντιοξειδωτικών του εγκεφάλου

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της γλουταθειόνης μεταξύ της ομάδας με διαταραχές του φάσματος σχιζοφρένειας και της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων με σχιζοφρένεια.

Ειδικότερα, η ομάδα διαπίστωσε ότι έχοντας υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης συσχετίστηκε με την ανταπόκριση στη θεραπεία πιο γρήγορα.

Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού είχαν σχέση με μεγαλύτερες κοινωνικές δυσκολίες. Οι ερευνητές το καθόρισαν χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Αξιολόγησης κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργίας, η οποία μετρά τη λειτουργία σε κοινωνικές ή εργασιακές καταστάσεις.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης – που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του γλουταμινικού – θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με σχιζοφρένεια ή άλλες συνθήκες που προκαλούν ψύχωση ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στη θεραπεία και να έχουν καλύτερα συνολικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόλις 10% αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο που ένα άτομο περνά στο νοσοκομείο από τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Και αυτό μπορεί να μην είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ως συμπλήρωμα που ονομάζεται Ν-ακετυλοκυστεΐνη έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας.

Πηγή: medicalnewstoday.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.