Η νόσηση από Covid-19 συνδέεται με τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας και εγκεφαλικής διαταραχής, σύμφωνα με μελέτη.

Ένας στους οκτώ ασθενείς με Covid-19 διαγνώστηκε με ψυχιατρική ή νευρολογική πάθηση εντός έξι μηνών από το θετικό τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη, η οποία ερεύνησε 236.379 επιζώντες του νέου κορονοϊού, διαπίστωσε ότι η πιθανότητα να υποφέρουν από ψυχιατρικό επεισόδιο αυξήθηκε όταν οι ασθενείς είτε είχαν νοσηλευτεί λόγω του ιού είτε είχαν υπόβαθρο ψυχικής ασθένειας.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η πάθηση. Οι ερευνητές λένε ότι η χρονική διάρκεια μπορεί να εξαρτάται από την εκάστοτε ψυχική ασθένεια. «Για διαγνώσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή ενδοκρανιακή αιμορραγία, ο κίνδυνος τείνει να μειώνεται αρκετά δραματικά μέσα σε έξι μήνες, αλλά για μερικές νευρολογικές και ψυχιατρικές διαγνώσεις δεν έχουμε την απάντηση για το πότε θα σταματήσουν», δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ο δρ Max Taquet, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, που εργάζεται στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

άνδρας με προβλήματα ψυχικής ασθένειας κρατάει το κεφάλι του

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα δεδομένα ατόμων ηλικίας άνω των 10 ετών με επιβεβαιωμένη διάγνωση Covid-19 και τα συνέκρινε με μια ομάδα που είχε διαγνωστεί με γρίπη και με μια άλλη που είχε διαγνωστεί με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η ανάλυσή τους αντιπροσώπευε παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τυχόν υπάρχουσες φυσικές και ψυχικές συνθήκες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πιθανότητα ενός ατόμου που είχε ασθενήσει με Covid-19 να αναπτύξει μια νευρολογική ή ψυχική ασθένεια εντός έξι μηνών ήταν 33,6%. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 13% των ατόμων των οποίων τα δεδομένα αξιολογήθηκαν, έλαβαν μια τέτοια διάγνωση εντός έξι μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότερες ψυχικές και νευρολογικές ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, ενδοκρανιακή αιμορραγία και ψυχωτικές διαταραχές, διαγνώστηκαν συχνότερα μετά την ασθένεια από κορονοϊό σε σύγκριση με της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η σοβαρότητα του κινδύνου αυξήθηκε σε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν καθώς και σε αυτούς που είχαν ιστορικό ψυχιατρικών και νευρολογικών ασθενειών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας στους τρεις ασθενείς ήταν πιθανό να διαγνωστεί με ασθένεια, ανέφερε η μελέτη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ένας στους εννέα ασθενείς μπορούσε να διαγνωστεί με κατάθλιψη ή εγκεφαλικό επεισόδιο, παρά το γεγονός ότι δεν νοσηλεύτηκε.

Είναι πιθανό ότι ένα ποσοστό ασθενών που είχαν διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια μετά τον Covid-19 να υπέφεραν από προηγούμενη πάθηση που δεν είχε διαγνωστεί, αναγνώρισε ο δρ Taquet, αλλά πρόσθεσε ότι η ανάλυση απέδειξε ότι «αυτό δεν συνέβη».

Η μελέτη μπορεί να μην αποδεικνύει ότι ο Covid-19 προκάλεσε άμεσα τις ψυχιατρικές παθήσεις, αλλά δείχνει ότι ο ιός μπορεί να έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.