Εφαρμογές ψυχικής υγείας: Υποκατάστατο της παραδοσιακής θεραπείας;

Εφαρμογές ψυχικής υγείας: Υποκατάστατο της παραδοσιακής θεραπείας;

Ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη θεραπεία είναι να κατεβάσετε μία εφαρμογή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά apps που διατίθενται στους χρήστες smartphone. Οι εφαρμογές αυτές υπάρχουν σε λογικές τιμές ή συχνότερα δωρεάν και προσφέρουν πολλά οφέλη στους χρήστες.

Μέσα σε λίγα λεπτά, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε μια πληθώρα εφαρμογών που χρησιμοποιούν αποδεδειγμένες τεχνικές όπως Cognitive Behavioral Therapy (CBT) και Acceptance Commitment Therapy (ACT). Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα, από την κατάθλιψη έως την διατροφική διαταραχή, το άγχος, το PTSD (μετατραυματικό στρες), την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. κ.α.

Καθοριστικός ο ρόλος τους στο μέλλον της ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης

Παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εφαρμογών δεν έχουν ερευνηθεί, οι ειδικοί υγείας προβλέπουν ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας καινοτόμες λύσεις για την αυτοδιαχείριση των διαταραχών ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης εφαρμογών για να βοηθήσει ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και άλλους κλινικούς ψυχικής υγείας να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα αλλά και τους κινδύνους των διαδικτυακών εφαρμογών.

ψυχικής

Οι εφαρμογές ψυχικής υγείας σημαίνουν το τέλος της θεραπείας;

Ο Sal Raichbach, PsyD, LCSW πιστεύει ότι οι εφαρμογές ψυχικής υγείας έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν άτομα που διαφορετικά δεν θα λάβουν βοήθεια. «Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων αναζητά ενεργά επαγγελματική βοήθεια για τα προβλήματα ψυχικής τους υγείας», λέει. «Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει για οποιονδήποτε λόγο: μπορεί να μην είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω σοβαρού άγχους ή έλλειψης κινητικότητας ή μπορεί να μην έχουν τα οικονομική άνεση».

Ένας άλλος λόγος της ελκυστικότητας των εφαρμογών είναι η ανωνυμία τους. «Οι εφαρμογές επιτρέπουν επίσης την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της εμπιστευτικότητας και μπορεί να είναι ένας ασφαλής χώρος για άτομα που μπορεί να ντρέπονται να αναγνωρίσουν τα προβλήματα ψυχικής τους υγείας αυτοπροσώπως ή που μπορεί να αισθάνονται ότι θα στιγματιστούν», εξηγεί ο Δρ Raichback. «Το απόρρητο της χρήσης μιας εφαρμογής δίνει σε ορισμένα άτομα την αίσθηση του χωρισμού που χρειάζονται, ενώ εξακολουθούν να είναι σε θέση να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους μέσα από την άνεση των σπιτιών τους».

Σύμφωνα με τον Δρ Raichbach, «η ιδανική εφαρμογή θα έχει επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έτοιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις, καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 24/7 για πιο σοβαρές περιπτώσεις».

«Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή θεραπεία»

Αλλά άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών ψυχικής υγείας όταν χρησιμοποιούνται μεμονωμένα. Η Tanisha Ranger, PsyD, ψυχολόγος που έχει χρησιμοποιήσει μια ποικιλία εφαρμογών ψυχικής υγείας με τους ασθενείς της, θεωρεί ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι εκτός των συνεδριών με την εργασία που κάνουν στη θεραπεία, αλλά δεν το συστήνει ως εναλλακτική λύση ή αντικατάσταση της παραδοσιακής θεραπείας.

«Βλέπω τις εφαρμογές ψυχικής υγείας να είναι πολύ χρήσιμες για άτομα που δεν μπορούν να κάνουν συνεδρίες όσο συχνά θέλουν, αλλά δεν τις βλέπω ως υποκατάστατο της θεραπείας», λέει. «Εάν ένα άτομο πραγματικά χρειάζεται θεραπεία, αυτά μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιον που μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες ερμηνείες και πληροφορίες που δεν μπορεί να προσφέρει μια εφαρμογή».

ψυχικής

Η Jean Otto, PhD, ψυχολόγος στην Καλιφόρνια, συμφωνεί. «Δεν πιστεύω ότι οι εφαρμογές μπορούν να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή θεραπεία, ακόμη και στο μέλλον», λέει. «Η εργασία που γίνεται στη θεραπεία απαιτεί έκθεση εκ μέρους του ασθενούς, παρουσία ενός άλλου ατόμου, ακολουθούμενη από μια ενσυναίσθηση σύνδεσης για την προώθηση της αλλαγής και της αποδοχής».

Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «συμπλήρωμα» στην παραδοσιακή θεραπεία, για όσους δεν μπορούν να έχουν την υποστήριξη ενός επαγγελματία, γιατί προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.