Γιατί δεν μας αρέσει ο ήχος που έχει η ηχογραφημένη φωνή μας;

Γιατί δεν μας αρέσει ο ήχος που έχει η ηχογραφημένη φωνή μας;

Ένα αρκετά συχνό ερώτημα είναι το γιατί δεν μας αρέσει ο ήχος που έχει η ηχογραφημένη φωνή μας. Η δυσφορία που έχουμε κατά την ακρόαση των φωνών μας στις ηχογραφήσεις οφείλεται πιθανώς σε ένα συνδυασμό φυσιολογίας και ψυχολογίας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που όταν ακούμε την ηχογραφημένη μας φωνή δεν νιώθουμε καλά. Αρχικά, ο ήχος από μια ηχογράφηση μεταδίδεται διαφορετικά στον εγκέφαλό σας από τον ήχο που παράγεται όταν μιλάμε. Όταν ακούμε μια ηχογράφηση της φωνής μας, ο ήχος ταξιδεύει στον αέρα και ύστερα στα αυτιά. Η ηχητική αυτή ενέργεια δονεί το τύμπανο του αυτιού και τα μικρά οστά του αυτιού. Αυτά τα οστά στη συνέχεια μεταδίδουν τις ηχητικές δονήσεις στον κοχλία, ο οποίος διεγείρει του νευρικούς άξονες που στέλνουν το ακουστικό σήμα στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, όταν μιλάμε, ο ήχος της φωνής φτάνει στο αυτί με διαφορετικό τρόπο. Ενώ μέρος του ήχου μεταδίδεται μέσω του αέρα, μεγάλο μέρος του ήχου μεταφέρεται εσωτερικά απευθείας από τα οστά του κρανίου. Όταν ακούτε τη δική σας φωνή όταν μιλάτε, αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής μεταφοράς του ήχου και η μεταφορά μέσω των οστών φαίνεται να ενισχύει τις χαμηλότερες συχνότητες. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται γενικά τη φωνή τους ως βαθύτερη και πλουσιότερη όταν μιλούν. Η ηχογραφημένη φωνή, μπορεί να ακούγεται πιο λεπτή και υψηλότερη σε ένταση, κάτι που πολλοί θεωρούν πολύ σημαντικό.

Υπάρχει ένας δεύτερος λόγος που η ακρόαση μιας εγγραφής της φωνής  μπορεί να προκαλεί δυσφορία. Η ηχογράφηση αυτή αποτελεί πραγματικά μια νέα φωνή η οποία έρχεται να συγκριθεί με την έως τότε αντίληψη για τη φωνή μας και την πραγματικότητα. Επειδή η φωνή μας είναι μοναδική και ένα σημαντικό συστατικό της ταυτότητας και της προσωπικότητάς μας, μόλις ακούμε τη φωνή μας διαφορετικά μπορεί να υποστούμε ένα είδος σοκ.  Ακόμα κι αν η πραγματική φωνή μας μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν την ηχογραφημένη φωνή μας στους άλλους,  ο λόγος που πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ηχογραφημένη φωνή τους είναι αναγκαστικά χειρότερη από την αντιληπτή είναι απλά επειδή είναι πιο συνηθισμένοι να ακούνε τον εαυτό τους να ακούγεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Μελέτη σε άτομα με προβλήματα ομιλίας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 σε ασθενείς με προβλήματα στην φωνή της ομιλίας τους, ζητήθηκαν να βαθμολογήσουν τις δικές τους φωνές όταν τις άκουσαν ηχογραφημένες. Η ίδια αξιολόγηση ζητήθηκε και από ειδικούς γιατρούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες, σε γενικές γραμμές, είχαν την τάση να αξιολογούν αρνητικότερα την ποιότητα της ηχογραφημένης φωνής τους σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξιολογήσεις των ιατρών.

Επομένως, εάν η φωνή που ακούτε μέσα στο κεφάλι σας καταδικάζει τη φωνή σας που βγαίνει από μια συσκευή εγγραφής, είναι πιθανότατα επειδή ο αντιδράτε υπερβολικά – και κρίνετε τον εαυτό σας αυστηρά.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.