Μελέτη αποκαλύπτει ότι η ευαισθησία είναι στα γονίδια μας

Μελέτη αποκαλύπτει ότι η ευαισθησία είναι στα γονίδια μας

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους – και περίπου οι μισές από αυτές τις διαφορές μπορούν να αποδοθούν στα γονίδιά μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, συνέκρινε ζευγάρια πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων διδύμων 17 ετών για να δει πόσο έντονα επηρεάστηκαν από θετικές ή αρνητικές εμπειρίες – το επίπεδο «ευαισθησίας» τους. Ο στόχος ήταν να εξακριβώσουμε πόσες από τις διαφορές στην ευαισθησία θα μπορούσαν να εξηγηθούν είτε από γενετικούς είτε περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης: φύση ή ανατροφή.

Τα δίδυμα που μεγαλώνονται μαζί θα βιώσουν το ίδιο περιβάλλον. Αλλά μόνο πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται τα ίδια γονίδια: τα μη πανομοιότυπα δίδυμα μοιάζουν με οποιοδήποτε άλλο αδελφό. Εάν τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιότητα στα επίπεδα ευαισθησίας τους από τα μη πανομοιότυπα δίδυμα, τότε τα γονίδια είναι απίθανο να παίξουν κάποιο ρόλο.

Πρώτη φορά που η ευαισθησία εξηγείται από γενετικούς παράγοντες

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο ανάλυσης, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 47 τοις εκατό των διαφορών στην ευαισθησία μεταξύ των ατόμων αφορούσε τη γενετική, αφήνοντας το 53% να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Kings College London, είναι η πρώτη που έδειξε οριστικά αυτόν τον σύνδεσμο σε μια τόσο μεγάλη μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Molecular Psychiatry.

ευαίσθητοι

Ο Michael Pluess, Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Όλοι επηρεαζόμαστε από αυτό που βιώνουμε – η ευαισθησία είναι κάτι που όλοι μοιραζόμαστε ως βασικό ανθρώπινο γνώρισμα. Αλλά διαφέρουμε επίσης ανάλογα με τον αντίκτυπο που έχουν οι εμπειρίες μας στους εαυτούς μας. Οι επιστήμονες πάντα πίστευαν ότι υπήρχε μια γενετική βάση για την ευαισθησία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να ποσοτικοποιήσουμε πραγματικά πόσες από αυτές τις διαφορές ευαισθησίας, εξηγούνται από γενετικούς παράγοντες. ”

2.800 δίδυμα έλαβαν συμμετοχή

Πάνω από 2.800 δίδυμα συμμετείχαν στη μελέτη, χωρισμένα σε περίπου 1000 πανομοιότυπα δίδυμα και 1.800 μη πανομοιότυπα δίδυμα, περίπου τα μισά από τα οποία είχαν το ίδιο φύλο. Ζητήθηκε από τα δίδυμα να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Pluess, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να ελέγξει τα επίπεδα ευαισθησίας ενός ατόμου στο περιβάλλον του. Το ερωτηματολόγιο μπορεί επίσης να πειράξει διαφορετικούς τύπους ευαισθησίας – είτε κάποιος είναι πιο ευαίσθητος σε αρνητικές ή θετικές εμπειρίες – όσο και σε γενική ευαισθησία. Η ανάλυση της ομάδας έδειξε ότι αυτές οι διαφορετικές ευαισθησίες έχουν επίσης γενετική βάση.

Ο συνεργάτης ερευνητής Δρ. Elham Assary επεσήμανε: “Εάν ένα παιδί είναι πιο ευαίσθητο στις αρνητικές εμπειρίες , μπορεί να είναι πιο εύκολα αγχωμένο και ανήσυχο σε δύσκολες καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα παιδί έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στις θετικές εμπειρίες, μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στην καλή γονική μέριμνα ή να επωφελείται περισσότερο από ψυχολογικές παρεμβάσεις στο σχολείο. Αυτό που δείχνει η μελέτη μας είναι ότι αυτές οι διαφορετικές πτυχές της ευαισθησίας έχουν γενετική βάση.

«Big Five»

Τέλος, η ομάδα διερεύνησε την ευαισθησία σε άλλα κοινά και καθιερωμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, γνωστά ως «Big Five»: ανοιχτότητα, συνείδηση, συμφωνία, εξωστρέφεια και νευρωτισμός. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα κοινό γενετικό συστατικό μεταξύ ευαισθησίας, νευρωτισμού και εξωστρέφειας, αλλά όχι με κάποιο άλλο από τα άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Ο καθηγητής Pluess πιστεύει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο πώς κατανοούμε και χειριζόμαστε την ευαισθησία, στον εαυτό μας και στους άλλους.”Γνωρίζουμε από προηγούμενη έρευνα ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του φάσματος ευαισθησίας. Γενικά επηρεάζονται περισσότερο από τις εμπειρίες τους”, είπε. “Αυτό μπορεί να έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Επειδή τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η ευαισθησία οφείλεται τόσο στη βιολογία όσο και στο περιβάλλον, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποδεχτούν την ευαισθησία τους ως σημαντικό μέρος του ποιοι είναι και να το θεωρούν ως δύναμη όχι μόνο ως αδυναμία. “

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.